Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΣΩΤΗΡΗ Ι.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ‘’Ο ΕΛΛΗΝ’’

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

‘’Ο ΕΛΛΗΝ’’
(Ένας παρεξηγημένος οραματιστής)

 

(Ομιλία του Λογοτέχνη Σωτήρη Νικολακόπουλου στον κύκλο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης Γραμμάτων τη Δευτέρα 23η Ιανουαρίου 2023)

 

 

                                                                             



Θα αναφερθώ στον Περικλή Γιαννόπουλο, αυτό τον μεγάλο Έλληνα, τον σπουδαίο, αλλά παρεξηγημένο οραματιστή, τον πυργωτή της εθνικής ιδέας και της εθνικής συνείδησης, τον απηνή διώκτη της ξενικής επιρροής, τον «απροσάρμοστο» του 20ου αιώνα, «τον εξοχότερο των Νέων Ελλήνων», όπως τον αποκάλεσε ο Γαβριηλίδης. Χαρακτηρίστηκε από τους ομόδοξούς του πατέρας του πνευματικού κινήματος του ελληνοκεντρισμού και του ελληνικού εθνικισμού, «ο μεγαλύτερος, ο ευγλωττότερος και ο φωτεινότερος απόστολος του κατά φύσιν ελληνικού ζην», «άγιος της ελληνικής νεολαίας», «αηδόνι της ελληνικής γης», «μάγος της ελληνικής γλώσσας», ή ακόμη, απλά και πάνω απ' όλα, «ο Έλλην». Και ακόμη, αισθητικός της ελληνικότητας, σουρεαλιστής πριν τον σουρεαλισμό, οικολόγος πριν το οικολογικό κίνημα, Εθνικός αλλά και Βυζαντινός μαζί, «ξανθός ιππότης», μποέμ, και δανδής μαζί, αναρχικός και σαμουράι ρομαντικός, ιδιόρρυθμος, δριμύς κατήγορος της κοινωνίας της εποχής του.

Ο Περικλής Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1870 στην Πάτρα, οι ρίζες του  ήταν αρχοντικές. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, από Μεσολογγίτικη γενιά και η μητέρα του από την Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια των Χαιρέτηδων. Καταγόταν δηλαδή από την αρχοντική, βυζαντινής καταγωγής, οικογένεια Χαιρέτη. Γι’ αυτό φέρεται ότι επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το έργο του θείου του Εμμανουήλ Χαιρέτη. Τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Πατρών το 1887 κι έπειτα παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα δύο χρόνια στο Παρίσι. Ήταν πανέμορφος κι έμοιαζε σαν αρχαίος έφηβος βγαλμένος απ’ τη σμίλη του Πραξιτέλη. Επιβλήθηκε εύκολα στους κύκλους του Παρισιού και έκανε άστατη και ζωηρή ζωή. Απόλλωνα τον ονόμασε μια ηθοποιός του θεάτρου, όταν τον είδε καθισμένο στα πρώτα καθίσματα και με αυτό το όνομα τον ήξερε στη συνέχεια το Παρίσι.

Μια αναφορά του Σικελιανού, νομίζω, ότι εκφράζει απόλυτα το διάβα του Γιαννόπουλου από το κοσμικό Παρίσι: 

«Η νιότη του έπαιξε παράφορα, 

τον αυλό, για  να χορέψουν χίλιοι Σάτυροι, 

που εξέβγαιναν μπροστά του, 

μεθυσμένοι από τη ζέστα του ήλιου».

Μετά, όμως, από δυο χρόνια τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. Ο πατέρας του πέθανε, ο νέος με την ομορφιά του Αντίνοου έμεινε χωρίς

χρήματα και οι σπουδές του ήταν ακριβώς εκεί που άρχισαν. Και το χειρότερο η υγεία του κλονίστηκε. Έτσι, έφυγε από το Παρίσι και καταφύγιο βρήκε για λίγους μήνες στο Λονδίνο, κοντά στον αδελφό του.

Το 1893, τη χρονιά που ο Τρικούπης αναγνώριζε στη Βουλή την πτώχευση της Ελλάδας, ξαναντικρύζει την αγαπημένη του Ακρόπολη και γράφεται στη Νομική Σχολή, που όμως δεν πρόκειται να φοιτήσει ποτέ. Στην Αθήνα αποκαταστάθηκε η υγεία του κι άρχισε να δημοσιεύει μεταφράσεις από έργα του Ντίκενς, του Πόε, του Λοτί και του Μπωντλαίρ.  Τα πρώτα σκιρτήματα στη καρδιά από το λόγο του ωραίου ελληνολάτρη:

 

 Ο αδιέξοδος έρωτας και η αυτοκτονία του Περικλή Γιαννόπουλου | LiFO

 

«Παντοῦ φῶς, παντοῦ ἡμέρα, παντοῦ τερπνότης, παντοῦ ὀλιγότης, ἄνεσις, ἀραιότης· παντοῦ εὐταξία, συμμετρία, εὐρυθμία· παντοῦ ἡμερότης, χάρις, ἱλαρότης· παντοῦ παίγνιον ἑλληνικῆς σοφίας, διάθεσις γελαστική, εἰρωνία Σωκρατική· παντοῦ φιλανθρωπία, συμπάθεια, ἀγάπη· παντοῦ ἵμερος, πόθος ᾄσματος, φιλήματος· παντοῦ πόθος ὕλης, ὕλης, ὕλης· παντοῦ ἡδονὴ Διονύσου […..]

 

Ένα γράμμα, όμως, που ήρθε από τα Μέθανα του λόγιου φίλου του Γεννάδιου, έμελλε να αλλάξει τη ροή της ζωής του Γιαννόπουλου και την προσφορά του στη χώρα: 

« Παύσε να διαβάζεις Μπωντλαίρ και λοιπά περιττώματα» τού έγραφε και τον προέτρεπε να μελετήσει καλά τους Έλληνες κλασικούς…»

Με εντελώς προσωπικό ύφος και γλώσσα, και ασυγκράτητο πάθος, εκφράζει τις ελληνοκεντρικές του πλέον ιδέες και καταγγέλλει τα κατ’ αυτόν αίτια της ελληνικής κακοδαιμονίας – προπαντός την ξενομανία, τον “φραγκοραγιαδισμό” όπως τον ονόμασε ο ίδιος. Το 1906 εκδίδει ως αυτόνομο βιβλίο το “Νέον Πνεύμα”, και το 1907 την εκτενέστερη “Έκκληση προς το Πανελλήνιον Κοινόν” – τα ιδεολογικά του μανιφέστα. Οι “περικλογιαννοπούλειες” ιδέες, σε σύγκρουση με κάθε κατεστημένο, προκαλούν αντιδράσεις στην Αθήνα της εποχής. Από άλλους θεωρείται απλώς ρομαντικός και ωραίος τρελός, από άλλους υβριστής, άλλοι όμως αναγνωρίζουν από την πρώτη στιγμή την πρωτοτυπία του και εμπνέονται από αυτόν. (Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Αρίστος Καμπάνης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μελάς δημοσιεύουν πολύ εγκωμιαστικές κριτικές. Ο Ίων Δραγούμης γίνεται αδελφικός του φίλος, και μάχεται μετά τον θάνατο του Γιαννόπουλου να κάνει το όραμα του φίλου του πολιτική πράξη. Ο Άγγελος Σικελιανός θα ακολουθήσει δική του, πρωτότυπη ελληνοκεντρική πορεία, θα υμνήσει όμως και αυτός τον Γιαννόπουλο και βεβαίως δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτόν.)

Συλλαμβάνει την ιδέα συγγραφής μιας ενιαίας συνθετικής εργασίας περί της Ελληνική Αναγεννήσεως, τμήματα της οποίας, όπως οι μελέτες του περί χρώματος και γραμμής, δημοσιεύονται σε εφημερίδες της εποχής εκείνης. Αρνείται προσφερθείσα εργασία στη Βιομηχανική Τράπεζα και στους σιδηροδρόμους, ζει απομονωμένος σε ένα δωμάτιο κάτω από την Ακρόπολη που του παραχώρησε ο Πατρινός κτηματίας Χαλκιόπουλος και μελετά ασταμάτητα.

Προετοιμάζοντας τον εαυτό του για την μεγάλη αποστολή του, την αναγέννηση δηλαδή της Ελλάδας, άρχισε τις εκδρομές στην αττική γη, που τη θεωρούσε προνομιούχο περιοχή του ελληνικού χώρου. Υμηττός, Πεντέλη, Ελευσίνα, τον περίμεναν καθημερινά. Έμαθε τα μυστικά κάθε πέτρας, κάθε βράχου κάθε πλαγιάς και κάθε φυτού. Αντάμωνε τις ελιές, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, σαν φίλους. Τα μελετούσε όλα. Ήξερε πως η φύση κρατάει κρυμμένα καλά τα μυστικά της. Μελετούσε τις αποχρώσεις ενός δέντρου κάτω από το φως του ήλιου, τα κοινά σημεία μιας ανεμώνης και ενός θυμαριού. Μέσα του βούιζαν μέλισσες, σείονταν τα στάχυα, φλέγονταν οι αγροί κι όπως είπε ο Νιρβάνας «φίλος του ήταν ο στάχυς, δουλειά η αντηλιά του μνημείου, ραντεβού του η κάθε ανεμώνη, επιχείρησίς του η ζώσα ποίησις του τόπου αυτού».

Άκουγε μέσα σ' ένα κοχύλι τις μελωδίες του Αιγαίου. Έγινε ένα με τη φύση και κατέληξε στο συμπέρασμα και στο όνειρο: Ο τόπος κλείνει όλο το νόημα!  Δεν χρειάζεται κανένα άλλο νόημα. Ο τόπος είναι Ελληνικός και γεννά Έλληνα. Πώς είναι δυνατόν ο Έλληνας να στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη, να δέχεται τις ξενικές επιρροές και να μαϊμουδίζει;

Ερώμενοι τον τόπο μας, προσκυνούμε την Ελλάδα. Εξυμνώντας την Ελλάδα, δοξολογούμε μετεωρίζουμε και πυργώνουμε τον Άνθρωπο· Δοξολογούμε τον Έλληνα Πρόγονο, που τακτοποιεί το χάος του λογισμού με τον έντεχνο Λόγο και την ερευνητική σκέψη. Τον γλύπτη που ισορροπεί σε μοναδικές αναλογίες το κάλλος. Τον ποιητή που οικοδομεί την τραγική ουσία του μύθου μέσα στην κόγχη του αρχαίου θεάτρου. Τον φιλόσοφο που λογίζει το μυστήριο του Κόσμου με τον ακοίμητο λογισμό του. Αλλά και τον ανώνυμο κάτοικο αυτής της ευλογημένης Γης, τον ξωμάχο, τον βοσκό, τον ψαρά, τον δουλευτή, που κάθε γενιά  - εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια - κατακτά νέους ορίζοντες και ψηλαφεί νέους κόσμους. Αυτή η μικροσκοπική σκόνη του Διαστήματος, ο Άνθρωπος, στα δικά μας χώματα έχει ανακαλύψει το ευδαίμον και το ελεύθερο της ζωής. Και έχοντας από την αυγή της Ιστορίας, εισχωρήσει στη δομή της ύλης, αποδεσμεύει την ενέργεια, αποκαθιστώντας την ενότητα του Απείρου. Στα δικά μας χώματα, ο Άνθρωπος έγινε Σύμπαν..... 

«Φαντασθῆτε ὅτι ἔχετε Πλοῦτον Θεοῦ. Τί Παλάτι θὰ ἠθέλατε; Κλείσετε τὰ μάτια σας καὶ φαντασθῆτε. Ἔπειτα ἀνοίξετε τὰ μάτια σας: Τὸ ἔχετε ἐμπρός σας, ὡραιότερον τοῦ ὡραιοτέρου ὀνείρου. Εἶναι ἡ ΓΗ ΣΑΣ.»  («Ἑλληνικὸν Χρῶμα», 1904).

 

Και ο πόλεμος κηρύχθηκε. Από τη μια μεριά ο καλός κόσμος της Αθήνας, να βρίσκεται και να ζει μες στη χλιδή και την ανεμελιά, ξεχνώντας εύκολα την ντροπή του 1897, να διασκεδάζει με ιταλική μουσική και να μην νοιάζεται για τίποτε το εθνικό και αναγεννητικό, και από την άλλη ο Περικλής Γιαννόπουλος να μαστιγώνει την κατάσταση αυτή καθημερινά, να εξαπολύει βέλη απ' τη φαρέτρα του εναντίον όσων θέλουν την ξενική επιρροή και την ενσωμάτωση άλλων, έξω Ελληνικών, συνηθειών και όσων βρίσκονται σε πολιτικά, πολιτιστικό και εθνικό λήθαργο.

Ο πόλεμος αυτός κράτησε κοντά στα δέκα πέντε χρόνια και έληξε με ήττα του Γιαννόπουλου, εκείνο το γκρίζο μεσημέρι της 10ης Απριλίου 1910, στον Σκαραμαγκά. Ο Γιαννόπουλος είναι απών από τα λογοτεχνικά δρώμενα δυο χρόνια (1904-1906). 

Το 1906 κυκλοφορεί το «ΝΕΟΝ ΠΝΕΥΜΑ», έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της λογοτεχνικής πολιτικής και πολιτισμικής καταστάσεως της χώρας. Στρέφεται κατά της ξενομανίας, κατά των βουλευτών, κατά των ιερέων, που κοιμούνται στα στασίδια τους, όπως έλεγε και ο Ουγκώ, κατά του ψεύδους, κατά των βαρβάρων της Δύσεως και κραυγάζει με οργή:

 

«Με ψευδή δεν δημιουργούνται έθνη, μάθετε να υποφέρετε την αλήθεια, ολόκληρη και γυμνή, πεθαίνετε, διότι εσκοτώσατε το πνεύμα, Κάτω η Ελλάς των ψήφων, των Μισθών, των Χαρτοπαικτών των βουλευτών ».

 

Το βιβλίο αυτό δημιούργησε σάλο πραγματικό μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων της εποχής εκείνης. Γύρισαν την πλάτη με περιφρόνηση οι περισσότεροι στον διαφαινόμενο προφήτη του Ελληνισμού. Μόνον ο Ξενόπουλος υπερασπίσθηκε το βιβλίο, χαλαρά, και ο Σικελιανός επίσης. Βέβαια, και ο Ίων Δραγούμης, επιστήθιος φίλος του Γιαννόπουλου, που έγραψε:

«Δεν ξέρω δεν λέει σωστά πράγματα ή στραβά τό βιβλιον τού Γιαννοπούλου, μά όταν το διάβαζα ήταν σάν άνεμος νά φυσομανούσε μέσα μου τρομαχτικά καί νά συντάραζε τον ελληνισμό μου όλον καί νά με ελευθέρωνε καί αφού τό διάβασα μού φάνηκε σάν τον βαρρια τον παγωμένο πού μανιασμένος σαρώνει τούς βρώμιους από μικρόβια αέρηδες καί από κάθε βρώμα ή σκουπίδι καθαρίζει τον Κόσμο. . . 

Τον άλλο χρόνο, 1907, κυκλοφόρησε την «Έκκλησιν προς το Πανελλήνιον Κοινόν». Ο Γιαννόπουλος με το τελευταίο αυτό έργο του, έκανε έκκληση για κοινωνική αναμόρφωση και εθνική Αναγέννηση. Ο πόλεμος κατά της ξενικής επιρροής και του αμαθούς καλογηρισμού γίνεται πιο σκληρός στο βιβλίο αυτό:

 

«Δεν θα κρίνετε Σεις οι Φράγκοι, τα χθεσινά αγριογούρουνα, Εμάς, αλλ' Εμείς θα κρίνωμεν Εσάς και τον Πολιτισμόν Σας»,  έγραφε.      

Περιφρονεί και μισεί τους Ευρωπαίους ο Γιαννόπουλος, γιατί θεωρεί ότι μας κρατούν αιωνίως σε δουλειά και εξάρτηση και δεν αφήνουν να αναπνεύσουμε. Στο βιβλίο αυτό ορθώνεται και εναντιούνται, όχι μόνο στον Καλογηρισμό, αλλά και στον ίδιο τον Χριστιανισμό, τον οποίο προσπαθεί να αποκαθάρει από τον στείρο Εβραϊσμό, στον οποίο ερείδεται. Θεωρεί τον Χριστιανισμό μέσο και όπλο πολιτικό, επιβολής του Ελληνισμού, και ζητεί από το Ιερατείο να αντιληφθεί και να εφαρμόσει την αποστολή του αυτή, αλλιώς: 

«Πας παπάς αισθανόμενος ότι είναι πρώτα χριστιανός και δεύτερα Έλληνας ΞΟΥΡΑΦΙΣΘΗΤΩ»!.

Από τα δυο αυτά βιβλία του Γιαννόπουλου ευκρινώς διαφαίνεται ο Μεγαλοϊδεατισμός του, που θέλει να σώσει από την κατάπτωση τον Ελληνισμό. 

Η «Έκκληση», όμως, του Γιαννόπουλου καμιά δεν βρήκε απήχηση στον πνευματικό κόσμο της εποχής εκείνης, ούτε στο λαό, που συνέχισαν τον λήθαργο του πνευματικού ραγιαδισμού τους. Έγραφε πριν 110 χρόνια, κεραυνός, για τότε αλλά και για σήμερα («Ἔκκλησις πρὸς το Πανελλήνιον Κοινόν», 1907):

 

«Ντροπή Σας νὰ συζητᾶτε μὲ τὸν Σκυλόφραγκο ἂν ἡ Μακεδονική Σας Γῆ εἶνε Δική Σας Γῆ. Καὶ νὰ τὸν πείσῃς, δὲν τὸν πείθεις τὸ Λῃστή. …..

 

Άλλοι εσήγησαν, οι πολλοί, και άλλοι, οι λίγοι, άρχισαν τις άδικες επιθέσεις σε βάρος του. Τον ονόμασαν «κίτρινο λιβελλογράφο», «Επιθεωρητή του Υμηττού», «Δον Κιχώτη» και «τρελό». Τρελός, λοιπόν, ο Περικλής Γιαννόπουλος! Και του έδειχναν τον δρόμο για τον Σκαραμαγκά, όπως μετά από 30 περίπου χρόνια έδειχναν το δρόμο στον Ιωάννη Συκουτρή προς τον Ακροκόρινθο. Είναι οι ίδιοι εκείνοι που έσυραν τον Απόστολο Μακράκη στη φυλακή και στην ταπείνωση και όμοιοι με εκείνους που ξυλοκοπούσαν τον Θεόφιλο Καΐρη, για να τον φρονιμέψουν και τελικά να τον εξοντώσουν στη Σύρο.  

Ο Γιαννόπουλος πάντως περιφρόνησε τον θάνατο και τον επιδίωξε, όπως έκανε 18 χρόνια μετά και ο Κώστας Καρυωτάκης.  Ο Ιων Δραγούμης, καλλιεργητής του σπόρου των ίδιων ιδεών, μας αποκαλύπτει πολλά για να την απόφαση αυτή του Γιαννόπουλου  ο οποίος  άρχισε να εξαφανίζει τις φωτογραφίες και τα χειρόγραφά του. Έκαψε όγκους εργασιών του, μεταξύ των οποίων και την «Αρχιτεκτονική» του, που όσοι είχαν ακούσει αποσπάσματα, την εκθείαζαν. Υπερασπιζόμενος τις ιδέες του, έλεγε για δικαιολογία, ότι η Ελληνική γη που τον ενέπνευσε, θα ενέπνεε και άλλους, να γράψουν τα ίδια. Η κατάσταση  ήταν μη αναστρέψιμη, παρά τις εναγώνιες και φιλότιμες προσπάθειες φίλων του. Γράψει στο ποίημα ο τραγουδιστής   ‘’Απόσπασμα’’

 

Ἡ πόλις εἶνε λευκή.

Ἡ πόλις εἶνε ὡραία.

Ἡ πόλις εἶνε γεμάτη παλάτια.

Παραδίσεια στολισμένα κάθονται γύρω της ὅλα τὰ βουνά,

νυμφικὰ λάμπουν τὰ μαρμαρένια της παλάτια.

Καὶ ὁ Ἥλιος κατάχρυσος περιπατεῖ μόνος

εἰς τοὺς ἐρήμους της δρόμους καὶ κλαίει.

Κατάκλεισται εἶνε ὅλαι αἱ θύραι,

κατάκλειστα εἶνε ὅλα τὰ παράθυρα,

ἡ πόλις εἶνε νεκρά.

Ἡ πόλις ἄλλοτε ἦτο ὅλο ζωὴ καὶ ἑώρταζε λαμπρὰς ἑορτὰς

καὶ ἕνα Κακὸν Πνεῦμα ἐπέρασε καὶ ἐμαρμάρωσε τὴν χαράν.

Οἱ ἄνθρωποι εἶνε κλεισμένοι εἰς τὸ σκότος,

αἱ ψυχαὶ δεμέναι εἰς σώματα νεκρά………

 

Δημοσιεύτηκε στο ‘’ Νουμα ‘’, ἀρ. 34, 1-5-1903

 

Την προηγούμενη μέρα της 10nς Απριλίου 1910 ο Γιαννόπουλος ταχυδρόμησε, σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, σ’ όλους τους φίλους του, μια κάρτα, που παρίστανε έναν έφηβο καβαλάρη απ' τη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Υποδηλωτικό του τρόπου που θα πέθαινε....

Το ίδιο βράδυ πήγε στον κινηματογράφο με συντροφιά το ζεύγος Κ. Κατσίμπαλη ( είναι οι γονείς του γνωστού Κατσίμπαλη). Καλοδιάθετος, τους κάλεσε μετά να πάρουν μια μπύρα στο Σύνταγμα. Την ώρα που πίνανε έβγαλε απ' την τσέπη του «Το τριαντάφυλλο και το Αηδόνι» του Ουάιλδ, που είχε μεταφράσει και τους το διάβασε με φωνή βραχνή και με πικρό χαμόγελο στα χείλη.

Την άλλη μέρα, μ ’όλη τη δυνατή βροχή ο Γιαννόπουλος ντυμένος στα ολόλευκα, με άσπρη φανέλα, και γάντια γκλασσέ, πήρε ένα αμάξι και έφθασε στο Σκαραμαγκά. Εκεί, αφού έφαγε στο χάνι, ζήτησε από τον αμαξά να ξεζέψει ένα άλογο. Το πήρε, καβάλησε και προχώρησε στην ακτή. Μπροστά στο κύμα αλείφτηκε αρώματα, στεφάνωσε με αγριολούλουδα το κεφάλι και κάλπασε προς τα κύματα, μέσα στην ανοιξιάτικη νεροποντή, έχοντας πάνω του ένα σακουλάκι με βαρίδια. Σαν έφτασε έτσι, καβάλα, στα βαθιά νερά, γύρισε το άλογο προς την ακτή και κρατώντας το, με  το ένα χέρι, πυροβόλησε με τ’ άλλο στον κρόταφό του και χάθηκε μέσα στα κύματα…

Μετά από δυο βδομάδες η θάλασσα έβγαλε το πτώμα του στην παραλία της Ελευσίνας. Με αγαλματώδη ακαμψία, έμοιαζε σαν αρχαίος κούρος, που η θάλασσα τον ξαναγύριζε στο φως.

Ο αστυνόμος της Ελευσίνας με τους χωρικούς τον μεταφέρανε στο μικρό νεκροταφείο του χωριού. Την άλλη μέρα σα φτάσανε με το τραίνο ο επίλαρχος Κρίτσας με τον Κ. Κατσίμπαλη για να φροντίσουν την ταφή του, τον βρήκανε αλειμμένο με μύρα και στεφανωμένο με άνθη. Τους εξήγησαν πως δυο κυρίες, που φαίνονταν απ' την καλή Αθηναϊκή κοινωνία, είχαν φθάσει με το πρωινό τραίνο, τον είχαν περιποιηθεί και φύγανε χωρίς κανείς να μάθει ποιες ήταν.

Υπήρχε πρωθυπουργική εντολή να ταφεί ο Γιαννόπουλος εκεί, για να μη δημιουργηθούν επεισόδια από ενδεχόμενη μεταφορά του στην Αθήνα ( Ο Βενιζέλος ήταν Πρωθυπουργός ολίγων ημερών). 

Έτσι κι έγινε. Ένας παπάς έψαλε λίγο πιο πέρα απ' το νεκρό του Γιαννόπουλου, πού ήταν πνιγμένος μέσα σε αγκαλιές από άνθη, ενώ κορίτσια της Ελευσίνας, ντυμένα με τα τοπικά τους ρούχα, ακούμπησαν δίπλα του ένα κανάτι γεμάτο νερό, όπως υπαγόρευε ένα πολύ παλιό τους έθιμο. Κάποια αρχόντισσα του τόπου πρόσφερε ένα λινομέταξο σεντόνι για να τον τυλίξουν κι ενώ τον κατέβαζαν στον τάφο, οι κόρες της Ελευσίνας χύνανε πάνω του νερό απ' την υδρία τους. Την ίδια στιγμή, σ' ένα ύψωμα πιο πέρα, φάνηκαν που παρακολουθούσαν ακίνητες την ταφή οι δυο πρωινές μυροφόρες. Μετά από πάρα πολλά χρόνια θα μαθευόταν πως ήταν η Σοφία Λασκαρίδου μαζί με μια φίλη της. Μόλις είχε γυρίσει επειγόντως απ' το εξωτερικό, θέλοντας να τον προφτάσει, μα είχε έρθει αργά. Ο Γιαννόπουλος ανήκε πια στην Αττική γη που τόσο είχε λατρέψει και που τον αγκάλιαζε τώρα στοργικά. 

 

Ο θάνατος του Περικλή Γιαννόπουλου προκάλεσε ταραχή στην μικρή Αθήνα του 1910. Οι εχθροί του υποστήριζαν ότι δεν ήταν στα λογικά του. Οι φίλοι του τον έκλαιγαν και προσπαθούσαν να προστατέψουν την μνήμη του.

 

Η Μυρτιώτισσα      έγραψε για τον φιλο της

«Στη ·φυση εμέ θά με θυμάστε· μόνο», 

Είπες κι απ’ το πλευρό μας ξέφυγες γοργός

 καί τώρα ακολουθεί τον υστερνό σου δρόμο 

θλιμμένος και ,βαρυς ό λογισμός

 

Εύγενικέ μας φίλε, ή ωραία μορφή σου 

ήταν για μάς. γλυκεία παρηγοριά

κι ήξερε ν άνασταίν ή δυνατή ψυχή σου 

ολα τά νεκρωμένα μας Ιδανικά......

 

Και ο Κωστής Παλαμάς γράφει στο Περιοδικο ‘’Βωμοί’’

Πάει κι ο Άντινοος έφηβος κι ο πιο λαμπρός που ζουσε 

μέ τό οραμα ήμερόφαντον ανάστασης ώς πέρα

 μιας ομορφιάς έλλήνισσας, άπάνου από τά λόγια,

καί πού γοργά τη ζήση. του πού ζούσε άνάμεσό μας, 

και ξαφνικά, την τράβηξε μέσ’ από μάς και! φεύγει, 

καθως τραβάς τό χέρι σου να μή σου τό μολεψη 

το χέρι κάποιου ανάξιου με τό χαιρετισμό του. 

 

Ο Μαλακάσης λίγες μέρες μετά τον Θάνατο του γράφει

Τώρα σ; εύλάβεία μνήμης, ώ ’Απολλώνιε ζήσε, 

Νέος μαζί κι αρχαίος—μια λύπη, μιά χαρά— 

Σαν απ’ τόν Πραξιτέλη μαρμαρωτμένος να είσαι 

Καί σαν ζωγραφισμένος Απ’ τό Λα-Γκάνταρά. 

 

Ο δε Σικελιανός πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του έγραψε ποίημα  250 στίχων που αρχίζει

‘’Κάψτε το ωριο Ιππόλυτον! Ω νιάτα

Που κρατάτε καθάρια μιαν Ελλάδα

Σκαλισμένη στα μάρμαρα…’’



Σωτήρης Νικολακόπουλος

Δοκιμιογράφος – Ποιητής















Πηγές

-Ανδρέα Ευθ. Μουγγολιά, Το Α΄ Γυμνάσιον εν Πάτρας, Εκτυπωτική Αττικής 2001 σελίδα 92

-Περικλής, Γιαννόπουλος (1907). «Έκκλησις προς το πανελλήνιον κοινόν». Αθήναι: Έκδοσις Ι.Δ. Κολλάρου, 2019.

- Τζιόβας, Δημήτρης (2011). Ο μύθος της Γενιάς του Τριάντα, Νεωτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία. Αθήνα: Πόλις. σελ. 163, 229, 252 348, 350.

-Δημήτρης Κιτσίκης, «Ο άγιος της ελληνικής νεολαίας Περικλής Γιαννόπουλος», περ. «Τρίτο Μάτι», τ. 107, Νοέμ. 2002

-Επαμεινώνδας Παντελεμίδης, «Περικλής Γιαννόπουλος, ο Έλλην», «Τετρακτύς Αείγνητος»

-Μ. Μελετόπουλος, «Περικλής Γιαννόπουλος: Βίος, έργο και αυτοκτονία», περ. «Νέα Κοινωνιολογία», τ. 39, Φθινόπωρο 2004 σελ. 137-178: "Αποτίμηση", σελ. 176

-Γ. Κατσίμπαλης, Βιβλιογραφία Περικλή Γιαννόπουλου, «Τα Νέα Γράμματα», τ. 1-3, 1938· αναδημοσίευση: περ. «Νέα Κοινωνιολογία»,  2004, σελ. 179-185



Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ : ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΑΧΑΪΚΑ»

 

ΠΙΝΑΚΑΣ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΑΧΑΪΚΑ»

(Τευχών από 1 έως 17)

                                                     Επιμέλεια Λεωνίδα Γ .Μαργαρίτη

 


Για την διευκόλυνση των αναγνωστών του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ» το οποίο επιμελούμαι  και των φίλων των Γραμμάτων συνέταξα ένα αναλυτικό πίνακα περιεχομένων κατά συγγραφέα με αλφαβητική σειρά για  διευκόλυνση όλων όσων  επιθυμούν να μελετήσουν κάποιο από τα θέματα που περιλαμβάνονται  στις 4.352 σελίδες των 17 συνολικά  τευχών του.(Νο 1 έως 17)

 

 

 ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1. Πολιτεία Ρήγισσα .   Ποίημα . Τεύχος 1o σελ.16-19

2. Θα μείνω στην απέναντι όχθη- Με φθάνουν τρία δάκτυλα. Ποίηση.  Τεύχος 2o  σελ.33-34

3. Με φθάνουν τα  τρία δάχτυλα.  Ποίηση. Τεύχος 3o  σελ.86

4.Bιβλιοπαρουσίαση: α)Α. Καρατζά “Ο Οπλαρχηγός Παν. Καρατζάς  Γ΄ Τεύχος σελ.249-250 β) ΑΧΑΪΚΑ.   Τεύχος 3o σελ.251-253

5.Καλάβρυτα και Χελμός-Κλεφτουριά και Εικοσιένα. Τεύχος  4ο σελ.18-30

6.Μαργαρίτη Λεωνίδα: Ζητήματα Αγάπης. Κριτική Παρουσίαση .Τεύχος 4ο σελ.249-250

7.Ο Γιάννης Κουτσοχέρας υμνεί την Αχαϊκή  φύση. Δοκίμιο. Τεύχος 5ο σελ.68-74

8.Γιάννη Βουλδή: «Περιδιαβάζοντας» Χρονογραφήματα. Βιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος  5ο λ.251-252.

9.Γιάννη Καραλή: «Πίσω από τις γρίλιες». Διηγήματα Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 5ο σελ.252-253.

10.Το τραγούδι της «Αιολικής Γης» Ποίηση . Τεύχος 6ο  σελ.147-148

11.Το Περιοδικό «Ο Λόγος » Κριτική .Τεύχος 6ο  σελ.254-255

12.Δέηση στην Παναγία την Γηροκομήτισσα  Ποίηση .  Τεύχος 7ο σελ.11-12

13.Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο. Κώστα Ρόζου. Κριτική τεύχος 7ο σελ.235-239.

14.Εκδηλώσεις στην Πάτρα για το Αχαϊκό Βιβλίο. Κριτική. Τεύχος 8ο σελ.244-245.

15.Τάσος Γριτσόπουλος.  Δοκίμιο. Τεύχος 8ο σελ.197-200

16.Δέηση στον ΄Άγιο της ταπείνωσης-Μπροστά στην εξώπορτα του νέου χρόνου. Ποίηση Τεύχος 10ο σελ.149-152

17.Το «επί κοινωνείν Καλαβρύτων» παρουσίαση. Τεύχος 10ο σελ.235

18.Μνήμες της παλιάς μου πόλης .Ποίηση Τεύχος 11ο σελ.176-177

19.Σ’ αποζητούμε, κυρ Αλέξανδρε. Ποίηση .Τεύχος 12ο σελ.175-176

20.Αρβανίτη-Παλαιολόγου Ευγενία: «Στόχοι και στοχασμοί» Κριτική. Τεύχος 13ο σελ.245-247

21.Περικλή Τρακαδά:  «Αγωνιστές του 1821 από το Δήμο Αιγίου» Κριτική Τεύχος 13ο σελ.248-249.

22. «Η Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2009» Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 13ο σελ.254-255

23.Η πολυδιάστατη συγγραφική προσφορά του Θεόδωρου Τρουπή. Δοκίμιο Τεύχος 15ο  σελ.122-129

24.Ωδή στον ποιητή της Ρωμιοσύνης(Μνήμη Γιάννη Ρίτσου)Ποίηση, Τεύχος 15ο σελ.157-160.

 

 

 

 

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

1.Στίχοι με μικρή θύμηση. Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.128-129.

 

 

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

1.Το Αρσάκειο Πατρών. Δοκίμιο. Τεύχος  1ο σελ.20-27

2.Η Αχαϊκή παιδεία πριν και κατά την Επανάσταση του 1821. Δοκίμιο. Τεύχος  2ο σελ.72-81

3.Ιστορία και παράδοση για τη δράση του Αποστόλου Ανδρέα στον ευρύτερο Αχαϊκό χώρο. Τεύχος 4ο  σελ.11-17

4.Ιούδας Ο ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ Και το ψευδεπίγραφο «Ευαγγέλιο» του.

 Τεύχος 6ο . Σελ.57-62

5.Ο Καισαρείας Αρέθας «Ο Πατρεύς» ένας επιφανής λόγιος Ιεράρχης

Τεύχος 9ο σελ.43-46

6.Μακεδονικός αγώνας και Παύλος Μελάς Τεύχος 10ο  σελ.11-17

7.Οι Εβραίοι των Πατρών(συνοπτική ιστορική αναδρομή) Τεύχος 11ο σελ.98-110

8.Ο Εθνεγέρτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ως εκκλησιαστική προσωπικότης. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο σελ.136-155

9.Νεόφυτος Δούκας(Ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους) Δοκίμιο. Τεύχος 16 σελ.155-161

 

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Τα κλειδιά .Διήγημα . Τεύχος  1ο σελ.28-29

2.Κριτική.

α. Μιχάλη Αναστασόπουλου “Πόλεμος και Αιχμαλωσία”

β. Δημήτρη Κάβουρα “Στολή Εξόδου”

 γ. Ντίνου Μητρόπουλου “ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες  από τον ΄Ιφιτο 776 π.Χ. μέχρι το Σίδνεϊ”

3.Σοκολάτες και ήρωες . Δοκίμιο . Τεύχος  2ο σελ.15-17

4.Κριτική -Διάφορα Βιβλία(Χαράλαμπος Αθανασόπουλος ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ποιήματα-Σαράντης Αποστολίδης ΕΝΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ…”

Βασίλης Αρφάνης-ΑΠΟΚΡΕΩ Ποιήματα-Σταύρος Ιντζεγιάννης ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-Βασίλης Καυκόπουλος 39+1 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ-Ηλίας Κεφάλας-ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΝΙΟΥ-Θεοδόσης Πυλαρινός ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ-Λεωνίδας Μαργαρίτης ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ-Γιάννης Νικολόπουλος ΠΟΙΗΣΗ-Κώστας Ριτσώνης Η βραχνή φωνή-Παναγιώτης Σαλαμαλίκης- Η Άλλη πορεία. Δημήτρης Τσιμιτάκης Μιχάλης Κατσαρός- Χρήστος Φακίνος Αέρινο Παραμύθι. Τεύχος 2ο  σελ.249-251)

5.Σινέ Ούφα και Σταυριανός. Δοκίμιο .  Τεύχος 3ο  σελ.102-105

6.Η καθαρεύουσα γύρω μας. Δοκίμιο .Τεύχος 4ο σελ.176-179

7.Περιπλομένων ενιαυτών(Ο κόκκινος κρίνος και τα αμυγδαλάτα-όπως άλλοτε. ΄Έξω από την Παντάνασσα) .Τεύχος  5ο σελ.178-181

8.Ο επιτάφιος . Διήγημα . Τεύχος 6ο  σελ.162-163

9.Ένα καλάθι  γεμάτο λεμόνια. Διήγημα. Τεύχος 7ο  σελ.158-162

10.Υπολιμπάνων.Αφήγημα . Τεύχος  8ο  σελ.136-140.

11.Φως εμπιστοσύνης  Ποίηση. 9ο Τεύχος σελ.127

12.Ρολόϊ Venus  Διήγημα Τεύχος 10ο  σελ.168-171

13.Αντιγραφή.Διήγημα Τεύχος 11ο σελ.197-199

14.Ο Αγγελος Βέρρας και τα παιδιά του.Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.162-173

 

ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΟΡΓΩ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

1.Υμνος ο θρήνος ή υμνούμε θρηνωδώντας. Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.151-156

Μεταρσιωση Ποίηση Τεύχος  17ο  σελ.122-124

 

ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΡΙΤΑ

 

1.Αφοβία.Ποίηση.Τεύχος 15ο σελ. 176

 

ΑΠΛΩΝ ΚΥΡΗΝΗ

 

1.Φύλλο φθινοπωρινό. Ποίηση Τεύχος 15ο σελ. 170

2.Πολιορκία.Ποίηση Τεύχος 16ο σελ.123-124

 

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΙΑΝΑ

1.Αναγέννηση.Ποίηση.Τεύχος 8ο ΄σελ.120.

2.Αφροδίτη… εσύ αναδύθηκες 11ο Τεύχος σε.188

3.Θάλασσα.Ποίημα Τεύχος 12ο  σελ.177

4.Λευκός θάνατος .Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.163

 

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 

1.Ο Γιάννης ο Ποντίκας. Διήγημα. Τεύχος  1ο σελ.30-31

2.Επεισόδιο στο σχολείο. Διήγημα. Τεύχος 4ο  σελ.215-218

3.Στα UFO. Διήγημα .Τεύχος  5ο σελ.200-202

4.Πετροπολεμος στο χαλασμένο. Διήγημα . Τεύχος 6ο σελ.164-165

5.Καλοκαίρι .Ποίημα Τεύχος  7ο   σελ.151

6.΄Οσο γυρίζει  ο Μύλος. Διήγημα  Τεύχος 8ο  σελ.141-143.

7.Κομφούζιο-Ο Μίδας. Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.130-131

8.Απ΄το περβάζι σου περνώ—Η δύση. Ποίηση. Τεύχος 10ο  δελ.153-154

9.Η πόρνη. Ποίηση. Τεύχος 11ο σελ.189

10.Το καρναβάλι  ποίηση .  Τεύχος 12Ο  σελ.178

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

1.Δύσες  κι Ανατολές. Ποίηση.  Τεύχος 5Ο σελ.158

2.Το παλιοπαλίκαρο. Διήγημα. Τεύχος 5Ο  σελ. 198-199

 

ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 

1.Αναπτυξιακή  στρατηγική και πρακτική Δοκίμιο .Τεύχος 1Ο  σελ.32-41

2.Το έλλειμμα παιδείας υποθάλπει την παγκοσμιοποίηση. Δοκίμιο. Τεύχος  5Ο  σελ.130-140

3.Το έλλειμμα παιδείας υποθάλπει την παγκοσμιοποίηση Δοκίμιο Τεύχος 10ο  σελ.89-97

 

 

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

1.Το Ιερό της Αρτέμιδος Ημέρας στους Λουσούς και ο Μελάμπους. Δοκίμιο .Τεύχος 8Ο  σελ.16-21

 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

1.Πόλεμος και αιχμαλωσία(Απομνημονεύματα 1940-1941).Ιστορικό αφήγημα,. Τεύχος 8Ο σελ.169-175.

 

ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Πολυτεχνείο 73,Αγώνας-σύμβολο-προοπτική. Δοκίμιο. Τεύχος  8Ο σελ.183-186.

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

1. Χάι Κάι  Ποίηση . Τεύχος 1Ο  σελ.42

 

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

 

1.Η οδός Αράτου και οι…΄Αρατοι .Δοκίμιο .Τεύχος  2Ο σελ.156-162

2.Η οδός Αράτου και οι …΄Αρατοι. Β΄ Μέρος Δοκίμιο . Τεύχος 3Ο  σελ. 206-210

3.Το τηλεσκόπιο “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”  και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος . Τεύχος 4Ο σελ.31-36

4.Οι θετικές επιστήμες στην προεπαναστατική περίοδο και η συμβολή τους στην αναγέννηση του ΄Έθνους. Δοκίμιο . Τεύχος 6Ο  σελ.46-56

5.O Σταυρός του Αγίου Ανδρέα, ένα διαχρονικό διεθνές σύμβολο. Δοκίμιο. Τεύχος  8Ο σελ.11-15

 

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

1.Δύμη,΄Ωλενος,Φαραί.Τρίτεια,πόλεις της δυτικής Αχαΐας, γειτονικές των Ηλείων  Δοκίμιο . Τεύχος  2Ο σελ.144-150

2.Βουπράσιον :πολίχνη της ΄Ηλιδας …και Υρμίνη, το επίνειό του..(η πραγματική θέση τους) 7ο Τεύχος σελ.70-78

 

 

 

ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

 

1.Η γειτονιά μου  Διήγημα Τεύχος 1Ο σελ.43-45

2.Το κενό. Δοκίμιο . Τεύχος  6Ο σελ.188-189

3.΄Ετσι πρέπει. Μια σερπαντίνα. Ποίηση . Τεύχος 6Ο  σελ.149

 

ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

1.Γιάννη Ανδρικόπουλου: «Νυχτομαχίες μνήμης και λήθης-

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Ο Θερισμός. Διήγημα. Τεύχος 12Ο  σελ.192-197

2.Με τη μομόλα στο ποτάμι. Διήγημα. Τεύχος 15ο σελ.213-221

 

ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ ΜΑΡΘΑ

 

1.Ένα ποίημα για την ποίηση. Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.161-162

2.Σχέσεις γονέων και εφήβων. Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.184-188

3.Το θηρία  .Ποίηση. Τεύχος 17ο σελ.140-141

 

ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ

 

1.΄Ανθρωπος και Οικολογί. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.112-116

 

ΒΕΡΡΑ ΓΑΛΑΤΕΙΑ

 

1.Επιθυμία-Αντιγόνη Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.155-156

2.Αγαπώ.Ποίημα Τεύχος 11ο σελ.178

 

ΒΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

1.Μάρκος Μουσούρος ο Κρής.Δοκίμιο.Τεύχος 12ο  σελ.162-165.

 

ΒΟΥΛΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Η Έλξη του πατριώτη. Η Σωφροσύνη του Λευίτη Δοκίμια Τεύχος 16ο σελ.112-116

2.Η έλξη του πατριώτη-Η σωφροσύνη του Λευίτη Τεύχος 17ο σελ.84-88

 

ΒΡΕΤΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

 

1.Στοιχεία Μυθολογίας-Προϊστορίας και αρχαίας ιστορίας του νομού Αχαΐας. Δοκίμιο .Τεύχος 9ο   σελ.19-42

2.Στο Αίγιο του σήμερα και του χτες. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.98-106

3.Ολυμπιακοί αγώνες και Ολυμπισμός. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο  σελ.11-33

 

 

ΓΑΛΑΝΑΚΗ-ΒΟΥΡΛΕΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

1.Πάτρα.Ποίηση.Τεύχος  9ο σελ.132.

 

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1.Ποίηση . Τεύχος  1ο σελ.46-51

2.Ποιήση. Τεύχος  2ο σελ.42-49

3.Χρειαζόμαστε 3 πιάτα φαΐ την ημέρα, δουλεύουμε για 12 και τρώμε 1

 Τεύχος  5ο σελ.211-214

4.Αν θές. Ποίηση . Τεύχος  5ο σελ.159

5.Τι παράξενος κόσμος. Ποίηση.  Τεύχος  6ο

6.Ποία είναι τα πρότυπα των παιδιών. Δοκίμιο. 8ο  τεύχος σελ.114-120.

7.Δεδομένα;  Ποια δεδομένα ;Δοκίμιο .Τεύχος 8ο σλε.161-164.

8.΄Αγχος,ελπίδα,κίνητρο.Δοκίμιο .Τεύχος 8ο  σελ.204-215.

9.Τι παράξενος Κόσμος.Ποίηση.9ο Τεύχος σελ.133.

10.Η Ιδέα. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.117-122

11.΄Όχι που ζούμε -αλλά-με  ποιους ζούμε άραγε; Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.178-183

12.Παραδείσιος έρωτας.Ποίηση.Τεύχος 17ο σελ.142

 

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Σε βρήκα. Ποίηση. ΄ Τεύχος 4ο σελ.113

2.Στο κατωκάσι. Ποίηση . Τεύχος 6ο  σελ.150

 

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΕΡΡΑ ΜΥΡΤΩ

 

1.Τα κάστρα του Ρίου και Αντιρρίου. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.87-97

 

 

ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ

 

1.     Τα εμά εκ των σων  Ποίηση Β΄ Τεύχος σελ.41

 

ΓΕΡΜΑΝΟΣ Μητροπολίτης Ηλείας

 

1.Λύσις ενός προβλήματος «ωδει(ι)πόρος η οδοιπόρος;»Δοκίμιο

Τεύχος 5ο .

 

ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

 

 Αλέξη Γκλαβά: «Τα Πυρίμαχα Σκευάσματα» Κριτική.Τεύχος 17ο σελ.241 -244

 

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  Θ .ΙΩΑΝΝΗΣ

 

1.Μια ναυμαχία (μεταξύ Ελλήνων) στον Πατραϊκό κόλπο

Δοκίμιο . Τεύχος 3ο  σελ.37-42

 

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1.Πράτσικα Μανώλη: Πατρινά Διηγήματα. Κριτικό σημείωμα. Τεύχος  8ο  σελ.247-248.

 

ΓΚΛΑΒΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

1.Ο Μοράβας. Διήγημα .Τεύχος  1ο σελ.52-60

2.Τέσσερις μπαγκατέλ για έγχορδα.  Τεύχος 4ο  σελ.208-210

3.Συγγράφοντας. Διήγημα Τεύχος  7ο  σελ.163-166.

4.Μαύρη φοράδα. Διήγημα. Τεύχος  8ο ΄σελ.144-147

5.Αν έγραφα. Ποίηση. Τεύχος 16ο σελ.132.

6.Μοιρολόγια και τραγούδια του Χάροντα στο Δημοτικό μας τραγούδι.Tεύχος 16ο σελ.136-154

7.Γάμος εν Κανά.Ποίηση  Τεύχος 17ο  σελ.125

 

ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

 

1.΄Ανθρωπος με αξία. Διήγημα. Τεύχος 8ο σελ.148-152

 

 

ΓΚΟΤΣΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΛΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΑ

 

1.Μείλιχος,το ποτάμι των Συχαινών. Δοκίμιο .Τεύχος 2ο  σελ.133-137

2.Θεοδώρα Ραούλαινα. Δοκίμιο.  Τεύχος 6ο  σελ.131-136

3.Οι γυναίκες της Πάτρας κατά την αρχαιότητα. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.20-22.

4.Βυζάντιο και Χριστιανισμός Δοκίμιο Τεύχος 13ο σελ. 150-154

 

ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

Ο θαυμαστός σκύλος του γείτονα. Διήγημα Τεύχος 17ο σελ.΄199-204

 

ΓΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Ωδή στη μάνα  μου. Ποίηση . Τεύχος 5ο  σελ.160-162

2.Στο νεκρομαντείο.Αφήγημα.11ο Τεύχος σελ.190-192

3.Ομνυμι.Ποίημα Τεύχος 12ο  σελ.179.

 

 

 

ΔΑΓΛΑΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

 

1.Η δίκη του Κολοκοτρώνη. Δοκίμιο .Τεύχος  2ο σελ.57-66

2.Ο Κωστής Παλαμάς στη νεολαία του σαράντα Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα. Τεύχος 4ο σελ.68-70

3.Η μάχη στο Πούσι. Δοκίμιο . Τεύχος 5ο  σελ.149-155

4.Ο λόγος του Παλαμά για τον Καρκαβίτσα. Δοκίμιο. Τεύχος 6ο σελ.166-168

5.Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη.»Ζητήματα αγάπης και άλλα Ηλειώτικα Διηγήματα» Κριτική. Τεύχος 6ο .σελ.250-251

6.ο Εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς και οι ξένοι ποιητές. Δοκίμιο .Τεύχος 8ο  σελ.50-53

7.Οι τρεις φίλοι συνοδοιπόροι (Παλαμάς -Δροσίνης- Καμπάς ) Τεύχος 10ο σελ.129-133

8.Αμφορέας αγάπης η ποίηση του Παλαμά. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.216-220

9.Ποιητική Ανθολογία Πολιτικών-Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Δοκίμιο Τεύχος 12ο  σελ.166-174

10.Αμφορέας Αγάπης η ποίηση του Παλαμά. Δοκίμιο. Τεύχος  14ο σελ.213-216

 

ΔΑΓΛΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1.Η μικρή μου αγάπη. Ποίηση. Στ΄ Τεύχος σελ.151

2.΄Ερχονται χρόνια. Ποίηση.  Τεύχος Η΄σελ.124

 

ΔΑΓΛΑΡΗ ΠΕΝΝΥ

 

1.Ανελεύθεροι.Ποίηση. Τεύχος 5Ο σελ.163

2.Μαρτυρικά Καλάβρυτα. Ποίηση. Τεύχος 8Ο σελ.123.

3.Πορεία στην ομίχλη. Ποίηση. Τεύχος 12Ο  σελ.180.

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

 

1.Δανιηλίς και Βασίλειος Α΄ Μακεδών  Μελέτη .Τεύχος 1Ο  σελ.61-73

2.Κριτική Α. Καρατζά “Ο Οπλαρχηγός Παν . Καρατζάς”

3.Η Πάτρα για τον Παλαμά. Τεύχος 4ο  σελ.58-60

4.Σταυράκη Αργύρη. Ο δικός μας χρόνος. Κριτική Παρουσίαση.  Τεύχος 4ο  σελ.247-249

5Βασίλης Ζωγράφος:΄Ενας ευαίσθητος επισκέπτης. Τεύχος  5ο σελ. 222-224.

6.Σχολικά βιβλία στην Πάτρα. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο σελ.179-187

7.Ανδρικόπουλου Χρήστου:   «Φως στο γκρίζο του πολέμου» Bιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 9ο σελ.243-246

8.Θ.Μαρούδα Ανεστοπούλου: «Ματθίλδη Σεράο 1856-1927» Κριτική Τεύχος 10ο σελ.239-240

9.Σχολικά Βιβλία στην Πάτρα. Μελέτη. Τεύχος 10ο σελ.205-212

10.Εκδόσεις Σχολικών Βιβλίων στην Πάτρα.Δοκίμιο.11ο τεύχος σελ.168-175.

11.Ο μοναδικός μεταφραστής της Αινειάδας Αντώνης Αντωνόπουλος. Μελέτη. Τεύχος 12ο  σελ.127-135

12.Αντώνη Σκιαθά. «Οι Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου».Κριτική. Τεύχος 12ο  σελ.241-242.

13.Βιώματα και αναμνήσεις του Κ. Παλαμά από την Πάτρα του 19ου Αιώνα. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.195-212

14.΄Λεωνίδα Μαργαρίτη. Νοσταλγία για την ύπαιθρο στο  «Χρονικό του Κοροίβου» Κριτική .Τεύχος  17ο σελ. 245-247

15.Χρ.Ανδρικόπουλος:Φώς στο γκρίζο του πολέμου.Κριτική Τεύχος  17ο σελ.249-253

 

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

 

1.Κωνσταντίνος Κουκίδης “Ο πρώτος Αντιστασιακός”…Θρύλος ή πραγματικότητα.  Τεύχος  2ο σελ. 67-71

1.Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Δοκίμιο. Τεύχος 8ο σελ..75-87

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΑΝΗΣ

 

1.Carpe Noctem   Ποίηση .Τεύχος 2ο  σελ.39

2.Ναός.Ποίηση .Τεύχος 4ο  σελ.114

3.Φωτογραφίες Ποίηση . Τεύχος 5ο  σελ.171

4.Σ΄ευχαριστώ…το φαντάζεσαι; Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.134-135

5.Εφτά χαιρετισμοί με συνειρμική ακολουθία. Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.157

6.Ω Ρώμη. Ποίημα .Τεύχος 11ο  σελ.179-180

7.Στην άδεια πόλη. Ποίημα. Τεύχος 12ο  σελ.181

 

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ

 

1.Γ.Τσαβαλά «Ταξιδεύοντας με πυξίδα υπό δυσμένεια».Κριτική παρουσίαση. Τεύχος 10ο σελ.221-222.

 

ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο ρόλος των Μ. Μ. Ε. Τεύχος  4ο σελ.50-57

 

ΔΑΜΟΥΛΗ  ΦΙΛΙΑ  ΛΙΤΣΑ

 

1.Ο  Κίτσος. Διήγημα   Α΄ Τεύχος 1ο  σελ.74-75

2.Από την Αρμενία στην Πάτρα. Το οδοιπορικό μίας οικογενείας Αρμενίων της Πάτρας. Αφήγημα. Τεύχος 8ο  σελ..201-203

3.Ιντεγιάννη Σταύρου «Είκοσι χρόνια προσκυνηματικού ταξιδιού στο ΄Άγιο ΄Όρος»Βιβλιοπαρουσίαση.9ο Τεύχος σελ.228-235

4.Η δύναμη της παράδοσης . Τεύχος 17ο σελ.215-219

 

ΔΟΞΑΣ ΤΑΚΗΣ

 

1.Ο λυρισμός στην ποίηση του Παλαμά. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.46-59

 

ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ

 

1.Στάθη Λειβαδά: «Οι αντιστίξεις της Σελήνης»-«Οδός Ηλυσίων πεδίων» Κριτική παρουσίαση. Τεύχος 6ο  σελ.241-249

 

ΕΝΔΥΜΙΩΝ

 

1.Μετέωρα-Δεν φοβάμαι. Ποίηση Τεύχος 10ο σελ.158-159

 

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

1.Μεθεόρτιος; Διήγημα.  Τεύχος 5ο  σελ.185-193

2.Σπυρίδων Περεσιάδης:Ο τυφλός δραματουργός της Αχαϊκής γης. Μελέτη Τεύχος 11ο σελ.118-150.

3.Πάντα κοντά μας. Ποίημα. Τεύχος 12ο  σελ.182-183.

4.Σωτήρης Μουτζουρέλης: «Πλάτανος άνω ποταμιά Τσιβλός» Kριτική. Τεύχος 12ο σελ.245-247.

 

ΖΑΓΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

1.Ο Τσάμικος ρυθμός στον Ελληνικό Εθνικό ΄Ύμνο. Δοκίμιο. Τεύχος 4ο σελ.122-137

 

ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.

 

1.Μοναξιά. Διήγημα.  Τεύχος 5ο  σελ.225-226.

 

ΖΩΡΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 

Η πεντηκοστή επέτειος του ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Ομιλία στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση Κ. Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.73-92

 

ΗΛΙΑΔΟΥ-ΜΑΝΙΑΚΗ ΤΟΥΛΑ

1.Ολίβια Ιγγλέση-Σώκαρη, Σπύρος Σώκαρης Δοκίμιο .Τεύχος 4ο σελ.162-175

 

ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

1.Μια παιδική μαρτυρία   Διήγημα . Τεύχος 1ο  σελ.91-94

2.Οκτώ επί οκτώ οκτάστιχα του έρωτα και της αγάπης. Ποίηση. Τεύχος  8ο σελ.121-122

3.Η θυσία των Καλαβρύτων μέσα από την νεοελληνική ποίηση. Δοκίμιο. Τεύχος 13ο σελ.90-125.

 

 

ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 

1.Ο Παπα-Νάκος. Διήγημα . Τεύχος 1ο  σελ.76-81

2.Μια πόλη-μια χορωδία. Πάτρα-Ο Ορφέας.

 Δοκίμιο .Τεύχος  2ο σελ.99-106

3.Πάτρα-Οι σταθερές.  Τεύχος 4ο  σελ.148-153

4.Στην Πάτρα με βροχή. Διήγημα. Τεύχος 5ο  σελ.172-177

5.Τα μαγαζιά της Πάτρας. Αφήγημα . Τεύχος 6ο  σελ.169-173

6.Κατά…καπνού. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.167-173

7.Δαμουλή-Φίλια Λίτσας:Ιχνηλασίες. Κριτική παρουσίαση. Τεύχος 7ο σελ.245-247

8.Σιμιτζή Γεωργίου: «Όταν φύγαμαν για  τη  Γερμανία» Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 7ο σελ. 247-253

9.Αθανασοπούλου Χαράλαμπου: «Ηφαίστειο» ποίηση. Κριτική. Τεύχος 7ο σελ.238-239.

10.Διακίδειος Σχολή Λαού. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο σελ.75-83

11.Η πριγκίπισσα της λίμνης. Διήγημα. Τεύχος 10ο σελ.172-177

12.Λαϊκά Αναγνωστήρια. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο  σελ.25-35

13.Ετος Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.187-189

14.Γεωργίου Μαργαρίτη : «Μυσταγωγία» Τεύχος 17ο σελ.247-249

 

ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ

 

1.Το θαύμα της αγάπης .Διήγημα  Τεύχος  1ο σελ.82-90

 

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

 

1.     Το  κάστρο κι η πόλη. Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.136.

 

ΚΑΚΑΛΙΔΗΣ Δ.

 

Η σοφία του διηγήματος «Μανώλη  Πράτσικα: H καταγγελία. Κριτική. Τεύχος 17ο σελ.89-109

 

ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Το τρίπτυχο. Ποίηση. Τεύχος  3ο σελ.87

2.Ερωτικό .Ποίηση . Τεύχος  5ο σελ.164.

 

ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΕΜΜ. ΗΡΑΚΛΗΣ

 

1.Το σύγχρονο παραμύθι σε σχέση με το παραδοσιακό. Η περίπτωση του Γιώργη Κρόκου. Δοκίμιο. Τεύχος 4ο  σελ.93-112.

2.Ο Ιδεολογικός προσανατολισμός της παιδείας στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κατά την περίοδο του Νεοελληνικού διαφωτισμού. Δοκίμιο.  Τεύχος 6ο . σελ. 32-45

3.Παιδική φιλαναγνωσία, ένα δυσεπίλυτο επίκαιρο πρόβλημα. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο σελ.188-200.

4.Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στο έργο του Γιώργου Σεφέρη. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.177-204.

 

 

ΚΑΛΥΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Ο γλάρος. Ποίηση . Τεύχος 3ο  σελ.88

 

ΚΑΝΔΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Μια  αγάπη για το καλοκαίρι. Διήγημα 9ο Τεύχος σελ.158-164

2.Ζόρκα η Μάγισσα. Διήγημα. Τεύχος 12ο σελ.198-206

 

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Γεννήθηκα στην Πάτρα. Δοκίμιο. Τεύχος  9ο σελ.11-18

 

ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

1.Η αλήθεια και το λυχνάρι της ελευθερίας-Αρνούμαι Δοκίμια .Τεύχος  3ο σελ. 237-239

2.Περί του γένους των Ελλήνων. Δοκίμιο.  Τεύχος 5ο  σελ.227-228.

3.Ο οπλαρχηγός του 21, Καπετάν Κωσταντής , ο Ανδραβιδιώτης .Ιστορικό δοκίμιο. Τεύχος 6ο .σελ.70-86

4.΄Απαγέ με εις Λατομείας. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ. 174-175

5.Αλβανία=Απ΄αιώνων Ελληνική γη. Μελέτη. Τεύχος 12ο σελ.105-126

6.Η Δ΄ Σταυροφορία. Δοκίμιο  Τεύχος 17ο   σελ.145-153

 

 

ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Η τοπική αυτοδιοίκηση ,η ουσιαστική δημοκρατία στον 21ο αιώνα. Δοκίμιο.  Τεύχος 16ο σελ.184-200

 

 

 

ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Η Γη των Πατέρων μου. Δοκίμιο . Τεύχος 2ο  σελ.11-14

2.Φθινοπωρινό στην Κούκουρη. Δοκίμιο .Τεύχος 4ο  σελ.211-214

3.Ιόνιο  το πέλαγο της ευαισθησίας. Διήγημα . Τεύχος 6ο σελ.174-177

4.Το ταξίδι του κάμπου(Πάτρα-Πύργος) Διήγημα.  Τεύχος 7ο σελ.176-180

 

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Η γλώσσα μας διδάσκει ιστορία. Δοκίμιο . Τεύχος  1ο σελ.95-98

2.Ελληνες ή Ρωμιοί;  Δοκίμιο Β΄ Τεύχος σελ.151-154

3.Παραδόσεις και έθιμα .Δοκίμιο . Τεύχος  3ο σελ.161-164

4.Ευριπίδη “Τρωάδες”.Η βαρβαρότητα του πολέμου.  Τεύχος  4ο σελ.64-67

5.Ευάνδη,η Καπανέως γυνή(ένας ύμνος στην αγάπη της γυναίκας) Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.14-18

6.Τα δάση και οι ΄Ελληνες.Δοκίμιο.9ο Τεύχος σελ.113-116

7.Ο ολυμπιονίκης Οιβώτας και το Ολυμπιακό Πνεύμα. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.34-37

8.Ο.Κ.Παλαμάς και οι αγώνες του. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.220-224.

9.Κωστής Παλαμάς,  ο εθνικός μας ποιητής και προφήτης .Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.66-69

 

 

 

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Το διαχρονικό ‘ΌΧΙ” της Ελληνικής Φυλής. Δοκίμιο. Τεύχος  4ο σελ.138-139

2.1821:΄Ένας μεγάλος σταθμός του γένους των Ελλήνων. Δοκίμιο . Τεύχος 6ο .σελ.63-65

3.Η ιστορική Μακεδονία και η πλαστογράφηση της ιστορίας της. Μελέτη Τεύχος 10ο σελ.22-38

 

ΚΑΡΑΤΖΑ ΤΖΙΝΑ

 

1.Και ξέχασαν με πολλή ευπρέπεια όλους τους κανόνες της ευπρέπειας.

Διήγημα . Τεύχος 2ο σελ.31-33

2.Ένα μικρό, για μικρό αφιέρωμα. Ποίηση .Τεύχος 2ο  σελ.35

3.Πρωτότυπη ανταμοιβή .Διήγημα . Τεύχος  3ο σελ.112-114

4.Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Διήγημα. Τεύχος 5ο  σελ.229-230

5.Τα λουλούδια δεν έχουν πλάτη. Διήγημα.  Τεύχος 7ο σελ.181-182

6.Η ομπρέλα και ο άνδρας ξεχνιούνται μετά τα ψώνια. Ευθυμογράφημα.

Τεύχος 11ο σελ.193-194.

7.Χαιρετίσματα.Χρονογράφημα,Τεύχος 16ο σελ.94-95

 

   ΚΑΡΕΛΑ ΜΑΡΙΑ

 

1.Σύθαμπο χρωμάτων μνήμης. Διήγημα . Τεύχος  1ο  σελ.99-102

2.Η Καπελού Διήγημα .Τεύχος 3ο σελ.115-120

3.Ο βιολιστής του πεζοδρομίου. Διήγημα .Τεύχος  5ο σελ.182-184

4.Επιείκια.Διήγημα . Τεύχος 11ο σελ.195-196.

 

ΚΑΡΑΠΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Τραγούδια του κρασιού Ποίηση. Τεύχος 17ο σελ.143-144

 

ΚΑΡΝΑΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

 

1.Πεσόντες από την Αχαΐα (1897-1922). Ιστορικό δοκίμιο. Τεύχος  1ο σελ.103-110

2.Πεσόντες από την Αχαΐα (1897-1922). Τεύχος  2ο σελ.163-184

3.Πεσόντες από την Αχαΐας (1897-1922).  τεύχος 3ο  σελ.211-225

4.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς  αγώνες 1897-1922. Τεύχος 4ο  σελ.229-241

5.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922 . Τεύχος  5ο σελ.231-245

6.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922. Τεύχος 6ο .σελ.225-237

7.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922. Τεύχος  7ο σελ.220-229.

8.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922. Τεύχος 8ο σελ.176-182

9.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922. Τεύχος 9ο σελ.146-151.

10.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1897-1922 Τεύχος 10ο σελ.199-204

11.Πεσόντες από την Αχαΐα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες(1897-1922) Τεύχος 11ο σελ.209-217.

12.Πρωθιερέας Νικόλαος Παπαδόπουλος. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο  σελ.36-48.

13.Σύλλογος Ηλείων των Πατρών 1902-2010.Δοκίμιο Τεύχος 17ο σελ/174-183

 

 

 

ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Προλογικό σημείωμα. Τεύχος 1ο  σελ.11 2ο

2.Οι νεκροί μας έχουν λόγο. Δοκίμιο. Τεύχος 2ο  σελ.50-56

 

ΚΑΤΣΟΥΛΟΥ-ΖΟΛΩΤΑ  ΜΑΝΤΩ

 

1.Αιωνοσκόπηση.Ποίηση. Τεύχος 6ο  .σελ.152-153

 

 

ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

1.Κόκκινος ΄Ανεμος. Ποίηση. Τεύχος  6ο σελ.165

 

 

ΚΛΗΜΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

 

1.Μιστράς.Ποίηση.Τεύχος 3ο  σελ.91-92

2.Το μήνυμα του Ορφέα. Ποίηση. Τεύχος 7ο σελ.149-150

 

ΚΟΚΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

1.Ο Ντιντερό, ο διαφωτισμός και ο Κουντέρα.  Κριτική. Τεύχος  1ο σελ.111-112

2. Λογοτεχνία και επιστήμη. Γεράσιμου Θεοδόση ¨Η γάτα του Σρέντιγκερ”. Κριτική .Τεύχος  2ο σελ. 241-248

3. Προβληματισμοί και προτάσεις στη διδακτική της λογοτεχνίας κατεύθυνσης. Δοκίμιο . Τεύχος 3ο  σελ.240-248.

4.Η μάσκα ως θεατρικό αντικείμενο και η Commedia dell; Arte. Δοκίμιο. Τεύχος 6ο .σελ.66-69

5.Ο Βασιλιάς Λήρ. Κριτική Θεάτρου.  Τεύχος 10ο σελ.241-248

6.Περικλής Γιαννόπουλος ένας ιδανικός αυτόχειρας. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.38-53

 

ΚΟΝΔΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

1.Ο γνωστός-«άγνωστος» Παναγιώτης Μιχελής. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.123-128

2.Παλιές  λησμονιές αγάπες του Αγγέλου Τερζάκη. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο σελ.91-104.

 

ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Κωνσταντίνος Παλαιολόγος-πορεία προς το Γολγοθά. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.39-52.

 

ΚΟΡΥΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1. Οι Έλληνες μετά την ΄Αλωσιν . Δοκίμιο . Τεύχος 1o  σελ.113-

124

 

ΚΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Γιάννη Ανδρικόπουλου: «Στην απέναντι όχθη» Κριτική.  Τεύχος  6ο σελ.234-236

 

ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

1.Υπήρξε επίδραση της παιδαγωγικής Πεσταλότσι στην εκπαιδευτική πολιτική του Καποδίστρια ; Τεύχος 3ο  σελ. 185-190

 

ΚΟΥΤΡΟΥΒΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Δοκίμιο.7ο τεύχος σελ.122-127

2.Η συνέντευξη. Διήγημα. Τεύχος 10ο σελ.178-185

 

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Αχαϊκή Γη . Ποίηση .Τεύχος 1ο  σελ.94

2.Αχαϊκό: Στη γενέθλια γη μου-Η Πάτρα.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1. Ποία η θέση της Ωλένου ;  Μελέτη Α΄ Τεύχος 1ο  σελ. 125-129

2. Γαίον. Δοκίμιο . Τεύχος  3ο  σελ. 151-153

3.Η φυλή των Καλάς. Τεύχος 4ο  σελ. 61-63

4.Δημαγωγικός Λόγος. Δοκίμιο. Τεύχος  7ο ΄σελ.110-113.

5.Ισλαμικό δίκαιο, γάμος και διαζύγιο. Δοκίμιο. Τεύχος 8ο  σελ.116-1119

 

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΩΝΤΑΣ

 

1.Βιογραφία. Ποίηση. Τεύχος 14ο σελ.219

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ

 

1. Ασυνόδευτη αποσκευή. Διήγημα . Τεύχος  1ο σελ. 130-134

2.     Χρίστος Ριζόπουλος : Ο δημοσιογράφος, ο εκδότης, ο άνθρωπος. Δοκίμιο . Τεύχος 2ο σελ. 82-93

3.     Η Πάτρα του άλλοτε, του σήμερα και του αύριο. Δοκίμιο .Τεύχος  5ο σελ. 36-38

4.     Γεώργιος Παπανδρέου. Ο ρήτορας της πολιτικής. Δοκίμιο.  Τεύχος 6ο .σελ.11-31

 

ΚΩΣΤΗΡΗΣ ΜΙΜΗΣ

 

1. Επίκληση.  Ποίηση .Τεύχος 1ο  σελ. 135

2. Η Πτώση .Ποίηση . Τεύχος 2ο  σελ. 35

3. Παράδοση. Ποίηση .Τεύχος 3ο σελ. 89

4. Ρυθμός  Ποίηση .Τεύχος  4ο ελ. 115

5.Ρυθμός Ποίηση. Τεύχος 5ο  σελ 166

6.Τόπος κλειστός - Χάριτος φως. Ποίηση. Τεύχος 6ο  .σελ.154

7.Αποταμίευση-Εξ αποστάσεως. Ποίηση. τεύχος 7ο σελ.152

8.΄Ελλειψη.Ποίηση.Τεύχος 8ο σελ.125

9.Τόπος Κλειστός. Ποίηση Τεύχος 13ο σελ.204.

 

ΛΑΖΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

1.Ένας λησμονημένος Αχαιός πολιτικός με τολμηρά δημοκρατικά οράματα. Δοκίμιο .Τεύχος 3ο  σελ. 43-50

2.Ο Ηλίας Παπαστεργιόπουλος και το πνευματικό έργο του. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.70-78.

3.Τα κυρίαρχα Ελληνικά πολιτικά περιστατικά κατά τα παιδιά χρόνια του Παλαμά στην Πάτρα. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.225-230

 

ΛΑΜΠΑΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ

 

1.΄ Ύμνος εις την προσευχήν του πρωτοκλήτου Ποίηση . Τεύχος 3ο  σελ. 96-98

 

ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΣΤΑΘΗΣ

 

1.     Η Ποίηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Δοκίμιο . Τεύχος 1ο  σελ. 136-140

 

  ΛΕΥΚΙΟΣ ΙΩΝ

 

1.Από μια ΄Άνοιξη στην άλλη. Ποίηση. 6ο  Τεύχος σελ.155-156

2.Δεν ξεχνώ. Ποίηση. Τεύχος 8ο σελ.126-127

3.Αιώνια  Άνοιξη. Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.150.

4.Ηλύσια.Ποίημα.Τεύχος 11ο σελ.181-182,

5.Ο Γιούρι. Διήγημα. Τεύχος 12ο σελ.207-210

6.Εφυγες.Ποίηση.Τεύχος 13ο .σελ.207.

7.Απουσίες-Εξόρμηση. Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.164-165

8.Η Γιορτή του πατέρα. Ποίηση Τεύχος 16ο σελ.125-128

9.Ο «Άγιος Φραγκίσκος» του πάρκου. Διήγημα . Τεύχος 16ο σελ.117-119

 

 

ΛΙΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

 

1.Σαν Παρα-μύθι. Διήγημα. Τεύχος 12ο  σελ.211-219.

2.Εσύ.Ποίηση.Τεύχος 13ο  σελ.205-206

3.No Name.Ποίηση.Τεύχος 15ο Τεύχος 15

 

ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Ανάγγιχτο βιβλίο. Ποίηση. τεύχος 7ο σελ.152.

2.Ο Σμιλευτής. Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.138

3.Του Γιορμανού το πρόσταγμα-Οι μπροστάρηδες. Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.161-163

4.Ο  θεριστής. Ποίημα. Τεύχος 11ο σελ.183.

 

 

 

ΛΟΥΚΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

 

1.Δαμουλή Φίλια Λίτσας: «Από την ανάμνηση στην ιστορία, περιήγηση στη Γαστούνη και στην Ηλεία.». Κριτική παρουσίαση. Τεύχος 7ο σελ.241-244

 

ΛΟΥΚΟΣ ΛΑΜΠΗΣ

 

1.Κωστής Παλαμάς-Ποταμός και Γαλαξίας. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.11-34

 

ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Ευθύμιος Φίλανδρος μέγας δάσκαλος του γένους. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο 

σελ.156-161

2.Δημήτριος Κουρβισιάνος. Δοκίμιο   Τεύχος 17ο σελ.220-229

 

ΜΑΓΚΑΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Μια σπουδαία πηγή ιστορικής πληροφόρησης:τα ιστορικά αρχεία. Δοκίμιο. Τεύχος 5ο  σελ. 141-148

 

ΜΑΛΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

 1.Διάσπαρτο μεγαλείο-Αιγαίο. Ποίηση . Τεύχος 7ο σελ.154.

2.Ταξιδευτής.Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.139.

 

ΜΑΤΖΟΥΤΣΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

 

1.Αποδημία στην ευτυχία. Ποίηση. Τεύχος 8ο σελ.134

2.Υψηλοί μου δάσκαλοι. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.137-141

3.Όταν.Ποίηση. Τεύχος 10ο Σελ.164.

4.Μπροστάρης.Ποίηση .Τεύχος 12ο σελ.186.

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

1.Στη σκιά του θανάτου.  Διήγημα. Τεύχος 12ο  σελ.220-225.

 

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Ύμνος στο Πάν Ποίηση . Τεύχος3ο  σελ. 94-95

2.Ως γνήσιος αυτόχειρας. Ποίηση Τεύχος 16ο σελ.135

3.΄Αδικη νύχτα.Ποίηση .Τεύχος 17ο σελ.126

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

 

1. Το Περιοδικό μας «ΑΧΑΪΚΑ». Εισαγωγικό σημείωμα .Τεύχος 1ο σελ. 12-13

2. Παναγιώτης Καρατζάς-Αναστασόπουλος.  Δοκίμιο. Τεύχος 1ο  σελ. 141-147

3.ΚΡΙΤΙΚΗ : α. Γιάννη Καραλή: «Ο αναφρόδιτος»,Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 1ο  243-245 β. Ανδρέα Μπούτσικα «Στα δίχτυα της λευκής αράχνης».Βιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος 1ο  σελ. 245-247 γ. Μιχάλη Παπαναστασόπουλου: «Βροχίτσα το χωριό της Νεράιδας » Bιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 1ο σελ. 247-250 δ. Μολιέρου: «Η Πριγκίπισσα της ΄Ηλιδας».Τεύχος  1ο  σελ. 250-251

4. Σήμερα. Ποίηση .Τεύχος 2ο  σελ. 36

5. Σύναξη της Βοστίτσας -Απόφαση ελευθερίας. Δοκίμιο. Τεύχος 2ο  σελ. 107-126

6. Το  σπίτι του Παλαμά.  Δοκίμιο . Τεύχος 2ο  σελ. 185-189

7.Αργύρη Σταυράκη: «Ο δικός μας χρόνος». Κριτική- Bιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος 2o σελ. 251-253

8. Γεράσιμος Μακρυδήμας: (Ο άνθρωπος και πεζογράφος) Δοκίμιο . Τεύχος 3o  σελ. 140 -150.

9. Η Αχαΐα τίμησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πατρινό Κωστή Στεφανόπουλο.Tεύχος 3ο σελ.11-12

10. Τάκης Δόξας-ο άνθρωπος και ποιητής .Δ΄ Τεύχος σελ. 71-81

11. Κάνδυλα Ιωάννη-Ο πατέρας της Αντίστασης. Κριτική -Παρουσίαση. Δ΄ Τεύχος  σελ. 242-245

12. Παναγιώτης Φωτίου. Πένθη . Τεύχος  4o σελ. 253-254

13. Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος.  Tεύχος 5o  σελ. 51-64

14. Λεωνίδα Καρνάρου: Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα. Δοκίμιο Βιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος 5o  σελ. 248- 250.

15.Αλέκος Μαρασλής, ο Άνθρωπος του αγώνα και του  πνεύματος. Δοκίμιο. Τεύχος 6o .σελ.103-110

16.Καλλιόπης Παπαλεωνίδα.  «ΜΗΛΙΝΟΗ» Παρουσίαση.  Τεύχος 6o .σελ.252-253.

17.Παγκοσμιοποίηση και Τρομοκρατία. Δοκίμιο. Τεύχος 7o σελ.100-109

18.Πένθη.Γκολφινοπούλου Ευγενία. Βιογραφικό. Τεύχος 7o  σελ.254-255

19.Χάλκη: Νησί ηρεμίας και γαλήνης. Δοκίμιο. Τεύχος 8o σελ.190-193

20.Δέσποινα Ασημακοπούλου: η ποιήτρια της αγάπης. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο σελ.221-227.

21.Η Γιορτή των Ερωτευμένων. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.145-148.

22.«ΑΧΑΪΚΑ» το περιοδικό που κατασχέθηκε από τις αρχές κατοχής. Δοκίμιο. Τεύχος 10o  σελ.213-215.

23.Ο Αλτρουιστής Θεόδωρος Γιογκαράκης Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.111-117

24.Χαράλαμπος Παύλου: Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Βιβλιοπαρουσίαση-Κριτική. Τεύχος 11ο σελ.225-230

25.Θεόδωρος Τρουπής. Αναφορά στο έργο του. Τεύχος 11ο σελ.231-233

26.Το 3ο Διεθνές Συνέδριο ανατολικών και αφρικανικών σπουδών. Τεύχος 11o  σελ.234-237.

27.Το περιοδικό «ΑΧΑΪΚΑ» του Κώστα Τριανταφύλλου. Τεύχος 11ο σελ.238-254

28.Βραβείο των δέκα στο Μανώλη Πράτσικα. Δοκίμιο. Τεύχος 12o    σελ.230-236

29.Σοφία Φραγκοπούλου. Πένθη. Τεύχος 12ο σελ.252-254.

30.Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος(1922-2007)Τεύχος 13ο σελ.193-199

31.π.Κωνσταντίνου Καπετανοπούλου: «Οι έγγαμοι και οι άγαμοι πρεσβύτεροι και το φαινόμενον του Αρχιμανδριτισμού». Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 13ο σελ.242-245.

32. «ΑΧΑΪΚΑ»  τεύχος Κωστή Παλαμά. Το περιοδικό που κατασχέθηκε από τις αρχές κατοχής. Τεύχος 14ο σελ.93-171

33.Λογοτεχνικά Πένθη: Παυλόπουλος Γιώργης, Μπογδανόπουλος Δημήτρης, Γκότση-Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα, Κοντούλης Θανάσης.

34.Η Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το σπίτι Παλαμά. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.50-61

35.Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού Εταιρείας Λογοτεχνών για σπίτι Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.62-65

36.Ευαισθητοποίηση Αχών και Πολιτών για το σπίτι Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.66-72

37.Βραβεία Α΄ Ποιητικού Διαγωνισμού για την επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του Κωστή Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.172-186.

38.Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σπίτι Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.231-232.

39.Τελευταία αναπάντητη επιστολή για το σπίτι Παλαμά. Τεύχος 14ο σελ.244-247.

40.Επιστολές στον Υπουργό Πολιτισμού. Τεύχος 14ο σελ.233-240

41.Μνήμη Κωστή Παλαμά. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.60-65

42.Ναυμαχία του Ακτίου και Κλεοπάτρα. Δοκίμιο ιστορικό. Τεύχος 15ο σελ.70-98

43.Bλάση Γωγούση: Γιατί δεν αυτοκτόνησες; Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 15ο σελ.247-250

44. Λογοτεχνικά πένθη Μανωλάκου Μαρία . Τεύχος 15ο σελ.253-255

45.Η οικογένεια στον αιώνα μας. Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.11-19

46.Το Μαύρο Μάμπα Νίκου Σακελλαρόπουλου-Κριτική παρουσίαση Τεύχος 16ο σελ.210-213

47.Πίνακας Περιεχομένων- κατά συγγραφέα των τευχών 1-15 Τεύχος 16ο σελ.214-255

48.Η οικογένεια στον αιώνα μας Τεύχος 16ο  σελ.11-19

49.Νικολάου Σακελλαροπούλου : Το  μαύρο Μάμπα. Κριτική Βιβλίου Τεύχος 16ο σελ.210-213

50. Ίδρυμα Προσκύνημα  ο Ναός του Πρωτοκλήτου μας. Τεύχος 17ο  σελ.11-14.

51.Νάκη Αυγερινού: Μνήμες από το παρελθόν. Κριτική. Τεύχος 17ο σελ.236-240

 

 

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

1.Η Αϊπετρίτισσα-μια Καρυάτιδα .Αφήγημα. Τεύχος 9ο σελ.152-157

2.Γλαροπούλια στα Λευκάτα. Διήγημα Τεύχος 10ο σελ.186-190

 

 

 

 

ΜΑΡΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

 

1.Ραψωδία στην έβδομη κλίμακα Ποίηση . Τεύχος 1ο  σελ. 148-149

2.Ο κίνδυνος καραδοκεί Διήγημα . Τεύχος 2ο  σελ. 18-21

3.In Memorian …Στον αξέχαστο πνευματικό δημιουργό Τίμωνα Στρουθιά .Τεύχος 3ο  σελ. 131-139

4.Αρχαίο  Ρωμαϊκό Ωδείο. Δοκίμιο.  Τεύχος 4ο  σελ. 221-222

5.Στη φυγή των καιρών. Ποίηση . Τεύχος5ο  σελ. 156-157

6.Μαρία Μανωλάκου :«Το ημερολόγιο της Μαργαρίτας».Κριτική Τεύχος 12ο σελ.243-245.

7.Ηλιος στην απαλάμη του Θεού. Ποίηση. Τεύχος 14ο σελ.217-218

8.Το θαύμα του αιώνα  .Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.167-168

9.Το ημερολόγιο της Μαργαρίτας.Τεύχος 17ο σελ.234-236

 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

 

1.Ο Κ. Καβάφης για τους Πτολεμαίους .Δοκίμιο. Τεύχος 1ο  σελ. 150-156

2.Χρήστος Κορύλλος Ένας πνευματώδης διανοούμενος γιατρός. Δοκίμιο  Τεύχος 3ο σελ. 24-36

3.Αουσβιτς-«Στην καρδιά του σκότους». Δοκίμιο. Τεύχος 4ο σελ. 180-200

4.Νίκος Καχτίτσης .Δοκίμιο . Τεύχος 5ο σελ.84-89

5.Για το Ρόδη Ρούφο. Δοκίμιο.  Τεύχος 6ο .σελ.87-102

6.Χιούμορ.Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.90-98

7.Πνευματικός και ηθικός γίγαντας. Δοκίμιο . Τεύχος 8ο  σελ.22-30

8.Χρύσανθος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών .Δοκίμιο  Τεύχος 9ο σελ.57-67

9.Ανδρέας Μιχαλακόπουλος-ένας πολιτικός γίγαντας. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.53-65

10.Χρήστου Μούλια : «Ιστορικά Σημειώματα.» Βιβλιοπαρουσίαση . Τεύχος 10ο σελ.223-225

11.΄Ιων Δραγούμης, άξιος έλληνας-άξιος πολιτικός. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.79-86

12.Αουσβίτς-Στην καρδιά του σκότους. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο  σελ.49-71

13.Κοραής.Δοκίμιο.Τεύχος 13ο σελ.51-76

14.Σάτιρα και Κωστής Παλαμάς. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο  σελ.190-194

15.Ευρώπη,η σκοτεινή ήπειρος στον 20ο αιώνα. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.130-142

 

 ΜΑΡΙΝΕΛΛΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

 

1.Δάσκαλος στην Τοπόλοβα. Δοκίμιο. Τεύχος 8ο  σελ.31-40

2.Τα  προσφυγικά σχολεία της Πάτρας .ΔοκίμιοΤεύχος .9ο σελ.175-178

3.Η μεταρρύθμιση του 1928-1929.Δοκίμιο.Τεύχος 13ο σελ.77-89

 

ΜΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1.Στέφανος Θωμόπουλος Η ζωή και το έργο του .Μελέτη.Τεύχος 1ο  σελ.157-163

2.Μια οριζόντια σύμπραξη(καρτέλ)Βιομηχανιών στην Πάτρα(1933) Μελέτη .Τεύχος 3o  σελ. 72-83

3.Καρνάρου Λεωνίδα: «Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα». Βιβλιοπαρουσίαση .  Τεύχος  4Ο   σελ. 251-252.

4.΄Ενωσις Φιλομούσων. Δοκίμιο . Τεύχος 5Ο  σελ.65-67

5.Παναγιώτης  Ιωαν. Χαλικιόπουλος.  Δοκίμο.    Tεύχος 7Ο σελ.40-51

6.Η στάση του Μερεντίτη (1847) Δοκίμιο.  Τεύχος 8Ο σελ.41-49

7.Ν . Π. Μπεζαντάκου - Χ. Κ. Τσαγγάλη - Φ. Μανακίδου - Σπύρου Ράγκου : «Μουσών Αρχώμεθα-Ο Ησίοδος και η αρχαϊκή επική ποίηση.» Κριτικό σημείωμα. Τεύχος 8Ο  σελ.251-253.

8.Κωνσταντίνος Κυριάκου Φιλόπουλος. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.66-77 

9.Παπαθανασόπουλου Δημ.: «Ο χρόνος ως διαχρονική αξία»Κριτική. Τεύχος 13ο σελ.252-253

10.Οι Παλαμάδες των Πατρών. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.42-49

 

ΜΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Αναπολώντας το Αίγιο.  Αφήγημα . Τεύχος 1Ο  σελ.164-169

2.Παναγία η «Πλατανιώτισσα». Δοκίμιο . Τεύχος 2Ο σελ. 155-156

3.Σύγχρονοι Φιλοκτήτες .Δοκίμιο . Τεύχος  3Ο σελ. 171-175

4.Ατενίζοντας το άπειρο. Δοκίμιο .  Τεύχος 4Ο  σελ.219-220

5.Επέτειος μνήμης Κωστή Παλαμά Δοκίμιο 5Ο  Τεύχος σελ.90-95

6.Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν.  Δοκίμιο. Τεύχος 7Ο  σελ.183-186

7.Το άστρο της Βηθλεέμ. Δοκίμιο. Τεύχος 8Ο ΄σελ.187-189

8.Το νόημα της Ανάστασης. Δοκίμιο Τεύχος 10ο σελ.134-136

9.Μεταφυσικές αγωνίες. Δοκίμιο. Τεύχος 13Ο  σελ.145-149

10.Οδοιπορικό(Ολυμπία) Τεύχος 16ο σελ.120-122

 

ΜΠΕΣΚΟΥ-ΜΟΥΖΟΥΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

 

1.Νέα περίοδος αστρονομικής έρευνας στο Χελμό. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο σελ.108-112

 

ΜΠΟΓΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Μνήμες. Δοκίμιο . Τεύχος 1Ο  σελ.170-174

2.Μνήμες από την παλιά Πάτρα.  Δοκίμιο. Τεύχος 3Ο  σελ.58-64

3.Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας και οι Αλέξανδροι. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.18-21

 

ΜΠΟΥΝΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ  ΠΟΠΗ

 

1.Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη: «Χρονικό του Κοροίβου». Βιβλιοπαρουσίαση Τεύχος 15ο σελ. 251-252

2.Γεωργίου Μαργαρίτη. «Μυσταγωγία» Τεύχος 17ο σελ.253-255

 

ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Ο Μαρουσιώτης Ολυμπιονίκης. Διήγημα . Τεύχος 1ο  σελ.175-181

2.Ο Καρίμ και ο Μπόμπ . Διήγημα.  Τεύχος 2ο  σελ.22-26

3.Η κυρά Παγώνα της Κερύνειας. Διήγημα . Τεύχος 3ο  σελ.121-127.

4.Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση στην Αχαΐα επί Φραγκοκρατίας Δοκίμιο . Τεύχος  5ο σελ.26-35

5.Νίκος Σκληρός, Ο Ελληνολάτρης-ο Φυσιολάτρης. Δοκίμιο. Τεύχος 6ο .σελ.111-117.

6.Ο Τραγουδιστής.Διήγημα.7ο Τεύχος σελ.188-192

7.Ανδρικόπουλου Γιάννη : «Στην απέναντι όχθη» Κριτικό σημείωμα.Tεύχος 8ο ΄σελ.249-250.

8.Διακίδης Ιωάννης «Ο ευεργέτης) Δοκίμιο.9ο Τεύχος σελ.68-74

9.Ανδρικόπουλου Γιάννη:  «Φυλαχθείτε έρχεται Τυφώνας» Βιβλιοπαρουσίαση . Τεύχος 9ο σελ.236-239

10.Χρυσάνθη Συμεωνίδου-Χείλαρη: Τα αξέχαστα παιδικά μας χρόνια-Παραμύθια από τον Πόντο . Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 15ο σελ.244-246

11.Το πέταγμα των αετών. Διήγημα. Τεύχος 16ο  σελ.96-107

 

ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ  Β.ΗΡΑΚΛΗΣ

 

1.Το πρώτο άσμα.Δέκα φλογάτες λόγχες.Ποίηση .Τεύχος 17ο σελ.136-137

 

ΜΠΩΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

1.Ο   Νιόνιος ο «Τζόλας» Διήγημα. Τεύχος 16ο σελ. 108-111

 

ΜΥΛΩΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

1.Η παιδαγωγική σχέση ως σχέση επιβολής δια της συμβολικής βίας

Δοκίμιο Τεύχος 3ο ΄ σελ.165-166.

2.Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο αρρένων Πατρών(1828-1843) Μελέτη. Τεύχος 8ο ΄σελ.216-243.

3.Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο αρρένων Πατρών(1825-1843)Β΄ μέρος Μελέτη. Τεύχος 9ο σελ.200-220.

 

ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

1.Η συμβολή των Κεφαλληνίων στη νεώτερη ιστορία της Πάτρας. Δοκίμιο . Τεύχος 9ο σελ.98-107

 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1.Η Ξενιτιά στο δημοτικό τραγούδι. Δοκίμιο .Τεύχος3ο  σελ. 181-184

 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΜΕΝΙΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

1.Αθανασόπουλου Χαράλαμπου: «Σπάρτακος» και «Στοχασμοί» Κριτική παρουσίαση.7ο Τεύχος σελ.239-240.

 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΟΣ

 

1.Η Στράτα για τα Χειμαδιά. Διήγημα. Τεύχος 13ο .σελ.229-232.

2.Τα σύνορα. Διήγημα Τεύχος 15ο σελ.222-232

 

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΩΣΤΗΣ

 

1.Το σπίτι που γεννήθηκα. Ποίηση. Τεύχος 14ο σελ.11-12

2.Τα πρώτα χρόνια. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.24-41

 

ΠΑΛΑΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

΄Ένα σπίτι των Πατρών. Δοκίμιο. Τεύχος 14ο σελ.13-23

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Απόφαση-Συνάντηση. Ποίηση  Τεύχος  1ο  σελ.182-183

2.Ταξίδι. Ποίηση. Τεύχος 2ο  σελ.37

3.Ταξίδι.  Ποίηση . Τεύχος 3ο σελ.90

4.Μάταιος κόπος Ποίηση  Τεύχος 4ο  σελ.116

5.Εγκατάλειψη.Ποίημα.Τεύχος 11ο σελ.184

6.Κατάθεση.Ποίηση.Τεύχος 13 σελ.210.

7.Αιμοδότης.Ποίηση.Τεύχος 15ο σελ.174-175

8.Γυμνός λατόμος. Ποίηση. Τεύχος 16ο σελ.134

9.Σ΄αυτό που χάνεται. Ποίηση Τεύχος 17ο σελ. 127

 

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

1.Νεόφυτος ο Καυσοκαλυβίτης. Δοκίμιο. Τεύχος  1ο  σελ. σελ.184-186

2.Δύο αφανείς πνευματικοί δημιουργοί στην πόλη των Πατρέων .Δοκίμιο .Τεύχος 2ο  σελ.94-98

3.Θρησκευτικότητα,παραδόσεις,λαογραφία στην επαρχία Πατρών Δοκίμιο.  Τεύχος 5ο  σελ.39-50.

4.Η θεατρική τέχνη του Καραγκιόζη:»Σου λένε Πάατρα…Πειραιά» Δοκίμιο.  Τεύχος 6ο . Σελ.190-193.

5.Ιστορία και Ιστορικοί της πόλεως των Πατρών. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.52-69

6.Το έθιμο της αδελφοποιίας ήταν ήδη γνωστό στην Πάτρα κατά τον 9ο αιώνα. Δοκίμιο. Τεύχος 8ο  σελ.70-74

7.Διήγημα Βουκολικό. Δοκίμιο. Τεύχος 8ο σελ.153-154.

8.΄Ανθρωπος αυτός ο άγνωστος, ο Αλέξις Καρρέλ και οι άλλοι.Δοκίμιο.9ο Τεύχος σελ.117-126

9.Το μυστήριο ον ,ο άνθρωπος. Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.31-40

 

ΠΑΝΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Βιοτεχνία-Βιομηχανία του Αιγίου κατά τον 19ο αιώνα.

Μελέτη . Τεύχος 1ο  σελ. 187-214

2.΄Ένα πιστοποιητικό φόρτωσης εμπορευμάτων σε πλοίο από το λιμάνι των Πατρέων το 1810. Μελέτη .Τεύχος 2ο  σελ.138-143

3.Η βυζαντινή Τέχνη στο Σαλέντο της Νοτίου Ιταλίας. Μελέτη. Τεύχος 13ο σελ.126-144

 

ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

1.Αγωνιστές του 1821 της ευρύτερης περιοχής Κλειτορίας (Μαζεϊκων)Νομού Αχαΐας. Ιστορική μελέτη.  Τεύχος 6ο .σελ.213-224

 

 

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Αισιοδοξία ως μήνυμα και πραγματικότητα.

Δοκίμιο . Τεύχος  1ο σελ.215-217

2.Ιστορικός προβληματισμός και ιστορική αυτογνωσία .Δοκίμιο.

 Τεύχος 2ο  σελ.127-132

3.Ο Καισαρείας Αρέθας Δοκίμιο. Τεύχος 4ο σελ.154-161

4.Αχαϊκή Συμπολιτεία. Δοκίμιο .Τεύχος 5ο  σελ.11-25

5.Ο Αδαμάντιος Κοραής και το εικοσιένα. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.79-89

6.Ο Πλούταρχος ως βιογράφος του Φιλοποίμενος. Δοκίμιο Τεύχος 7ο σελ.88-103.

7.Ελευθερίου Μαρινέλη: «Παναγία Αλεξιώτισσα»         Βιβλιοπαρουσίαση. Τεύχος 9ο σελ.240-242

8.Ο Σολωμός και η αρχαιομάθειά του. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.78-88

9.Χρήστου Μούλια:Ιστορικά σημειώματα. Κριτική Τεύχος 10ο σελ.229-233.

10Λευτέρη Μαρινέλλη: «Η Ζουμπάτα στα χρόνια της κλεφτουριάς ».Κριτική παρουσίαση. Τεύχος 10ο σελ.235-238

11.Θέματα και προβλήματα των καιρών. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο σελ.11-24

12.Κωστής Παλαμάς-Εθνική παράδοσις και εικοσιένα, Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.35-45

16.Χρίστου Φραγκίδη-Χρήστου Μούλια: Πολύβιος Κορύλλος(1881-1938)Τεύχος 16ο σελ.204-207

17. «Αχαϊκά» ΄Άνοιξη 2009.Τεύχος 16 σελ.207-210

18.Τάσος Φιλιππόπουλος:Ο νέος ιερός ναός της Αγίας Σοφίας Πατρών.Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.230-232

 

 

ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΥΗ

 

1.Ο Αχέροντας. Θύμησες . Ώρες…στιγμές. Ποίηση . Τεύχος 5ο  σελ.167

2.Της γνώσης το αστείρευτο φως. Ποίηση.  ΄Τεύχος 7ο.σελ.155

3.Ψήγματα ανίχνευσης  στο Νατουραλισμό. Δοκίμιο .Τεύχος 7ο σελ.194-196.

4.Το μισοφέγγαρο- Το μπουρίνι. Ποίηση. Τεύχος 9ο σελ.141-142

5.Αρίστιππος,ο ιδρυτής της Κυρηναϊκής σχολής. Δοκίμιο. Τεύχος 10ο σελ.142-144

 

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

1.Η  Πόλη. Ποίηση . Τεύχος 6ο σελ.160-161

2.Πόλεμος-Ιων.Ποίηση .Τεύχος 8ο  σελ.128-129.

3.Πόσο  άλλαξε  ο…άνθρωπος. Ποίηση. 9ο Τεύχος σελ.140

4.Το μεσοδιάστημα είναι πιο περιεκτικό απ’ τα  άκρα. Ποίηση Τεύχος 10ο σελ.165.

5.Το μεσοδιάστημα είναι πιο περιεκτικό απ’ τα.. άκρα. Ποίημα. Τεύχος 12ο σελ.187

6.Πόσο άλλαξε ο άνθρωπος. Ποίηση. Τεύχος  13ο Ποίηση σελ.208.

7.΄Ατιτλο.Ποίηση.Τεύχος 15ο σελ.169

8.Παπαδιαμάντης . Ποίηση. Τεύχος 16ο σελ.130

9.Αγάπη-Αγόρι μου.Ποίηση .Τεύχος 17ο σελ.128-129

 

 

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Επιτύμβιο επίγραμμα. Ποίημα  τεύχος 7ο σελ.148

 

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Το ερωτικό στοιχείο στην ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου. Δοκίμιο. Τεύχος 7ο σελ.231-234

 

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΆΗΛ

 

1.Αριστοτέλης Βαλαωρίτης(το καύχημα της λογοτεχνίας).Δοκίμιο. Τεύχος  13ο σελ.161-173

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

1.Ελευθερία ή έξοδος. Ποίημα. Τεύχος 12ο σελ.188.

2.Ο πιο βαρύς καφές. Διήγημα. Τεύχος 15ο σελ.242-243

3.΄Υμνος των απελπισμένων. Ποίηση. Τεύχος 16ο σελ.131

4.Ξ’ενο σώμα.Ποίηση.Τεύχος 17ο σελ.130

 

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Θ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Ο Ερύμανθος και τα κάστρα του. Τεύχος 4ο σελ.37-49

2.ΔημήτρηΠαπαθανασόπουλουα.Σύντομα Ιστορικοφιλολογικά. β. Παιδαγωγικά ανάλεκτα. Κριτική-Παρουσίαση.  Τεύχος 4ο  σελ.245-246

3.Τα Μοναστήρια του Ερύμανθου Δοκίμιο. Τεύχος  5ο σελ.96-129.

4.Η Δρακότρυπα του Ερύμανθου. Δοκίμιο. Τεύχος 6ο  .σελ.118-126

5.Η βιβλιοθήκη της Ι. Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Δοκίμιο Τεύχος 7ο ΄ σελ.24-39

6.Ο Μεσαιωνοδίφης μοναχός Ανδρόνικος Δημητρακόπουλος (1826-1872) Δοκίμιο. Τεύχος 8ο ΄ σελ.54-69

7.Λόγιοι Μοναχοί Ι. Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Δοκίμιο.9ο Τεύχος σελ.84-97.

8.Το Μοναστήρι των Ταξιαρχών Αιγιαλείας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.Δοκίμιο.Τεύχος 10ο σελ.107-111.

9.Η ζωή και το  συγγραφικό έργο του Κώστα Παπανικολάου. Δοκίμιο. Τεύχος 12ο σελ.72-90

10.Το σχολείο της μονής Ταξιαρχών. Δοκίμιο. Τεύχος 13ο σελ.174-192.

11.Το ελατοδάσος της Κρυόβρυσης και η εκμετάλλευση του τον 20ο αιώνα Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.143-150

12.Παφνούτιος Ρούβαλης, μοναχός αγωνιστής  του 21.Δοκίμιο.Τεύχος 16ο σελ.162-167.

13.Απηχήσεις της γραφής στον καθημερινό λόγο. Δοκίμιο Τεύχος 17ο σελ.205-214

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

1.Η σημασία της Παγκοσμιοποίησης. Δοκίμιο . Τεύχος 3ο  σελ. 154-160

2.Το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πρόβλημα. Δοκίμιο.  Τεύχος 4ο σελ.140-147.

3.Το ελληνικό εκλογικό σύστημα, αιτία πολιτικών σκανδάλων;. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.54-69

4.Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Μελέτη. Τεύχος 13ο .σελ.11-26

5.Ο άνθρωπος και η καταγωγή του. Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.20-30

 

ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ ΠΟΠΗ

 

1.Σελίδες του Οκτώβρη. «Κωνσταντίνος Κουκίδης».Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.118-121

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

 

1.Γιάννη Καραλή: «Πίσω από τις γρίλιες» Κριτική. Τεύχος 7ο σελ.240-

241.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

 

1.Για  την Πάτρα. Ποίηση . Τεύχος 9ο σελ.143-144.

 

 

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

 

1.Πολιτεία του Πατρέα .Ποίηση .Τεύχος 1ο  σελ. 218

2.Πάτρα. Ποίηση.΄ Τεύχος 2ο  σελ.40

3.Χαράζει πλάι στην απέραντη πόλη. Ποίηση  Τεύχος 3ο  σελ.93

4.Ελασσονες κλίμακες Ποίηση . Τεύχος  4ο σελ.117

5.Ο πλατύς δρόμος οδηγεί σε σένα. Ποίηση . Τεύχος 5ο  σελ.169.

6.Θα΄ναι χάραμα και φθινόπωρο-Του αϊ Μηνά το Νεκροταφείο το Μάιο.

Ποίηση. Τεύχος 6ο .σελ.157

7.Ορμούν ελληνικές λέξεις. Ποίηση. Τεύχος 7ο  σελ.156

8.Ανηφορίζοντας στη γη μας το πρωινό.  Ποίηση. Τεύχος 7ο σελ.130.

9.Σβήνουμε σαν κεριά - ΄Όταν κρεμόταν. Ποίηση. Τεύχος 7ο σελ.135.

10.Ο πλατύς δρόμος οδηγεί σε σένα. Ποίηση. Τεύχος 13ο σελ.209.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Τριταιίτες αγωνιστές του 21 Μελέτη .Τεύχος 3ο  σελ. 226-236

 

ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

 

1.Το «Θαύμα» της  εθελοντικής αιμοδοσίας στο Νομό Αχαΐας. Μελέτη . Τεύχος 1ο  σελ.219-221

2.Στην Αμοργό του Γκάτσου  Ποίηση . Τεύχος 2ο  σελ.38

3.Το γυμνάσιο της Αμοργού. Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.154-161

 

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ Γ.  ΡΑΦΑΗΛ

 

1.Το διχτάκι. Διήγημα. Τεύχος  17ο σελ. 115-117

 

ΠΟΥΡΝΑΡΑ-ΡΟΥΜΕΛΙΏΤΗ ΑΓΑΘΗ

 

1.Κρίση εξουσίας και νομοθετικό κενό κατά την απελευθέρωση της Πάτρας. Δοκίμιο .Τεύχος 15ο σελ.205- 212

 

ΠΡΑΤΣΙΚΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 

1.Η Σιωπή.  Δοκίμιο . Τεύχος 1ο  σελ.222-224

2.Κριτική Θεάτρου:

α. Ουέν Ουέλς  «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της». Τεύχος 1o σελ.251-252

β. Μίλαν Γκουντέρα: «Ο Ιάκωβος κι αφέντης». Τεύχος 1Ο  σελ.253-254

γ. Σαίξπηρ: «Αμλετ» . Τεύχος  1Ο σελ.255-256

3.Ο Αβελ και ο Κάιν διαμαρτύρονται. Θεατρικό ΄Έργο. Τεύχος  2Ο σελ.190-236

4.Λογοτεχνία-Τεχνολογία . Τεύχος 3Ο  σελ.191-205

5.Η Τέχνη και το ανθρώπινο άγχος Δοκίμιο . Τεύχος 5Ο  σελ.203-205

6.Η Ποίηση, η αλήθεια και τα’ απόλυτο. Δοκίμιο . Τεύχος 5Ο  σελ.205-208

7.Το Διήγημα: προβληματισμός -προσανατολισμός. Δοκίμιο . Τεύχος  5Ο σελ.208-210

8.Καθαρή Δευτέρα. Θέατρο.  Τεύχος 6Ο .σελ.194-212

9.΄Ωρες διανομής. Θέατρο. Τεύχος 7ο σελ.204-219

10.Μπαρτζόκα Νίκου: «Η πόλη των ονείρων μου»-Σκανάτοβιτς Τάκη: «Νάρκισσος Θεός» Αντώνη Συμιγδαλά : «Μια αγήρατος φωνή» Κριτικά σημειώματα. Τεύχος 7Ο σελ.253-255.

11.Μήλα Σπύρου: «Στο ρυθμό της επιστήμης» Κριτικό σημείωμα .Τεύχος 7Ο  σελ..246.

12.Γ.Κομητοπούλου: «Οι λιθοποιοί»-Κώστα Μάγνη: «What Ever»      Νηφάκη Νικήτα: «Η Φιλονικία» -Δίπλας Φώτης: «Η Πτώση» Κριτική Θεάτρου.9ο Τεύχος σελ.247-254

13.Μπερτολτ Μπρεχτ :«Η όπερα της πεντάρας» Κριτική Θεάτρου Τεύχος 10ο σελ.249-250

14.Σάμουελ  Μπέκετ: «Τέλος του παιχνιδιού»Κριτική Θεάτρου. Τεύχος 10ο σελ.250-252.

15.Ρόπμερτ Φίσερ: «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία».Κριτική θεάτρου. Τεύχος 10ο σελ.252-254.

16.Ροϊδη-Χατζάκη: «Η Πάπισσα Ιωάννα» Κριτική Θεάτρου. Τεύχος 10ο σελ.254-255.

17.Το θέατρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.218-224

18.Θέατρο(Διεθνές Φεστιβάλ. Πάτρας) Κριτική. Τεύχος 12ο σελ.230-236.

19.Η Τέχνη και το ανθρώπινο άγχος. Δοκίμιο. Τεύχος 13ο σελ.237-239.

20.Βαγγέλη Φίλου:Θεαλία-Χειραψία,Ελληνες και Ούγγροι στην ποίηση.Κριτική.Τεύχος 17ο σελ.232-233

 

ΠΡΙΓΚΙΠΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

1.Συμβολή στην ιστορία της επισκοπής Πατρών κατά τον 6ο αιωνα. Δοκίμιο. Τεύχος 17ο σελ.15-63

 

ΡΕΓΚΟΥ-ΣΓΟΥΡΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

 

1.Εποχές.Ποίηση . Τεύχος 5Ο σελ.168

2.Υπομονή. Ποίηση. Τεύχος 7Ο ΄σελ.131.

3.Νοσταλγία-Ποιος.Ποίηση  Τεύχος 9ο σελ.145.

4.Eπίγειος κύκλος. Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.166.

 

 

ΡΗΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 

1.Ένας Πατρινός γιατρός στην Κύπρο του 19ου αιώνα Μελέτη .Τεύχος 3Ο σελ. 84-85

2.Το σπίτι που γεννήθηκα.  Διήγημα  Τεύχος 3Ο  σελ. 128-130

3.΄Ενας πατρινός τυχοδιώκτης, ο ποιητής Περικλής Ραυτόπουλος. Μελέτη.  Τεύχος 5Ο  σελ.75-83

4.Βάσος Α. Ηλιόπουλος(Πατρινός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας). Μελέτη. 6Ο  Τεύχος.σελ.127-130

5.Ο Αχαιός λήσταρχος Κων.Π.Πανόπουλος. Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.168-177

 

 

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Φθινοπωρινό .Ποίηση . Τεύχος 4Ο  σελ. 118

2.Απόψε το φεγγάρι. Ποίημα. Τεύχος 11ο σελ.185.

3.Η Μαρία. Ποίηση. Τεύχος 13ο σελ.211

 

ΣΙΓΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Παντοπωλείο «λίγα από όλα» του Πανάγου Μ. Διήγημα. Τεύχος 10ο σελ.191-195.

 

ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Ο δρόμος με τις μαυροθύμισες. Διήγημα.  Τεύχος 5ο σελ.194-197

2.Το πατρικό μου φτωχοσπιτάκι. Διήγημα.  Τεύχος  6ο σελ.178-181

3.΄Όταν πλησιάζει ο θέρος. Διήγημα. Τεύχος 7ο σελ.193-199.

4.Θιαμάζω τα γερτοχαμηλόκλαδα. Ποίηση Τεύχος 7ο ΄σελ.132.

5.Μέσα Τρυγητή, έξω απ’ το σχολείο. Αφήγημα. Τεύχος 7ο ΄σελ.155-160.

6.Το Φθινόπωρο στα βουνά του τόπου μας.Αφήγημα.9ο Τεύχος σελ.165-170.

7.Θεοδώρα Μαρούδα-Ανεστοπούλου: «Οιάνθη των Κρίνων» Βιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος 9ο σελ.237-239

8.Σε πιο λιμάνι σήμερα. Ποίηση. Τεύχος 10ο σελ.167

9.Πέρα τον Μάρτη ο παππούς μου. Αφήγημα. Τεύχος 10ο σελ. 196-198

10.Καλοκαίρι στο ποτάμι μας. Αφήγημα. Τεύχος 11ο σελ.200-208.

11.Αρχές του Αυγούστου ήτανε. Αφήγημα.  Τεύχος 12ο σελ.226-229.

12.Πατρίδα μου κι εγώ, σε σένα, ότι βλέπω. Ποίημα. Τεύχος 12ο σελ.189.

13.Θέλω να με πας. Ποίηση. Τεύχος 13 σελ.212.

14.Κωστής Παλαμάς: Ο γιος της χήρας. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.237-241

15.΄Ανοιξαν τα σχολεία.Δοκίμιο.Τεύχος 17ο σελ.110-114

 

ΣΚΑΡΠΕΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

 

1.Τα σχολεία στην ΄Άνω Πόλη φέρουν το όνομα του δωρητή.

Μελέτη .  Τεύχος 1ο  σελ. 225-229

 

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ ΤΑΚΗΣ

 

1.Το ένστικτο της μικρομάνας. Διήγημα. Τεύχος 5ο  σελ. 215-218

2.Η παγίδα. Διήγημα. Τεύχος 7ο σελ. 200-203.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Μ. ΚΩΣΤΑΣ.

 

1.Γιάννη Σ. Καραλή : «Πίσω από τις γρύλλιες» Κριτική. Τεύχος 6ο .σελ.239-240

 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 

1.Η γειτονιά του Κοσμά .Διήγημα.  Τεύχος 1ο  σελ. 27-30

 

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 

1.Περίπατοι στο παρελθόν…μια βόλτα στην Πάτρα με το παλιό Λεωφορείο. Χρονογράφημα. Τεύχος 15ο  σελ.233-236

2.Νεοκλασικά…και άλλα κτίρια που χάθηκαν. Χρονογράφημα. Τεύχος 16ο σελ.201-203

 

 

ΣΩΤΗΡΧΟΣ Π. Μ.

 

1.Γιάννη Ανδρικόπουλου «Στην απέναντι όχθη».Βιβλιοπαρουσίαση.  Τεύχος  5ο σελ. 246 -248.

 

ΤΖΕΛΑΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

1.Εσωτερικό. Ποίηση,Τεύχος Τεύχος 16ο  σελ.129

2.Υμνος των απελπισμένων. Ποίηση.Τέυχος 17ο σελ.136-137

 

ΤΖΩΝΗ ΒΙΒΗ

 

1.Φιλοσοφία.Ποίηση. Τεύχος 6ο  .σελ.158

2.Η προσφώνηση. Διήγημα. Τεύχος 7ο  σελ.165-168.

 

 

ΤΟΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

1.Η Γυναίκα του τηλεφωνικού θαλάμου. Ποίηση.  Τεύχος  1ο σελ.230-232

 

 

ΤΡΑΚΑΔΑΣ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

1.Παπουλάκης ο Β΄ ή Παπουλάκος .Δοκίμιο.  Τεύχος 4ο  σελ.223-228

2.Παπουλάκης ο Α΄ των Τριποτάμων, ο κακός, ο αγύρτης(όχι ο καλός του Αρμπουνα Καλαβρύτων».δοκίμιο . Τεύχος 6ο  .σελ.182-184

3.Η στράτα ή το στρατί της Παναγίας στο Δρέπανο. Αφήγημα. Τεύχος 9ο σελ.171-174

4.Μονή Ευαγγελιστρίας στη Δάφνη(παλιά Στρέζοβα) του Δήμου Παϊων. Δοκίμιο. Τεύχος 13ο σελ.155-160.

 

ΤΡΑΧΑΝΗΣ  ΣΩΤ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

1.Θλιβερό προνόμιο. Ποίηση Τεύχος 4ο  σελ.119

2.Και τώρα. Ποίηση . Τεύχος 5ο  σελ.170

3.Η αλήθεια. Ποίηση . Τεύχος 6ο  σελ.159

4.Ευθύνη.Ποίηση.Τεύχος 13ο σελ.213.

5.Συντρίμια .Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.171

6.Κλωνοποίηση-Μοναχός-Επιθυμία.Ποίηση.Τεύχος 16ο σελ.133

7.Ατιτλο.Ποίηση.Τεύχος 17ο σελ.131

 

 

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

 

1.Η Αποστολική Εκκλησία των Πατρών κατά τους τέσσαρες πρώτους αιώνας της  Μελέτη .Τεύχος 3ο  σελ. 51-57

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

 

1.Προετοιμασία της β΄ έκδοσης της ιστορίας  των Πατρών υπό Στεφάνου Θωμοπούλου. Δοκίμιο. Τεύχος 11ο σελ.151-167.

 

 ΤΡΟΥΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

1.Στον ΄Ερωτα-Δυο χαι - κου. Ποίημα. Τεύχος 11ο σελ.186.

2.Νίκη.Ποίημα.Τεύχος 12ο σελ.190.

 

ΤΣΑΒΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Εξημερωμένο σκουλήκι. Ποίηση.  Τεύχος 4ο  σελ.120-121

 

ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

1.Πρόσφυγες.Ποίημα .Τεύχος 11ο σελ.187.

2.Ο λόφος του Καπή. Ποίημα Τεύχος 12ο σελ.191.

3.Το ράμφος του Κύκνου.Ποίηση.Τεύχος 17ο σελ.132.

 

ΤΣΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Νοηματοδότης του προεδρικού θεσμού.

Δοκίμιο .Τεύχος 3ο  σελ. 13-23

 

ΤΣΟΥΒΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

1.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μελέτη. Τεύχος  16ο σελ.64-93

 

ΤΣΟΥΝΗ ΕΦΗ

 

1.Ο Έρωτας, το σεξ και η αγάπη. Δοκίμιο Τεύχος 3ο  σελ.167-170.

2.Η δύναμη του φιδιού. Δοκίμιο.  Τεύχος 5ο σελ.219-221.

 

ΦΙΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

 

1.Η μηλιά του θείου μου και η κορομηλιά του γείτονα. Διήγημα Στ΄ Τεύχος.6ο  σελ.

2.     Σταύρου Ιντζεγιάννη :Τα Φ της παραλήγουσας. Κριτική. Τεύχος 6ο 

σελ.237-238

3.Σπύρου Τραχάνη:  «Φωνή σιωπής στην ομίχλη»-Μάκη Πετρόπουλου «Λυτρωτικές περιπλανήσεις» Κριτική παρουσίαση.

 

 

ΦΙΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

1.΄Ενας αγωνιστής «Πολίτης του Κόσμου».Συμβολή στη γνωριμία της επιστολογραφίας του Βίκτωρα Ουγκώ. Μελέτη.  Τεύχος 6ο . σελ.137-146

 

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΤΑΣΟΣ

 

1.Τα Πύθια (Πυθικοί αγώνες) Δοκίμιο Τεύχος 3ο  σελ. 176-180

2.Ελληνιστική εποχή - Αιτωλική Συμπολιτεία. Δοκίμιο.  Τεύχος 7ο ΄σελ.104-115.

 

ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

 

1.Μητέρα,η πηγή μίας αιώνιας θυσίας. Δοκίμιο. Τεύχος 16ο σελ.41-63

 

ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΝΙΚΟΣ

 

Περιπλάνηση στην Ολυμπία. Ποίηση. Τεύχος 17ο σελ.133-135

 

ΦΩΣΤΑΙΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

1.Των Ελλήνων .Ποίηση . Τεύχος  1ο σελ. 233-234

2.Του Παναχαϊκού τα χιόνια λιώνουν γρήγορα-Στα ψηλά βουνά αντέχουν. Ποίηση . Τεύχος 3ο   σελ. 99-101

3.Νυχτώνει Ξημερώνει. Ποίηση. Τεύχος 12ο σελ.184-185.

4.Χιονάνθρωποι.Ποίηση.Τεύχος 13ο σελ.214.

5.Ισαλος πέτρα. Ποίηση. Τεύχος 15ο σελ.172-173.

 

ΦΩΤΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

1.Μια προσπάθεια αναβάθμισης του κατώτερου κλήρου που  δεν καρποφόρησε Πάτρα 1889 Δοκίμιο  Τεύχος 1ο  σελ. 235-240

 

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

1.Ο Μάγειρος ή ο φίλος της οικιακής οικονομίας.Δοκίμιο.7ο Τεύχος σελ.128-147

2.Ηλίας Συνοδινός (Μώμος Πατρεύς),η ζωή και το έργο του. Δοκίμιο. Τεύχος 9ο  σελ.47-56

3.Διατροφικές συνήθειες στα Ομηρικά ΄Έπη. Δοκίμιο. Τεύχος 15ο σελ.99-121.

4.Η ενότητα του χώρου μεταξύ Δ. Ελλάδας, Ιονίων νήσων, Κάτω Ιταλίας. Δοκίμιο. Τεύχος 17ο σελ.64-83