Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ME EΠΙΤΥΧΙΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΛΙΑ


ME EΠΙΤΥΧΙΑ Η ΟΜΙΛΙΑ
 ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΛΙΑ
 ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Με την παρουσία συγγραφέων, λογοτεχνών και  διανοουμένων αλλά και  πολλών  φιλότεχνων έγινε με επιτυχία, η προαναγγελθείσα και προγραμματισμένη ομιλία του συμπολίτη διακεκριμένου δικηγόρου, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Χρήστου Μούλια.
 Ο ομιλητής ανάπτυξε  με επιτυχία το  θέμα: «Γεώργιος Β.Θεοχαρόπουλος ένας άγνωστος Πατρινός Λόγιος».
 Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον κύκλο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών που γίνονται κάθε Δευτέρα με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στο αναγνωστήριό της.
 Την παρουσίαση του ομιλητή και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: O Χρήστος Αθ. Μούλιας γεννήθηκε και ζει στην πόλη μας όπου και ασκεί από το 1976 μαχόμενη δικηγορία. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πέρα από την  δικηγορία την οποία ευδόκιμα  ασκεί μέχρι σήμερα ,ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας και ειδικότερα   της τοπικής μας.
Είναι Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, Πρόεδρος  της Φιλαρμονικής Εταιρείας -Ωδείου Πατρών, Έχει διατελέσει  Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αχαϊκών Μελετών και   μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών  ισόβιο μέλος και γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Τριάντειος Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών", ισόβιο μέλος και γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής του "Ιδρύματος Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα" και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του "Ιδρύματος Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη". Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της "Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών" και της "Αχαϊκής Εταιρείας Μελετών", επί προεδρίας Κώστα Ν. Τριανταφύλλου ". Είναι Γραμματέας του Δ.Σ. του "Συλλόγου Φίλων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών" και μέλος της "Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου", της "Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών", της "Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών" και της "Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.
Παράλληλα με το κυρίως  συγγραφικό του έργο αρθρογραφεί σε εφημερίδες και έγκυρα περιοδικά. 
Αποτέλεσμα   της εξωεπαγγελματικής του,  πλην  σοβαρής και υπεύθυνης ενασχόλησης με  την έρευνα, είναι τα μέχρι σήμερα  έργα του που κυκλοφόρησαν από σοβαρούς εκδοτικούς οίκους.
Θα επιχειρήσω μια επιγραμματική αναφορά για να καταδείξω το είδος, το ερευνητικό αντικείμενο αλλά και την επιλογή των θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκε κατά καιρούς ο διαλεκτός συνάδελφος και   φίλος και κατά χρονολογική σειρά εκδοθέντα έργα του: 1.« Γεώργιος Β. Θεοχαρόπουλος  Πατρεύς  1770-1852»( ένας άγνωστος Πατρινός λόγιος)  Πάτρα  1993.  2.«Η διάσταση αυτοχθόνων και ετεροχθόνων στην μετεπαναστατική Πάτρα 1828-1850». Πάτρα 1995
 3. «Τo λιμάνι της  Σταφίδας»  (Πάτρα 1828-1900)( Εμπόριο, βιομηχανία, τράπεζες, ασφάλειες).Πάτρα 2.000
 4Η Ιστορία της Σταφίδας» (Μια πριγκίπισσα στο διάβα των αιώνων)  Αθήνα  2.006 5.«Ιστορικά Σημειώματα»  Πάτρα  2.007.6. «Πολύβιος Κορύλλος: Ένας πρωτοπόρος Έλληνας θωρακοχειρούργος». Συνεργασία Χρίστου Γ.Φραγκίδη-Χρήστου Μούλια  Πάτρα  2.008. 7.«Xρονικό Δημοτικής Βιβλιοθήκης » (1910-2010) Έκδοση Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών Πάτρα 2009 . 8. «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» (1902-1986) (Ένας «ήσυχος και τίμιος διάλογος» με το έργο του Αίμου Αυρήλιου)  Αθήνα   2009. 9. «Αρέθειο Εκπαιδευτήριον » (Ιστορικό χρονικό) Πάτρα  2010.10. «Φιλαρμονική Εταιρεία-Ωδείο Πατρών  1892-2012».  Πάτρα 2012.

 11. «Η Εβραϊκή παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Αθήνα 2015.
 Επιμελήθηκε  τη συλλογή Διηγημάτων  με τίτλο: «Χωρίς Πυξίδα». του  Π. Α. Χρονόπουλου  Πάτρα 2013.




Στο συλλογικό τόμο "Πάτρα", Εκδόσεις ΚΟΤΙΝΟΣ (Αθήνα 2005), περιέχονται οι μελέτες του, "Εκπαίδευση, λόγιοι, ιδέες" και "Ο τύπος των Πατρών, Τυπογραφεία, Βιβλιοπαραγωγή". Με δική του επιμέλεια και εισαγωγή εκδόθηκαν, τα: 1. "Ημερολόγια Αμπελώνων" του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (Πάτρα 1996) 2. Το αδημοσίευτο χειρόγραφο του Βορειοηπειρώτη λόγιου Νικολάου Γ. Μυστακίδου "Πραγματεία Σύντομος Αρχαιολογική και Ιστορική περί Δρόβιανης και των εν αυτή Ιερών Θέσεων" (Πάτρα 1997). Έχει προλογίσει τα φωτογραφικά λευκώματα: 1. "Εικόνες της Ελλάδος 1944-1958" (Αθήνα 1998). Και 2. "Πάτρα 1947-1964 - Μικρή φωτογραφική διαδρομή" (Αθήνα 1999) και βιβλία που σχετίζονται με τη γενέτειρά του. Είναι συνεργάτης της "Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου" και της ημερήσιας εφημερίδας των Πατρών "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ". Έχει δημοσιεύσει περίπου εκατόν πενήντα μελέτες και άρθρα, σε τιμητικούς και επετειακούς τόμους, σε ιστορικά και επιστημονικά περιοδικά, επετηρίδες και εφημερίδες, με αντικείμενο ιστορικά θέματα, σχετικά με την Πάτρα και κριτική βιβλίου. Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Συνέδρια της "Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών", με ανακοινώσεις σε θέματα τοπικής ιστορίας και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Επίσης έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις παρουσίασης ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων.
Μετά τη παρουσίαση του ομιλητή ο πρόεδρος της Εταιρείας και συντονιστής της εκδήλωσης έδωσε το λόγο στον  Χρήστου Μούλια ο οποίος μίλησε με θέμε «Γεώργιος Β. Θεοχαρόπουλος   ένας άγνωστος Πατρινός  Λόγιος». Ο ομιλητής με επίσημα στοιχεία και με παράθεση πληθώρας αποδεικτικών στοιχείων σκιαγράφησε την προσωπικότητα αυτού του πατρινού λογίου ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη μας το έτος 1770 και αφού δραστηριοποιήθηκε ως Ελληνοδιδάσκαλος και συγγραφέας στην Πάτρα, τη Μολδαβία και στη Βλαχία αλλά και σε άλλα μέρη ενώ διετέλεσε οικοδιδάσκαλος σε οίκους ευγενών. Τα έργα του είτε πρόκειται για  αυτοτελείς συγγραφές  είτε  για μεταφράσεις αποτελούσαν δημιουργήματα ενός ανθρώπου ο οποίος είχε προωθημένη εθνική συνείδηση με ξεχωριστή αίσθηση της αποστολής του η οποία ήταν η  υπόθεση της πνευματικής ανάτασης του Γένους.
Ο κ.Μούλιας ανάπτυξε το θέμα του λίαν επιτυχώς αφού κατάφερε  να κάνει γνωστό το έργο ενός αφανούς εργάτη των γραμμάτων ενώ κατάγραψε με σημαντικά στοιχεία της του καταγεγραμμένο έργο του από βιβλιοθήκες και αρχεία διαφόρων κρατών και δημοσίων ιδρυμάτων.
Την ομιλία του κ. Μούλια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των ακροατών οι οποίοι δήλωναν ενθουσιασμένοι και ξαφνιασμένοι από την  αποκάλυψη της προσωπικότητας και του έργου ενός πατρινού ελληνοδιδασκάλου του 17 και 18ου αιώνα του Γεωργίου Β. Θεοχαρόπουλου.
Τέλος   εκφράσθηκε η ευχή και το αίτημα προς το Δήμο Πατρέων να δοθεί το όνομά του σε  δρόμο της πόλης μας, σε εκδήλωση τιμής σ’ αυτό το άξιο παιδί της ,κάτι που ανέλαβε η Εταιρεία Λογοτεχνών να προωθήσει προς υλοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου