Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ -ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΤΣΗΣ



ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Τηλεφ..2610 322 . 901 Κιν.6946405993
Κανάρη 46  26222 ΠΑΤΡΑ

 Αξιότιμο Κύριο
                  Κωνσταντίνο Μπουρδούλη
                                          Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

        ΚΟΙΝ.Αξιότιμο Κύριο
Ιωάννη Δημαρά
  Δήμαρχο Πατρέων

   Αγαπητέ κ.Πρόεδρε,
             Όσες φορές  η πόλη μας   ήθελε  να τιμήσει κάποιο από τα παιδιά της που  διακρίθηκαν στις Επιστήμες, τα  Γράμματα και τις Τέχνες  ή προσέφεραν  σημαντικές υπηρεσίες  στο κοινωνικό σύνολο  έστηνε σε εμφανή  και πολυσύχναστα σημεία  της πόλης μας  προτομές,  ανδριάντες, αναμνηστικά ηρώα και μνημεία.
          Σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από εισηγήσεις φορέων κι αποφάσεις  Δημοτικών Συμβουλίων τοποθετούσε   σε περίοπτα σημεία της πόλης  τιμητικά «σήματα» για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της  στο  πρόσωπο  εκείνο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική της διαδρομή.
          Μια παρόμοια προσωπικότητα  διακρίθηκε στα γράμματα κι ανακηρύχθηκε  Εθνικός μας ποιητής  κι ο    «Ολυμπιακός Ύμνος» του   ανακρούεται και    μεταφέρει  το πνεύμα του Ολυμπισμού στα πέρατα της οικουμένης στην  έναρξη κάθε Ολυμπιάδας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον ποιητή που γεννήθηκε στην πόλη μας τον Κωστή Παλαμά.
        Η πόλη μας τον τίμησε  πολλαπλώς. Αρχικά με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουρισμού Πατρών  τοποθέτησε τιμητική πλάκα το έτος 1931 στην πρόσοψη της οικίας  που γεννήθηκε στην οδό Κορίνθου αριθ.239.Ακολούθησε  η πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών  Ηπείρου και Νήσων που με έρανο φιλοτεχνήθηκε  προτομή του που στήθηκε το έτος 1952 στο τριγωνικό κηπάριο στα Ψηλά Αλώνια. Τέλος  με πρωτοβουλία της Εθνολογικής Εταιρείας Πατρών φιλοτεχνήθηκε ανδριάντας  του  που τοποθετήθηκε  το έτος 1974 στην Πλατεία Νόρμαν.
           Μ’ αυτό μας το έγγραφο ζητάμε από το Δημοτικό σας Συμβούλιο να προχωρήσει στην υλοποίηση των παρακάτω ζητημάτων  που αφορούν τη μνήμη Παλαμά.
           1.Να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανταλλαγής της επί της οδού Κορίνθου 239 οικίας που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής με κάποιο άλλο ακίνητο του Δήμου ,έτσι που να καταστεί  πραγματικότητα η επιθυμία του  να ξανάρθει νοερά στο σπίτι που γεννήθηκε  με την μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο Ενθυμημάτων Παλαμά.
          2.Να απαγορευθεί η  στάθμευση αυτοκινήτων τουλάχιστον γύρω από το τριγωνικό κηπάριο όπου έχει στηθεί η προτομή του Εθνικού μας Ποιητή στα Ψηλά Αλώνια ,  και να απομακρυνθεί ο πλησίον της προτομής τοποθετημένος κάδος απορριμμάτων.

          Ένα άλλο ζήτημα που θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Δημοτικό  συμβούλιο είναι  η μεταφορά της  προτομής του αειμνήστου Δημάρχου της πόλης μας Δημητρίου Βότση που αδικαιολόγητα μετά την διαμόρφωση -ανανέωση   της πλατείας Τριών Συμμάχων  εκτοπίσθηκε από την Πλατεία όπου επί σειρά δεκαετιών  υπήρχε  και μετατοπίσθηκε σε ένα  τριγωνικό τμήμα της συμβολής των οδών Δημητρίου Βότση  και Οθωνος-Αμαλίας.
           Ο Δήμαρχος Δημήτριος Βότσης γεννήθηκε στην πόλη μας  το 1847. Υπήρξε μια προσωπικότητα  αδιαμφισβήτητου  κύρους. Σπούδασε νομικά και  άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου  στην πόλη μας  ενώ χρημάτισε  πάρεδρος στο  Πρωτοδικείο  Πατρών. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος  το 1891  και  Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Το 1895 εκλέχτηκε  Βουλευτής. Το 1899 εκλέχτηκε  Δήμαρχος Πατρέων  και  επανεκλέχτηκε για  δύο ακόμη θητείες, το 1903 και  το 1907. Η τελευταία του θητεία παρατάθηκε λόγω των Βαλκανικών πολέμων μέχρι το 1914. Απεβίωσε την  28η Οκτωβρίου του 1917.
              Μεταξύ των πλέον σημαντικών του έργων   είναι και τα εξής:
-Άρχισε την  ανέγερση του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα.
-Ίδρυσε   τα Δημοτικά σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων.
-Αγόρασε το σημερινό Δημαρχιακό μέγαρο.
-Έκτισε   το πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων.
-Ρυμοτόμησε τις  συνοικίες της πόλης.
-Κατασκεύασε  νέα δεξαμενή στο Κάστρο.
-Κατασκεύασε  υπονόμους  μήκους 12 χιλιομέτρων.
-Αγόρασε τους στρατώνες στα «Σύνορα».
-Φρόντισε την εμφάνιση της πόλης.
-Δεντροφύτεψε τις πλατείες.
-Τοποθέτησε  δημοτικούς φανούς.
-Ασφαλτόστρωσε τους δρόμους που μέχρι τότε ήταν χωμάτινοι.
-Διαρρύθμισε την Πλατεία Όλγας.
-Έφερε το 1902 τον ηλεκτρισμό στην πόλη  κατασκευάζοντας το εργοστάσιο αεριόφωτος στα Κρύα των Ιτεών.
-Τοποθέτησε τους πρώτους λαμπτήρες στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ και στην οδό Μαιζώνος. -Έφερε το Τραμ στην πόλη  το 1902 αντικαθιστώντας τους ιππήλατους σιδηρόδρομους που υπήρχαν με ηλεκτροκίνητους.
-Μείωσε την τιμή του νερού και καθιέρωσε μειωμένο τιμολόγιο κατά 50% για τους φτωχούς.  Ίδρυσε  στις 14 Μαΐου του 1908 την   αρχαιότερη στην Ελλάδα Δημοτική  Βιβλιοθήκη.
               Αυτόν τον πανάξιο Δήμαρχο της    τίμησε  η πόλη των Πατρέων δίδοντας το όνομα του σε μια οδό ενώ φιλοτέχνησε  με λαϊκή εισφορά και τοποθέτησε   το 1918 την προτομή του σε  περίοπτη θέση  στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.
              Η προτομή του αυτή  παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι το Μάιο του 2.000 οπότε  αδικαιολόγητα   απομακρύνθηκε    και   μεταφέρθηκε σε μια   απόμερη γωνιά στη διασταύρωση των οδών   Βότση και  Όθωνος Αμαλίας σε  ένα απρόσιτο για τα μάτια των πολιτών σημείο. «Μια επιλογή που δεν είναι η καλύτερη που μπορούσε να γίνει και που υποτίμησε  έτσι τον μεγάλο αυτό Δήμαρχο Πατρέων» σημείωσε  σε άρθρο της 9ης  του περασμένου Δεκεμβρίου  η συντάκτρια της εφημερίδος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» κ. Γωγώ Καραλή.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο βιβλίο που κυκλοφόρησε  η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Πατρέων με τον τίτλο: «ΣΗΜΑΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ» για τη νέα θέση του ανδριάντα του Δημάρχου Δημητρίου Βότση σημειώνονται τα εξής χαρακτηριστικά : «Κατάσταση προτομής όχι  καλή, φθορά στις επιγραφές, προβολή όχι καλή, χωρίς το απαραίτητο φόντο, χωρίς φωτισμό.
            Διατυπώνουμε κατόπιν τούτων  το αίτημα- έκκληση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο  με απόφασή του  να   επαναφέρει την προτομή του αξιόλογου και  με τόση μεγάλη προσφορά στην πόλη     αείμνηστου  Δημάρχου της  Δημητρίου Βότση στη θέση που τον έστησε το 1918 σύμπας ο λαός της πόλεως σε μια «σοβαρή, επιβλητική σε λαϊκότητα και μεγαλοπρεπή τελετή» (Νεολόγος 3-12-1918)
                Με την πεποίθηση  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο Δήμαρχος Πατρέων Ιωάννης Δημαράς θα θελήσουν να  ταυτίσουν τη θητεία τους με την αποκατάσταση  μιας ατυχούς  πράξης του παρελθόντος σε βάρος του εντιμότατου  και  με σημαντική  προσφορά  του αειμνήστου Δημάρχου της πόλεως Δημητρίου Βότση εκφράζουμε προκαταβολικώς τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήριά μας.
Πάτρα 27-1-2014

                                           Με κάθε τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                     Η Γεν. Γραμματέας


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης              Μαρία Καρέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου