Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ



ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
Κανάρη 46 26222
ΠΑΤΡΑ


                                   Πάτρα 27-8-2014

                       Προς
                       Την Δ/νση της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ»
                       Ενταύθα.


                       Αγαπητέ κ.Δ/ντά
                       Μετά τη δημοσίευση της επιστολής μας με την οποία εκφράζαμε την δικαιολογημένη διαμαρτυρία μας για συγκεκριμένο απόσπασμα ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Φως»  για την οικία Παλαμά, και την απάντηση σας  με την  οποία εν πολλοίς το περιεχόμενο  της επιβεβαιώνετε ,πλην της τελευταίας παραγράφου θεωρούσαμε το θέμα λήξαν και κρίναμε ότι μια ανταπάντηση δεν θα προσέθετε κάτι το καινούργιο στην όλη υπόθεση μια και   είναι  παγκοίνως γνωστές οι προσπάθειες της Εταιρείας μας  για να περιέλθει το σπίτι που γεννήθηκε ο  Εθνικός  μας ποιητής  στο Δημόσιο ή στο Δήμο και να στεγάσει ένα Μουσείο Ενθυμημάτων κάτι που η εφημερίδα σας είχε κατά κόρον προβάλλει από τις στήλες της και οι συντάκτες της είχαν όντως υπογράψει το κείμενο ΕΚΚΛΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΗ προς τον  τότε Υπουργό Πολιτισμού  και σήμερα πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος που μας αναγκάζει  να επανέλθουμε   είναι  μια απάντηση-αντίλογος στις θέσεις της Εταιρείας μας.
Οι προσπάθειες της Εταιρείας μας πάντα κατέτειναν  στην κατεύθυνση να περιέλθει η κυριότητα του ακινήτου  στο Δημόσιο ή στο Δήμο με στόχο τη μετατροπή του σε Μουσείο Ενθυμημάτων του ποιητή.
Η επιδίωξη  να αλλάξει απλώς  νέο  ιδιοκτήτη το ακίνητο  στις προθέσεις του οποίου , αποδίδεται  το ενδεχόμενο   παραχώρησης  της χρήση του στο Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών για  να το μετατρέψει σε Μουσείο υπάρχει τεράστια διαφορά από το στόχο που έχει θέσει η Εταιρεία Λογοτεχνών αλλά και με παμψηφεί αποφάσεις τους τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και το Νομαρχιακό.
Εάν  ο  Έλληνας Μαικήνας  προσέφερε το ακίνητο τούτο στο Δήμο Πατρέων το θέμα θα ήταν εντελώς  διαφορετικό και θα  επικροτούσαμε ολοθύμως την πράξη. Η λύση να έχει την κυριότητα ένας ιδιώτης όσο και φιλότεχνος να είναι, όσο και πατριώτης κι αν είναι, συνεχίζει και  διατηρεί το δικαίωμα να αξιώσει κάποια στιγμή την απομάκρυνση των χρηστών και των όποιων εκθεμάτων, όσο σπουδαία και σημαντικά κι αν είναι αυτά.
Συνεπώς για την Εταιρεία μας παραμένει στόχος αποκλειστικός η απόκτηση της κατοικίας του Εθνικού μας ποιητή από το Ελληνικό Δημόσιο ή το Δήμο Πατρέων έτσι ώστε μια για πάντα να ιδρυθεί και να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ενθυμημάτων Κωστή Παλαμά. Περιττό θεωρούμε να αναφερθούμε  σε προηγούμενες  γνωστές περιπτώσεις Μουσείων, και Πολιτιστικών Κέντρων που είχαν φιλοξενηθεί σε ιδιωτικά κτίρια και στην τύχη που  τους επεφύλαξαν οι φιλότεχνοι ιδιοκτήτες τους. Γι’ αυτό και η Εταιρεία μας δεν εκφράζει διόλου  την ικανοποίησή της, αντίθετα η φερόμενη   ως διαφαινόμενη  εξέλιξη αποτελεί ανασχετικό παράγοντα κατάκτησης του τελικού στόχου και πρόσχημα για τους πραγματικά υπευθύνους  να μην ασχοληθεί κανένας πια   με το όλον ζήτημα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτές οι απόψεις είναι και οι τελευταίες πάνω στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα.
                                          Με φιλικούς χαιρετισμούς
                                        Για την Εταιρεία Λογοτεχνών
               Ο  Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

        Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης                                   Μαρία Καρέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου