Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΒΑΦΗ



ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΒΑΦΗ
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση του Φιλολογικού Βραδινού της περασμένης Δευτέρας των Χριστουγέννων  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η τελευταία εκδήλωση της χρονιάς   της  Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος που γίνεται  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Στην αρχή ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης καλωσόρισε τους ακροατές της εκδήλωσης και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης της εταιρείας της τελευταίας περιόδου του λήγοντος χρόνου ,ενώ σημείωσε τη  σύνθεση του νέου διοικητικού της συμβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες   αρχαιρεσίες. Στη συνέχεια  αναφέρθηκε στην απώλεια κατά τη διάρκεια του χρόνου τριών εκλεκτών μελών της Εταιρείας των αειμνήστων Τάσου Φιλιππόπουλου, Περικλή Τρακαδά και του επιτίμου προέδρου της πολυβραβευμένου πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και κριτικού Μανόλη Πράτσικα και ζήτησε από την ομήγυρη να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους πράγμα που κι έγινε.
 Ακολούθως  ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη χρονιά για όλους του παρευρισκομένους και σ’ όλα τα μέλη της Εταιρείας.

 Τέλος  παρουσίασε τον ομιλήτρια  της βραδιάς Φιλόλογο και   Συγγραφέα  Σπυριδούλα Αθανασοπούλου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πλούσιο  εκπαιδευτικό ,συγγραφικό και πνευματικό της  έργο.
 Η ομιλήτρια με τη χρήση διαφανειών και επιλεγμένη  μουσική επένδυση, ανάπτυξε το θέμα  της   με τίτλο: «Η ιστορική ποίηση Καβάφη.»
         
 Η  κ. Αθανασοπούλου εντυπωσίασε με την ομιλία της και με τις εύστοχες αναλύσεις των ιστορικών ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ξεδίπλωσε άγνωστες  πτυχές του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδος, των Ελληνιστικών χρόνων και τις Ρωμαϊκής περιόδου που είχαν σχέση με την ποίηση Καβάφη.
Τα ποιήματα Καβάφη που ανέλυσε η ομιλήτρια απάγγειλαν με  απόλυτη επιτυχία μαθητές  Γυμνασίων, Λυκείων και φοιτητές της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η  κ. Αθανασοπούλου με την πείρα   της μελέτης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας  και ποίησης με τη γλαφυρή και λογοτεχνική   ικανότητα της  φιλολόγου,  καθήλωσε  το ακροατήριό της  επί σαράντα πέντε λεπτά ,όσο διάρκεσε η ομιλία της , εντυπωσίασε  και ικανοποίησε  τους πολυπληθείς ακροατές της.

Την λήξη της ομιλίας ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα ,ενώ τα όσα ακούστηκαν, σχολιάσθηκαν ευμενώς. Τα συγχαρητήρια  που δέχθηκε η ομιλήτρια   συνεχίσθηκαν για αρκετή ώρα.
         Μια εκδήλωση που άφησε άριστες εντυπώσεις…                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου