Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΡΗΓΑΤΟΥ



ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΡΗΓΑΤΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Παρουσία του πρώην Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Καράβολα  πολλών λογοτεχνών και συγγραφέων αλλά  και φιλότεχνων της  περιοχής έγινε με πλήρη επιτυχία η προγραμματισμένη ομιλία της    Εταιρείας Λογοτεχνών  την περασμένη Δευτέρα,  με ομιλητή των εξ Αθηνών, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, ιατρό και συγγραφέα Γεράσιμο Ρηγάτο, ο οποίος μίλησε με θέμα: « Ο πόνος στον Ελληνικό Πολιτισμό. Στιγμιότυπα»
          Την παρουσίαση του ομιλητή και την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος της Εταιρείας  συμπολίτης Λεωνίδας Μαργαρίτης ο οποίος επεσήμανε ιδιαιτέρως το πολυσχιδές έργο  του ομιλητή Γεράσιμου Ρηγάτου.
Αναφέρθηκε στο επιστημονικό του έργου ως ιατρού παθολόγου-ογκολόγου-Διευθυντού για πολλά χρόνια στο  Αντικαρκινικό Νοσοκομείο των Αθηνών «Άγιος Σάββας», την αναγόρευσή του σε διδάκτορα και υφηγητή-άμισθου επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην  δραστηριοποίηση του στο χώρο των επιστημονικών Εταιρειών.
Στο ότι έχει κατά καιρούς διατελέσει σε πολλές Ιατρικές Εταιρείες πρόεδρος και μέλος  Διοικητικών συμβουλίων, ότι έχει τιμηθεί από τριάντα και πλέον επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και έχει  βραβευθεί για το συγγραφικό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών ,την Εταιρεία Ελλήνων  Λογοτεχνών ,την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και άλλα επιστημονικά και πνευματικά σωματεία.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στο συγγραφικό του έργο το οποίο συνολικά αριθμεί 62 εκδόσεις με ιστορικό, επιστημονικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο.
 Ο πρόεδρος της Εταιρείας αναφέρθηκε ειδικότερα στο πεζογραφικό έργο του ομιλητή  και ανάφερε τα κυριότερα πεζογραφικά  του  βιβλία  ενώ επεσήμανε   ότι είναι ήδη με εισήγηση του ιδίου και με παμψηφεί απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.
Aκολούθως   έδωσε το λόγο στον ομιλητή ,ο οποίος ευχαρίστησε την Εταιρεία για την πρόσκλησή της να περιληφθεί στο  πρόγραμμα των ομιλητών της νέας περιόδου  και ακολούθως ανέπτυξε λίαν επιτυχώς το θέμα του.
Ο ομιλητής μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Σταθερός σύντροφος της ζωής, ο πόνος αφήνει τα ίχνη του σε κάθε δραστηριότητα, από την καθημερινότητα ως τον πολιτισμό και την επιστήμη. Έχοντας αντιμετωπίσει επαγγελματικά το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα επί δεκαετίες, εστιάζω το αποψινό θέμα μου   στον πόνο, ανιχνεύοντας τις πολιτισμικές, λαογραφικές, ιστορικές αλλά και επιστημονικές συνιστώσες του πόνου και των προσπαθειών καταπολέμησής του».
Ο ομιλητής περαιτέρω με  απέριττο ύφος, ιχνηλάτησε  το αντικείμενό του στους πολυδαίδαλους δρόμους της ιστορίας, στις λαϊκές παραδόσεις, στους διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και στο οικείο σ' αυτόν χώρο της ιατρικής επιστήμης.
Το πλούσιο υλικό που συνέλεξε,  και παρέθεσε με τη γνωστή στους τακτικούς του ακροατές  μεθοδικότητα, το είχε  ταξινομήσει σε τέσσερις ενότητες, με την  πρώτη από τις οποίες διερεύνησε  τις θεωρήσεις του πόνου στην αρχαιοελληνική γραμματεία και γλώσσα, στη μυθολογία, στη θεολογία και τις λαϊκές παραδόσεις.
Στο  δεύτερο μέρος της ομιλίας του αναζήτησε  και παρέθεσε  ιστορικές αναφορές στον πόνο και την αντιμετώπισή του σε αρχαίους λαούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αμερικής και αλλού, στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, μέχρι την εμφάνιση των σύγχρονων αναλγητικών και αναισθητικών στη χώρα μας.
Στο τρίτο  και τελευταίο μέρος  της ομιλίας του επεχείρησε να κάνει  με μεγάλη επιτυχία μάλιστα  μια λεπτομερέστερη θεώρηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του πόνου, από το φλοιό της ιτιάς, το όπιο και την κοκαΐνη, μέχρι τα σύγχρονα σκευάσματα.
 Τέλος αναφέρθηκε  σε ιστορικά στιγμιότυπα, ορισμένα απ' αυτά αποτυπωμένα στην ειδησεογραφία και τη λογοτεχνία, ακόμα και σε διαφημίσεις, σχετικά με “θαυματουργά" παυσίπονα, αναλγητικά εμπειρικά σκευάσματα, ακόμα και διαδεδομένα ναρκωτικά.
Η ομιλία του κ.Ρηγάτου απέσπασε δικαίως τα χειροκροτήματα των ακροατών, ενώ πολλοί απ’ αυτούς έλαβαν το λόγο για να συγχαρούν τον  ομιλητή αλλά και να επιβεβαιώσουν με παραδείγματα και κείμενα από τους κλασικούς συγγραφείς τα λεχθέντα περί πόνου και  αναλγητικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου