Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΑΘΗΣ ΔΑΓΛΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΟΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

 

                              ΣΤΑΘΗΣ ΔΑΓΛΑΡΗΣ 

 


 

                                            ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ 

 ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΟΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

 

 

 Ένας ξεχωριστός άνθρωπος του πνεύματος, μαχητής της ζωής με πλούσια λογοτεχνική, αυτοδιοικητική και δικηγορική δράση, ο αγαπητός σε όλους Στάθης Δάγλαρης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Έφυγε από τη ζωή αντιπροχθές στην Αθήνα, όπου ζούσε τα τελευταία 5 περίπου χρόνια, λόγω των προβλημάτων υγείας, που αντιμετώπιζε αυτά τα χρόνια.
Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στις 6 το απόγευμα, στον γενέθλιο τόπο του στην Κρέστενα, από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο ιερέας π. Χρήστος Κουσκουρής, ενώ ένας από τους ψάλτες ήταν ο ιερέας π. Χριστόφιλος  Γεωργακόπουλος.
Επικήδειους ξεφώνησαν ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας Καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας και ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Βασίλειος Τσαμπούκας, εκ μέρους του Δ.Σ. του εν λόγω Συλλόγου.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ενώ Ψηφίσματα για την απώλεια του Στάθη Δάγλαρη εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, τόσο για την Αυτοδιοικητική, όσο και Επιστημονική προσφορά του στον τόπο.
Επίσης παρέστη και η κα Φωτεινή Αθανασοπούλου, κόρη του αείμνηστου Δήμαρχου Κρεστένων και διαπρεπούς Ιατρού Πάνου Αθανασόπουλου.
Ο αείμνηστος Στάθης Δάγλαρης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον λογοτεχνικό και συγγραφικό τομέα από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, με πίστη και αγάπη επίσης για την περιοχή του.
Ως φοιτητής εξέδιδε την εφημερίδα "Ολυμπιακός Αγών" αναπτύσσοντας παράλληλα και δημοσιογραφική δράση. Την τύπωνε στα τυπογραφεία της εφημερίδας "Η ΑΥΓΗ" Πύργου, όπου και συνδέθηκε με στενή φιλία και συνεργασία με τον Διευθυντή αυτής Δημοσιογράφο Αύγουστο Καπογιάννη και αργότερα με τους Αντρέα και Πάνο Καπογιάννη.
Για 60 σχεδόν χρόνια υπήρξε εκ των διακεκριμένων μεταξύ άλλων συνεργατών της Εφημερίδας μας, μέσα από τις λογοτεχνικές και φιλολογικές σελίδες αυτής, με πληθώρα παρουσιάσεων μεγάλων πνευματικών μορφών πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας.
Επίσης συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές μας εφημερίδες, ενώ εργασίες του δημοσιεύθηκαν σε Αθηναϊκές και Επαρχιακές εφημερίδες, καθώς και σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά.
Ο Στάθης Δάγλαρης γεννήθηκε το 1933 στην Κρέστενα Ολυμπίας από γονείς αγρότες. Σπούδασε τη Νομική Επιστήμη και άσκησε Δικηγορία στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Διετέλεσε τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ενώσεως Συντακτών Ελληνικού Τύπου.
Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, συνέγραψε δοκίμια και μονογραφίες, καθώς και εμπεριστατωμένες μελέτες για τον Κωστή Παλαμά, τον Κώστα Βάρναλη, τον Λορέντζο Μαβίλη, τον Λάμπρο Πορφύρα, τον Αχιλλέα Παράσχο, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Τάκη Δόξα, την Έφη Αιλιανού, την Φανή Παπαγεωργίου, την Καλλιόπη Καφετζή κ.ά.
Ως μαθητής του Γυμνασίου έγραψε το χρονικό "Η Μάχη της Κρέστενας” κι επίσης έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ποίηση.
Αργότερα συνέγραψε το ιστορικό αφήγημα "Η Δίκη του Κολοκοτρώνη", τα δοκίμια "Ο Πνευματικός Μοριάς", "Η Πνευματική Ηλεία", στη συνέχεια εξέδωσε την Ανθολογία "Ελληνίδες Ποιήτριες για την Μάνα", την "Ποιητική Ανθολογία Πολιτικών" κ.ά.
Μια άλλη επίσης σημαντική εργασία του ήταν το απάνθισμα κειμένων με τον τίτλο  "Για την Ηλεία - Για τους Ηλείους", καθώς και διάφορες πρ
oσωπογραφίες κ.ά.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ως Έφεδρος Αξιωματικός στην Τρίπολη παρουσίαζε από τον τότε Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων Πελοποννήσου, διάφορες λογοτεχνικές και φιλολογικές εκπομπές.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, ενώ άλλα έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Εκτός τούτων, ο Στάθης Δάγλαρης είχε δώσει πολλές λογοτεχνικές διαλέξεις.
Για το σύνολο του πνευματικού του έργου είχε αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές από διακεκριμένες προσωπικότητες του Ελλαδικού χώρου.
Τέλος υπηρέτησε με πάθος και αγάπη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου για μια 20ετία εκλεγόταν Δημοτικός Σύμβουλος Κρεστένων και είχε διατελέσει επίσης για μια 4ετία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από τις τελευταίες δημόσιες αναγνωρίσεις ήταν το 2014, όταν βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα, σε ειδική εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας, για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου. Στην ίδια εκείνη εκδήλωση είχαν επίσης τιμηθεί ο Δικηγόρος - Λογοτέχνης Νίκος Φραγκογιαννόπουλος και η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" Πύργου.
Η  "ΑΥΓΗ"  Πύργου Ηλείας, που τόσο την αγάπησε κι εμείς προσωπικά τον αποχαιρετούμε με ιδιαίτερη αγάπη, στο μεγάλο του ταξίδι προς την αιωνιότητα και τους ατέλειωτους ανθόκηπους του Πνεύματος και του Φωτός.
Συλλυπούμαστε θερμά την εκλεκτή σύζυγό του Φανή, που του συμπαραστάθηκε με αυταπάρνηση και στις δύσκολες στιγμές του, καθώς επίσης και την μονάκριβη κόρη του Πέννυ, που ακολουθεί επαξίως τα βήματά του στην Δικηγορία και την Ποίηση. Επίσης την αγαπημένη του αδελφή Μαγδαληνή. Πριν από έξι χρόνια είχε χάσει τον αγαπημένο του αδελφό Χρήστο, επίσης Ποιητή.
Αγαπητέ μας Στάθη θα σε θυμόμαστε πάντα.
Αιώνια η μνήμη σου.

Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης - ΑΝΚ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου