Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο Μανώλης Πράτσικας βραβεύεται από την Πανελλήνια Ένωση Θεατρικών Κριτικών




 Ο Μανώλης Πράτσικας βραβεύεται από την Πανελλήνια Ένωση Θεατρικών Κριτικών


Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 Δεκεμβρίου 2014





Πάτρα - Ο Μανώλης Πράτσικας βραβεύεται από την Πανελλήνια Ένωση Θεατρικών Κριτικών Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 Δεκεμβρίου 2014

Δεν κρύβει την ηλικία του λέγοντας πως έχει φτάσει αισίως τα 94 του χρόνια. Πριν από δύο μήνες έχασε από κοντά του, την αγαπημένη του εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια σύζυγο Χρυσούλα Παπαγεωργίου, γεγονός που τον έχει αφήσει απαρηγόρητο.
Ο λόγος για τον πάντα δραστήριο και δημιουργικό θεατρικό συγγραφέα, θεατρικό κριτικό και πεζογράφο Μανώλη Πράτσικα, ο οποίος αν και γεννημένος στην Αθήνα, ζει μόνιμα από το 1954 στην Πάτρα (η σύζυγος του εξάλλου ήταν από την Πάτρα). Ο κ. Πράτσικας (το πραγματικό του όνομα είναι Μαργαρίτης Παπαδόπουλος) αναμένεται μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεατρικών Κριτικών της οποίας και τυγχάνει μέλος, να τιμηθεί για την πολύχρονη προσφορά και έργο του στις 8 Δεκεμβρίου 2014 σε εκδήλωση που προγραμματίζεται να γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Μανώλης Πράτσικας που διατελεί και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος όπου προίσταται ο Λεωνίδας Μαργαρίτης, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να γράφει κριτικά θεατρικά σημειώματα που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Αλλαγή. Κατά το παρελθόν κείμενα του έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες των εφημερίδων Πελοπόννησος, Γνώμη, κ.α. καθώς και σε Αθηναικά έντυπα και εφημερίδες.
Ο Μανώλης Πράτσικας προέρχεται από μία διαφορετική γενιά ανθρώπων που είχε την τύχη να γνωρίσει και να δει θεατρικές παραστάσεις με ιερά τέρατα του χώρου της υποκριτικής. Προέρχεται και από μία γενιά όπου τον χώρο της θεατρικής κριτικής επίσης υπηρετούσαν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
Ο Μανώλης Πράτσικας ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1941 ως ανταποκριτής στην εφημερίδα του Λαυρίου «Κοινωνία» ενώ κατά την περίοδο 1943-1946 συνεργάσθηκε με την εφημερίδα «Ελεύθερος Λαός» Ακολούθως ως Διευθυντής της εφημερίδας «Πεντελικά Νέα» καταδικάσθηκε για παράβαση του νόμου περί Τύπου, σε φυλάκιση τριών μηνών για δημοσίευμα που αφορούσε στο Μοναστήρι της Πεντέλης.
Προς το τέλος του Εμφυλίου ορίσθηκε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της 77η Ταξιαρχίας ενώ από το 1955 μέχρι το 1981 ήταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Α.Σ.Ο. καθώς και υπεύθυνος σύνταξης του εντύπου που εξέδιδε ο Α.Σ.Ο. με τίτλο «Σταφιδικό Δελτίο». Όπως ο ίδιος περήφανα ανέφερε στο thebest.gr, «εγώ ήμουν που έστησα πρώτος το γραφείο Τύπου στον ΑΣΟ».
Από το έτος 1965 μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρεται στο blog του Λεωνίδα Μαργαρίτη, ο Μανώλης Πράτσικας έχει δημοσιεύσει πάνω από χίλιες κριτικές για ισάριθμα βιβλία και πεντακόσιες για θεατρικά έργα. Έχει συνεργασθεί με έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας διηγήματά του, κριτικές θεάτρου και βιβλίου.
Στον χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε επίσημα το 1962 με την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «11 Διηγήματα».
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Κριτικής Βιβλίου, της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτης Κανελλόπουλος ενώ έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.
Έχει τιμηθεί για το έργο του και τη συνολική πνευματική του προσφορά από τον Δήμο Αθηναίων, τον Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών, τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων το 1995 κι άλλους φορείς.
Μία ακόμη αναγνώριση και επιβράβευση του συνολικού του έργου ήταν το βραβείο που έλαβε το 2006 από το περιοδικό «Σύγχρονη Σκέψη» στο πλαίσιο της ενότητας «Βραβεία των Δέκα», υπό την αιγίδα της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών. Η εκδήλωση είχε γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεως της Εταιρείας στην Αθήνα.
Με το έργο του Μανώλη Πράτσικα έχουν ασχοληθεί αξιόλογες μορφές των γραμμάτων όπως ο Τάσος Αθανασιάδης, ο Ανδρέας Καραντώνης, ο Διονύσιος Κωστίδης ο Σαράντος Καργάκος κ.α.
Ο Μανώλης Πράτσικας ήταν παντρεμένος με την κόρη του Αχαιού συγγραφέα-εκπαιδευτικού και Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, Βασίλη Παπαγεωργίου-Βροντιά, Χρυσούλα Παπαγεωργίου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στο thebest.gr, ετοιμάζει ένα βιβλίο που θα έχει την μορφή ημερολογίου και θα επικεντρώνεται στα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής της αγαπημένης του γυναίκας και της περιπέτειας της υγείας της που βίωσαν με θάρρος και υπομονή μαζί.
Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου