Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟ

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟ

 

 


 Σεβασμιότατε,

 

          Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς πολλές γνώσεις ή μεγάλη νοητική ικανότητα να ξεχωρίζει το ρόλο της Ηγεσίας της Εκκλησίας από το ρόλο των Κομμάτων.

 

          Είναι γνωστό πως την Εκκλησία  αποτελούν άτομα που προέρχονται από διάφορα πολιτικά κόμματα ακόμη και  από εκείνα που έχουν ως βάση του ιδεολογικού τους προσανατολισμού και  πυρήνα    τον  ιστορικό υλισμό.

 

         Οσάκις η Ηγεσία της Εκκλησίας ενήργησε   ως κομματάρχης δίχασε τον Ελληνικό Λαό και κατ’ επέκταση δίχασε την Εκκλησία.

 

         Ασφαλώς το σώμα της Εκκλησίας δεν αποτελούσαν μόνο  τα τρία περίπου εκατομμύρια των ατόμων  που υπέγραψαν στο  δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. Αυτή η ενέργεια όμως  υπήρξε   διχαστική κι   απέδειξε  την υποκρισία  των  πολιτικών  που υπέγραψαν.

 

        Η Ηγεσία της Εκκλησίας και συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος , τόσο προεκλογικά όσο και  μετεκλογικά  αλλά  και πρόσφατα με  θεωρητικά κείμενα συνεργατών του που κυκλοφόρησαν  με το προσωπικό του «μπιλιετάκι» δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει εμφανώς την κομματική του   προτίμηση στο κυβερνών κόμμα «της Δεξιάς του Κυρίου» με αποτέλεσμα να επέρχεται διχασμός του σώματος της Εκκλησίας με τις εντεύθεν συνέπειες.

 

       Φυσικά όλα τα  παραπάνω δεν αφορούν και δεν  ισχύουν για την Ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας της ιδιαίτερης πατρίδας μου Ηλείας.

 

 Είναι γνωστή πανελληνίως η ενωτική πολιτεία του Ποιμενάρχη της, είναι γνωστή  η κοινωνική του  προσφορά, η  προσπάθεια  ειρήνευσης και εξισορρόπησης  αντιθέσεων   αλλά και καταλαγής των  εκάστοτε διαφορών μεταξύ εκπροσώπων  Εκκλησίας ,  πολιτών ή  φορέων.

 

      Η επιστολή μου αυτή Σεβασμιότατε  έχει το χαρακτήρα  ενημέρωσης ,επισήμανσης  και καταδίκης  συμπεριφορών, που δεν θα θελα να χαρακτηρίσω   σκοπιμότητας,  ορισμένων   κληρικών  της Μητροπόλεως Ηλείας που  πέφτουν θύματα  πολιτικών - τοπικών αρχόντων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι μια  εκκλησιαστική, λατρευτικού χαρακτήρα τελετή  , την μετατρέπουν σε βήμα πολιτικού μονολόγου και μάλιστα   σε μια οιονεί προεκλογικού χαρακτήρα  περίοδο, ανάδειξης τοπικών ηγεσιών.

 

     Συγκεκριμένα παραβρέθηκα σε   εσπερινό της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου σε εορτάζοντα ναό της Μητροπόλεώς Σας . Περί το  τέλος του ακολούθησε  αρτοκλασία και  επίκαιρη ομιλία   Αρχιμανδρίτη .

 

Μετά τη θρησκευτική αυτή ομιλία  δόθηκε ο λόγος στο Δήμαρχο της περιοχής  για να ενημερώσει όπως ελέχθη, τους πιστούς  για την πορεία εργασιών στο  ναό.

 

Ο συγκεκριμένος τοπικός άρχοντας   έκανε μια θαυμάσια προπαγανδιστικού περιεχομένου πολιτική  ομιλία  η οποία δίχασε και προβλημάτισε τους προσκυνητές.

 

Αντέδρασα όπως ήταν για μένα φυσικό με την αποχώρησή μου.

 

 Η πολιτική Σεβασμιότατε δεν είναι κακό πράγμα ούτε  η ενημέρωση και  η κριτική των  αντιπάλων μας.

 

Υπάρχουν ευτυχώς πολλά μέσα στη διάθεσή μας στη σημερινή δημοκρατική Ελλάδα.

 

 Αλήθεια δεν είναι  αρκετά αυτά τα μέσα για να  ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής ;  να κατακεραυνωθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ; να προβληθεί  το έργο της Κυβέρνησης  της  επιλογής μας; να εξαγγείλουμε την μελλοντική  κατασκευή έργων ; Είναι ανάγκη να εκμεταλλευόμαστε  τον ιερό χώρο ενός ναού και το χρόνο  μίας κατανυκτικής ακολουθίας;

 

          Σεβασμιότατε, μ’ όλο το σεβασμό και την εκτίμησή μου, καλό είναι εάν βεβαίως δεν το έχετε ήδη πράξει  να επισημάνετε σ’ όλους τους κληρικούς μας, να μη δίδουν τόσο εύκολα το μικρόφωνο σε πολιτικούς  σε τελετές    λατρευτικού χαρακτήρα γιατί δημιουργούνται  προβλήματα που διχάζουν .

 

          Την παρούσα μου  απευθύνω δημόσια    όχι τόσο για να γίνει γνωστή η περίπτωση  του κληρικού που ενήργησε κατ’ εμέ  εσφαλμένα αλλά  για να καυτηριάσω πρακτικές και  πολιτικές συμπεριφορές σαν εκείνη  του τοπικού  άρχοντα που προκειμένου να εξασφαλίσει  ένα «μπράβο» κάποιων οπαδών του δεν υπολόγισε την ιερή εκείνη στιγμή και ακολουθία.

 

 Καλό είναι παρόμοια φαινόμενα να μην επαναλαμβάνονται.

 

                      Εξαιτούμενος των ευχών Σας  δεχθείτε και τις δικές μου

                  για μακροημέρευση, υγεία και δύναμη  για να επιτελείτε με επιτυχία  το θεάρεστο έργο Σας.

 

                                                 Με ιδιαίτερο σεβασμό και τιμή

 

                                                          Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

                                         τ. Δικηγόρος- τ.Νομαρχιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου