ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΛΩΝΗ
Ποιήτρια- Θεολόγος & Ραδιοφωνική Παραγωγός / MBA Hotel Management
(Ομιλία της στον κύκλο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Στέγη Γραμμάτων "ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ" τη Δευτέρα της 18ης Νοεμβρίου 2024 με θέμα: « Η Ποιητική Θεολογία Του Γρηγορίου Ναζιανζηνού»
Η θεματική της αποψινής παρουσίασης στο Φιλολογικό Βραδινό που διοργανώνει η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ Ελλάδος στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων ‘’Κωστής Παλαμάς’’ είναι ‘’Η ποιητική θεολογία του Γρηγορίου Ναζιανζηνού’’. Η επιλογή του θέματος έγινε με γνώμονα τις θεολογικές μου σπουδές σε συνδυασμό με τη ποιητικήμου δραστηριότητα. Μελετώντας το ποιητικό έργο του Γρηγορίου μου αποκαλύφθηκε η ευαισθησία της ψυχής του!
Βέβαια μπορεί να μην εξασκώ το επάγγελμα του θεολόγου, να μην βρίσκομαι σε κάποιο σχολείο και να διδάσκω αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να κρατώ επαφή με την επιστήμη μου.
Πάνω από την κεντρική πύλη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η επιγραφή «Τό Πνεῦμα μή σβέννυτε» (Α ́ Θεσ. 5,19) και αποτελεί προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς, με την έννοια να μην κάνουμε επιλογές που σβήνουν τη φλόγα και το φως του Πνεύματος στην καρδιά και τη ζωή μας.
Επομένως δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά γιατί η Θεολογία είναι ποίηση και η Ποίηση είναι Θεολογία, καθώς αμφότερες προωθούν πανανθρώπινες ιδέες και ευγενικά συναισθήματα.
Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι 1) να αναλυθούν τα κύρια θέματα και μοτίβα που διατρέχουν το έργο του Γρηγορίου και 2) να διερευνηθεί πώς η ποίηση χρησιμοποιείται ως μέσο θεολογικής έκφρασης αλλά και 3)πώς τα ποιήματα αυτά συμβάλλουν στηνκατανόηση της θεολογικής του σκέψης.
Η αποψινή παρουσίαση φιλοδοξεί να προσφέρει μια
ολοκληρωμένη εικόνα της
ποιητικής θεολογίας του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την κατανόηση της χριστιανικής θεολογίας και λογοτεχνίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ
ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός ή Θεολόγος γεννήθηκε γύρω στο 328 στην Αριανζό ή τη Ναζιανζό και πέθανε το 391μ.χ. Η μητέρα του, Νόννα, ήταν ευσεβής χριστιανή, ενώ ο πατέρας του, αρχικά ειδωλολάτρης, βαπτίστηκε Χριστιανός και έλαβε το όνομα Γρηγόριος, αργότερα αναδεικνυόμενος σε επίσκοπο της Ναζιανζού. Από μικρή ηλικία, με τη φροντίδα της μητέρας του, ο Γρηγόριος έδειξε ευαισθησία και κλίση στα γράμματα.
Φοίτησε στις σχολές της Καισάρειας στην Καππαδοκία, στην Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια, όπου γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες όπως τον αρχιεπίσκοπο Αθανάσιο και τον ασκητή Αντώνιο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Μέγα Βασίλειο.
Μετά την επιστροφή του στη Ναζιανζό, βαπτίστηκε και αποφάσισε να ασκητεύσει μαζί με τον Βασίλειο. Ωστόσο, οι δυσκολίες στο επισκοπικό έργο του πατέρα του τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου ανέλαβε τη διαχείριση των εκκλησιαστικών πραγμάτων, τη φιλανθρωπία και τη διδαχή, συμφιλιώνοντας τους χριστιανούς που είχαν διασπασθεί. Στα 43 του χρόνια ανυψώνεται στο επισκοπικό αξίωμα. Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου. Μετά το σκληρό αγώνα εναντίων των αιρετικών, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της.
Ο Γρηγόριος, με την ποιητική του θεολογία, προσπάθησε να αντιδράσει στις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Η ποιητική του παραγωγή περιλαμβάνει ύμνους, επιγράμματα και θεολογικά ποιήματα. Η έμπνευσή του προήλθε από τους συνεχείς θανάτους τωναγαπημένων του προσώπων και τη ματαιότητα της παρούσας ζωής. Ο Γρηγόριος καλλιέργησε με επιτυχία το επιτάφιο επίγραμμα, παραμένοντας πιστός στις προδιαγραφές του ελληνιστικού παρελθόντος του, αλλά ταυτόχρονα ανανέωσε το είδος, δημιουργώντας μια νέα ποιητική μορφή με χριστιανικό περιεχόμενο και ρητορικά χαρακτηριστικά.
Ως ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους της πρώιμης
Χριστιανικής Εκκλησίας ο Γρηγόριος είναι γνωστός και ως Χριστιανός Δημοσθένης.
«Εν μέρει εθνικός, κ’ εν μέρει χριστιανίζων»
με αυτόν τον στίχο ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης χαρακτηρίζει τον Γρηγόριο.
Στους 45 διασωθέντες λόγους του, ακολουθεί την αρχαία ρητορική έκφραση, χρησιμοποιώντας
μορφές έρρυθμου λόγου με λυρικές εξάρσεις και ποιητικές εικόνες.
Διαπραγματεύθηκε δογματικά θέματα, στηλίτευσε τους αιρετικούς και τον Ιουλιανό, και εξύμνησε πρόσωπα και περιστατικά ιερά, λειτουργώντας ως χριστιανός ποιμένας. Η ποιητική του φύση και η καλλιτεχνική του ευαισθησία, διαποτισμένη από το πνεύμα του Ευαγγελίου, τον οδήγησαν στη συγγραφή μιας ποίησης επιβλητικής με τη χρήση του αρχαίου προσωδιακού μέτρου. Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος χαρακτήρισε τον Άγιο, ποιητή και λογοτέχνη του χριστιανισμού, επειδή δημιούργησε 408 ποιήματα 18.000 περίπου στίχων.
1. Ο στίχος προέρχεται από το ποίημα «Τα
Επικίνδυνα» του Κ. Καβάφη, 1797-1933, Εκδόσεις Ίκαρος.
Βέβαια στη νεότερη εποχή δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής και κριτικής έκδοσης λόγω της δυσκολίας στην κατανόησή τους και ο ίδιος θεωρήθηκε απαισιόδοξος.
Η εποχή που έζησε ο Γρηγόριος ήταν μεταβατική και κρίσιμη. Η Ρώμη ήταν γεμάτη βία και ανελευθερία, με τη λατρεία του αυτοκράτορα και τη θεοποίηση της εξουσίας να έχουν γενικευθεί. Η διαφθορά κυριαρχούσε στην άρχουσα τάξη, ενώ η δουλεία είχε καθιερωθεί σε όλη την αυτοκρατορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιφρόνηση του ανθρώπου, τη διάλυση της έννοιας της κοινότητας και της κοινωνίας.
Οι πεποιθήσεις και οι θεολογικές αντιλήψεις διαμορφώνονταν από ακραίο συγκρητισμό, ενώ η επιβολή της εθνικής θρησκείας με την προσκύνηση του αυτοκράτορα ως επίγειας θεότητας οδήγησε σε διωγμούς των διαφωνούντων. Μόνο με την αναγνώριση του Χριστιανισμού από τον Μ. Κωνσταντίνο ως επίσημης θρησκείας της αυτοκρατορίας, οι πολίτες ήλπιζαν σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και ελεύθερο, που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για την κατανόηση της ποιητικής θεολογίας του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, καθώς το έργο του αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις αντιφάσεις της εποχής του.
Η ποίησή του αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα συνδυασμού θεολογικής σκέψης και λογοτεχνίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της χριστιανικής θεολογίας.
Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Πιθανότατα όλοι θα το ήθελαν, ειδικά ένας ποιητής που ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στο ιερό και το βέβηλο, προσπαθώντας να διαμορφώσει τη δική του θεολογία. Ο Εμμανουήλ Κάντ λέει χαρακτηριστικά : «Τέχνη δεν είναι να απεικονίζουμε τα ωραία πράγματα, αλλά να απεικονίζουμε ωραία τα πράγματα».
Ποίηση και θεολογία, συμπορεύονται στο σημείο ταύτισης της ποίησης με τη δημιουργία. «Η θεολογία είναι ποιητική με την αρχέγονη σημασία του όρου, δηλαδή δημιουργική (όχι απλώς παραγωγική), διότι ο ρόλος της είναι να καινοποιεί τη φύση, να καινοτομεί τη ζωή, να μεταμορφώνει και ανακαινίζει την ιστορία.
Η εκκλησία χρειάζεται να ανοίξει στον κόσμο και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη γλώσσα της τέχνης και του πολιτισμού. Η θεολογία θα πρέπει να γίνει ποιητική, συγγραφική και μουσική. Και τούτο διότι η γλώσσα της τέχνης μοιάζει πιο καθαρή, πιο αυθεντική, πιο άμεση. Η θεολογία δεν έχει τέχνη και δεν έχει πολιτισμό· καιτούτο διότι η ίδια η θεολογία είναι τέχνη, είναι πολιτισμός»
(Χρυσόστομος Α. Σταμούλης).
Χρησιμοποίησε πολλά και διαφορετικά μέτρα στα ποιήματά του, όπως το ηρωικό εξάμετρο, το ιαμβικό τρίμετρο, τα ελεγειακά μέτρα και τα ανακρεόντεια. Η χρήση αυτών των μέτρων είχε ως στόχο να ξεπεράσει την άμετρη αταξία, να απαλύνει την αυστηρότητα των ηθικών εντολών και να αναδείξει την πνευματική τελειότητα της χριστιανικής σοφίας.
Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ρυθμούς, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζεται και αντιλαμβάνεται το ποίημα.
Ηρωικό εξάμετρο: Είναι το μέτρο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Όμηρος και ο Ησίοδος, στα επικά τους ποιήματα. Είναι ένα μέτρο που δίνει έμφαση και μεγαλείο στο ποίημα.
Ιαμβικό τρίμετρο: Είναι το μέτρο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες δραματουργοί, όπως ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, στις τραγωδίες τους. Είναι ένα μέτρο που δίνει ρυθμό και ένταση στο ποίημα.
Ελεγειακά μέτρα: Είναι τα μέτρα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Θέογνις και ο Καλλίμαχος, στα ελεγειακά τους ποιήματα. Είναι μέτρα που δίνουν λυρισμό και μελαγχολία στο ποίημα.
Ανακρεόντεια μέτρα: Είναι τα μέτρα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Ανακρέων, στα λυρικά τους ποιήματα. Είναι μέτρα που δίνουν ελαφρότητα και χάρη στο ποίημα.
2. Χρυσόστομος Α. Σταμούλης, Η γυναίκα
του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008 σ.σ. 83-84
1. Να ξεπεράσει την άμετρη αταξία: όταν στο κείμενο υπάρχει μέτρο και αρμονία αποφεύγεται η ασυνέπεια.
2. Να απαλύνει την αυστηρότητα των ηθικών εντολών: Η ποίηση με μέτρο και ρυθμό κάνει τις ηθικές εντολές πιο ευχάριστες και προσιτές, μειώνοντας την αυστηρότητα και την επιβολή τους.
3. Να αναδείξει την πνευματική τελειότητα της χριστιανικής σοφίας: γιατί αναδεικνύει την ομορφιά και την τελειότητα της χριστιανικής σοφίας, κάνοντάς την πιο ελκυστική και.
Το ποίημα «Περί τῆς τοῦ ἐκτός ἀνθρώπου εὐτελείας», το
οποίο ανήκει στα ηθικά έπη,
(στον αριθμό συνολικά 40),τα ποιήματα με τον αριθμό ΙΕ, επισημαίνουν τη ματαιότητα του κόσμου, τη μηδαμινότητα της ανθρώπινης φύσης, τα δεινά της ανθρώπινης ζωής.
Το μέτρο του ποιήματος είναι προσωδιακό και συγκεκριμένα το Ελεγειακό δίστιχο (ένας δακτυλικός εξάμετρος και ένας πεντάμετρος στίχος).
Η μορφή αυτού του μέτρου είναι η εξής:
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
Η ποίηση του Γρηγορίου Ναζιανζηνού δεν γράφτηκε για να χρησιμοποιηθεί στις λατρευτικές συγκεντρώσεις των πιστών, αλλά για τους φιλομαθείς νέους. Ο σκοπός της δεν ήταν λειτουργικός, αλλά εκπαιδευτικός. Τον 6ο αιώνα, ο Ρωμανός ο Μελωδός, ένας σημαντικός εκκλησιαστικός ποιητής, επηρεάστηκε από τους λόγους και τα εγκώμια των Πατέρων της Εκκλησίας του 4ου και 5ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Γρηγορίου.
Τα Κοντάκια του Ρωμανού χαρακτηρίζονται ως έμμετρα εγκώμια, και η μετάπλαση των άρρυθμων ομιλιών σε έμμετρα κείμενα χριστιανικών ύμνων έγινε από τον ίδιο τον Ναζιανζηνό.
Οι λόγοι του Γρηγορίου χρησιμοποιούνταν από τους υμνωδούς στην εποχή του Ρωμανού. Από τον 8ο αιώνα και εξής, η ποίηση του Γρηγορίου επιδρά εντονότερα, καθώς τότε δημιουργείται η δογματική ποίηση των Κανόνων, που χρησιμοποιείται στη λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας έως σήμερα. Στα χρόνια της Εικονομαχίας, ηδιδασκαλία του Γρηγορίου για την Αγία Τριάδα χρησιμοποιήθηκε από τους υμνωδούς για την καταπολέμηση των εικονομάχων.
Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, κορυφαίος υμνωδός, βασίστηκε σε έργα του Ναζιανζηνού για το δογματικό του έργο «Ἔκδοσις ἀκριβής τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως». Ο αδελφός του, Κοσμάς ο Μελωδός, έγραψε σχόλια στα Έπη του Γρηγορίου, όπως και ο Νικήτας Δαυΐδ.
Ο Δαμασκηνός και ο Κοσμάς επηρεάστηκαν από τον Γρηγόριο στους Κανόνες τους και σε τροπάρια. Το ίδιο συνέβη με τους ελεγειακούς στίχους του Γρηγορίου, που επηρέασαν τον Μεγάλο Κανόνα του Ανδρέου Κρήτης και με τα ιαμβικά του τρίμετρα με ακροστιχίδες, που επηρέασαν ποιήματα των παραπάνω υμνωδών.
Αν και μετά τον Γρηγόριο επικράτησε η τονική ποίηση, τα έπη του τιμώνταν και διαβάζονταν με επιμέλεια από τους έχοντες παιδεία. Αυτό προκύπτει και από τα σχόλια και παραφράσεις στα έπη του Ναζιανζηνού από μελετητές όπως ο Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Ευθύμιος Ζυγαβηνός, ο Νείλος Δοξαπατρής και ο Ιωάννης Ζωναράς.
Το ενδιαφέρον αυτών των μελετητών και σχολιαστών της ποίησης του Γρηγορίου πιστοποιεί ότι μέσω αυτών επέδρασε στη μορφή και στο περιεχόμενο της εκκλησιαστικής ποίησης. Η ποίηση του Γρηγορίου αντικατέστησε την ερωτική ειδωλολατρική ποίηση στα σχολεία.
Για την Εκκλησία, τα ποιήματα του Γρηγορίου κάλυπταν δύο στόχους: τον ευχάριστο και τον διδακτικό. Η αρχαιοπρέπεια της ποίησής του την καθιστά δυσπρόσιτη και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη για την πλήρη κατανόηση και αξιολόγησή της. Ο Γρηγόριος επιθυμούσε η ποίησή του να καταστεί συμπληρωματική στα Κλασσικά και Ελληνιστικά του πρότυπα.
Σημαντικό μέρος της ποίησής του έχει γνωμικό και διδακτικό χαρακτήρα, κάτι που την καθιστά κατάλληλη για την αίθουσα διδασκαλίας. Η λεπτομερής εξέταση των περιεχομένων των χειρογράφων, που περιέχουν την ποίηση του Γρηγορίου μαζί με παραφράσεις των ποιημάτων του, αποτελεί σοβαρή μαρτυρία για τη χρήση αυτή.
ΠΟΙΗΜΑ
«Πάλη με τον πόνο»
Μόνος μου χτες από τις πίκρες στραγγισμένος
Σε δάσος σύσκιο βαρύθυμος καθόμουν.
Μ ̓ αρέσει, αλήθεια, αυτό το φάρμακο στις θλίψεις, με
την ψυχή μου στη σιγαλιά να
κρυφοκουβεντιάζω.
Αύρες ψιθύριζαν μ’ αηδόνια καλλικέλαδα κι απ’ τα
κλαδιά γλυκό αποκάρωμα χυνόταν,
στη μαύρη μου βαρυθυμιά.
Και πάνω απ’ τα δέντρα φίλοι του ήλιου, γλυκύφθογγοι
του στέρνου τραγουδιστάδες
φλύαρα τζιτζίκια πλημμύριζαν το δάσος.
Κοντά, ανάμεσα στο δάσος, ρυάκι δροσερό μού ’βρεχε τα
πόδια γλυκά γλυκά κυλώντας.
Πώς με συνείχε ωστόσο δυνατή η οδύνη κι έτσι δε με
τραβούσαν διόλου ετούτα.
Ο νους, σαν τον στομώνει ο πόνος, τέρψεις δε γυρεύει.
Κι εγώ μέσα στις συστροφές της ταραγμένης σκέψης σ’
αντίμαχες ιδέες παραδομένος:
Ποιος ήμουν, ποιος είμαι, τι θα γενώ; Δεν ξέρω καθαρά.
Κι άλλος σοφότερός μου ούτε κι εκείνος. Κι έτσι μέσα
σε σύννεφο μπλεγμένος μάταια
προχωρώ, μη έχοντας ούτε στ’ όνειρο όσα ποθεί η ψυχή
μου
[...] Είμαι μηδέν. Μα γιατί οι συμφορές με δέρνουν
έτσι, σαν να ‘μαι κάτι;
Το πρώτο κλάμα έριξα, σαν γλίστρησα απ’ της μάνας μου
τα σπλάχνα, για όλα όσα μου
μέλλονταν να συναντήσω πάθια πριν κιόλας τη ζωή
αγγίξω.
[...] Μέριμνα κακόγνωμη που θα με πάς ακόμη; Σταμάτα,
κι άκουσέ με. Μπρος στο Θεό
όλα δεύτερα. Μάταια δε μ’ έπλασε ο Θεός. Πάλι στον
ύμνο βρίσκομαι μικρόψυχος και
λίγος. Σκοτάδι εδώ, κι εκεί ο Λόγος, όλα θα τα
κατανοήσεις ή τον Θεό αντικρίζοντας ή
στη φωτιά να τυραννιέσαι. Έτσι σαν μου μίλησε ο νους,
μαλάκωσε κι ο πόνος. Κι από το
σκιερό δάσος χτες γυρίζοντας στο σπίτι, μια χαμογέλαγα
παράξενα και μια σιγόκαιγε η
καρδιά με σκέψη ανταριασμένη.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ & ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Το ποίημα ‘’ Πάλη με τον πόνο’’ είναι ένα εξαιρετικό
παράδειγμα της σύνδεσης της
ποίησης του Γρηγορίου του Θεολόγου με το ευρύτερο
θεολογικό του έργο. Ας το
προσεγγίσουμε φιλολογικά και θεολογικά:
1. Φιλολογική Ανάλυση
Θέμα και Δομή: Η δομή του ποιήματος είναι ελεύθερη,
με έντονη χρήση εικόνων
και μεταφορών. Το ποίημα περιγράφει την εσωτερική πάλη
του ποιητή με τις
σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ο ποιητής βρίσκεται
σε ένα δάσος,
απομονωμένος και βυθισμένος στις σκέψεις του.
Γλώσσα: Η γλώσσα είναι πλούσια και ποιητική, με
έντονες περιγραφές της φύσης
και των συναισθημάτων του ποιητή. Χρησιμοποιεί
μεταφορές και παρομοιώσεις
για να εκφράσει την εσωτερική του κατάσταση.
Εικόνες και Συμβολισμοί: Το δάσος, οι αύρες, τα
αηδόνια και τα τζιτζίκια είναι όλα
σύμβολα της φύσης που περιβάλλει τον ποιητή, αλλά δεν
μπορούν να τον
ανακουφίσουν από την οδύνη του. Η αναφορά στο
"σκοτάδι" και τον "Λόγο" είναι
συμβολισμοί της πνευματικής του αναζήτησης και της
θεολογικής του σκέψης.
2. Θεολογική Ανάλυση
Πνευματική Αναζήτηση: Ο ποιητής εκφράζει την αγωνία
του για την ύπαρξη και το
νόημα της ζωής. Αναρωτιέται για το ποιος είναι, ποιος
ήταν και τι θα γίνει. Αυτή η
αναζήτηση είναι κεντρική στη θεολογία του Γρηγορίου
του Θεολόγου, ο οποίος
συχνά αναζητούσε την αλήθεια και το νόημα της ύπαρξης.
Θεία Παρουσία: Η αναφορά στον Θεό και στον Λόγο
δείχνει την πίστη του ποιητή
στη θεία παρουσία και την αναζήτηση της θείας αλήθειας.
Ο ποιητής αναγνωρίζει
ότι μόνο μέσω του Θεού μπορεί να βρει την αληθινή
κατανόηση και την
ανακούφιση από τον πόνο του.
Μετάνοια και Σωτηρία: Επίσης αναγνωρίζει την
αμαρτωλότητά του και την ανάγκη
του για μετάνοια. Η αναφορά στο "σκοτάδι"
και τη "φωτιά" είναι συμβολισμοί της
πνευματικής του πάλης και της αναζήτησης της σωτηρίας.
Η ποίηση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου έχει
σημαντική επίδραση στη σύγχρονη
θεολογία και σκέψη. Συνδυάζει άριστα τη θεολογική
σκέψη με την καλλιτεχνική
έκφραση, προσφέροντας βαθιά πνευματικά και φιλοσοφικά
νοήματα. Μέσα από τα
ποιήματά του, ο Γρηγόριος εξερευνά θέματα όπως η φύση
του Θεού, η ανθρώπινη
ύπαρξη, η αμαρτία και η σωτηρία κι αποτελεί πηγή
έμπνευσης για τη σύγχρονη
θεολογία, καθώς προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο κατανόησης
και ερμηνείας των
θεολογικών εννοιών. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση
και προώθηση της Ορθόδοξης
παράδοσης και κληρονομιάς. Οι θεολογικές του σκέψεις
και οι ποιητικές του εκφράσεις
συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη θεολογική σκέψη
και να εμπνέουν τους πιστούς.
Στην περίπτωση του Γρηγορίου συνέβη το εξής θαυμαστό:
ενώθηκαν ασύγχυτα ο
ποιητής, ο νηπτικός και ο θεολόγος. Η τριπολικότητα
του προσώπου του αποτελεί το
μεγαλείο του, αλλά και την πρώτη δυσχέρεια ερμηνείας
το.
3
Μέσα από το έργο του, ο Γρηγόριος μας καλεί να
αναζητήσουμε την αλήθεια και το
νόημα της ύπαρξης, προσφέροντας μας ταυτόχρονα την
ελπίδα και την παρηγοριά της
θείας παρουσίας. Η κληρονομιά του Γρηγορίου του
Θεολόγου παραμένει ζωντανή και
επίκαιρη, εμπνέοντας γενιές πιστών και θεολόγων να
συνεχίσουν την αναζήτηση της
θείας αλήθειας και της πνευματικής ολοκλήρωσης.
Μέσα από τα ποιήματά του, ο Γρηγόριος εξερευνά τις
ανθρώπινες αδυναμίες, τις
πνευματικές αναζητήσεις και τις εσωτερικές
συγκρούσεις, προσφέροντας μια βαθιά και
πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεολογία.
Η ποιητική θεολογία του Γρηγορίου Ναζιανζηνού αποτελεί
έναν θησαυρό για τη
σύγχρονη θεολογία, καθώς προσφέρει μια πλούσια πηγή
έμπνευσης και καθοδήγησης
για όσους αναζητούν την αλήθεια και την πνευματική
ολοκλήρωση. Η κληρονομιά του
συνεχίζει να ζει και να εμπνέει, προσφέροντας φως και
ελπίδα σε έναν κόσμο που συχνά
αναζητά την πνευματική καθοδήγηση και την αλήθεια.□
Βιβλιογραφία
Carmina moralia. Ελληνική Πατρολογία, Τόμος 37ος (PG
37).Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ο Ναζιανζηνός.
Τομή β’. Έπη Ηθικά, ΙΕʹ. Περὶ τῆς τοῦ ἐκτὸς ἀνθρώπου
εὐτελείας. (σελ.766). Microsoft Word - Carmina
moralia 1.doc
Παπαδοπούλου, Ε. Κ. (2016). Εκφάνσεις του επιταφίου
λόγου στα επιγράμματα του Γρηγορίου
Ναζιανζηνού (Doctoral dissertation, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης).
Πλέσκα, Χ. Ι. (2020). Γρηγορίου Ναζιανζηνού, Περί της
του εκτός ανθρώπου ευτελείας. Φιλολογική και
Θεολογική προσέγγιση (Doctoral dissertation,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Ποίηση Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου - YouTube, Ποίημα,
‘’Πάλη με τον πόνο’’(Γρηγόριος ὁ Θεολόγος,
«Ἔπη Ἠθικά», PG 37, 1300Α Απόδοση στα Νέα Ελληνικά: π.
Β.Χ.)
ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ: Στυλιανός Παπαδόπουλος: 1. Γενική
θεώρηση (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)