Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΩΤΙΟΥ ΠΑΣΣΑ: ΣΠΑΤΑ ΑΧΑΙΑΣ

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΩΤΙΟΥ ΠΑΣΣΑ.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

 

 

Κόρη πολύτεκνης(πέντε αδέλφια) γεννήθηκε στο χωριό ΣΠΑΤΑ Αχαΐας (Πέρασε πολλά ποτάμια για να καταλήξει στο Νομό Αχαΐας).

Αρχικά το 1835 Οικισμός Σπάτα στο Δήμο Ξενίας Επαρχίας Ηλείας.

Η Ευγενία αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Βάρδας και μετά εγκαταστάθηκε στην πόλη της Πάτρας όπου εργάστηκε στο γνωστό Φωτογραφείο ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

΄Εχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το συνδικαλισμό και έχει παρουσιάσει έντονη πολιτική και πολιτιστική δράση.

Είχε ασχοληθεί ενεργά με τον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού της και έχει συμβάλει πολλαπλώς στη διάδοση της μελέτης βιβλίων και στην οργάνωση μουσικολογικών εκδηλώσεων.

Αποτέλεσμα της μελέτης της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας είναι και το φωτογραφικό λεύκωμα αποτελούμενο από 346 σελίδες το οποίο επιμελήθηκε και τύπωσε με τίτλο:  «ΣΠΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ». Έκδοση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Σπάτα. .

Το Λεύκωμα κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2014 με πρόλογο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Σπάτων Φαίδωνα Ξένου, χαιρετισμό του Σπυρίδωνος Σταματόπουλου τ. Καθηγητή Παιδαγωγικής Ακαδημίας και επιτ. Ειδικού παρέδρου του Παιδαγωγικό Ινστιτούτου και της συγγραφέως Ευγενίας Φ. Πασσά.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε με φροντίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος στα πλαίσια των Φιλολογικών βραδινών που γίνονταν στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών την 14η Απριλίου 2016.

Το Λεύκωμα παρουσίασαν και μίλησαν στην εκδήλωση οι συμπολίτες : Xρήστος Μούλιας Δικηγόρος-Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής.

Ανδρέας Λάζαρης Δρ Ελληνικής Φιλολογίας-Ποιητής και Σωτήρης Μπούτζας Εκπαιδευτικός.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Σπάτων Φαίδων Ξένος.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου