Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΩΝΙΔΑ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: O AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ

 

O AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ

                                            Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Δικηγόρου

                                 Νομαρχιακού Συμβούλου

                                                                      Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος - Times NewsΜητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Στο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 2003 των τοπικών εφημερίδων της πόλης μας «ΑΛΛΑΓΗ» και «ΓΕΓΟΝΟΤΑ» φιλοξενήθηκε άρθρο μου με τον τίτλο: «ΙΚΑΝΟΣ ΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ» σχετικό με τη σύγκρουση η καλλίτερα στην ανυπακοή του Αρχιεπισκόπου στους θεσμούς που διέπουν την Εκκλησία  της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Είχα επισημάνει σ’ αυτό ότι τελευταία οι πράξεις του είχαν το σπέρμα της διαίρεσης και όχι της ενότητας της Εκκλησίας στο σύνολό της ,της αντιπαράθεσης και τους μίσους αντί της φιλαλληλίας και της αγάπης.

Δυστυχώς δεν νιώθουμε καθόλου ευχάριστα που όχι απλώς επαληθευτήκαμε με το χαρακτηρισμό  που κάναμε με το δεύτερο ουσιαστικό του τίτλου του άρθρου μας, αντίθετα θεωρούμε ότι όσα εν τω μεταξύ αποκαλυφτήκαν και το πρώτο ουσιαστικό του τίτλου πλέον δεν ισχύει.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα αποτελέσματα των επιλογών του Αρχιεπισκόπου και οι συνέπειες των ενεργειών του για την ορθοδοξία υπήρξαν καταλυτικές.

Γεγονότα που ήταν λίγο-πολύ γνωστά πλην δεν υπήρξε βούληση αυτο- καθάρσεως ξεπετάχτηκαν στην επιφάνεια με την πρώτη αποκάλυψη.

Μετά τις αποκαλύψεις μια απάθεια τείνει να επικαλύψει τα πάντα και να αναγάγει αυτή τη συμπεριφορά σε κυρίαρχη ιδεολογία.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου πως δεν είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος το επιβεβαιώνει.

Αυτοαναγορεύεται σε Ηρακλή της κάθαρσης και απολαμβάνει αυτάρεσκα τις ανθρωποθυσίες των συνεργατών του.

Η πέτρα  του πρώτου, σε σειρά και μέγεθος σκανδάλου, η επιχείρηση τοποθέτησης Γιοσάκη σε νευραλγική και υψηλόβαθμη θέση στη Διοίκηση της Εκκλησίας, γεγονός που απεκάλυψε ο αδελφός Καλαβρύτων «ζεμάτισε» τον Αρχιεπίσκοπο όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του όταν τον είδε μάλιστα να συνοδεύει στην Αρχιεπισκοπή 14 ανώτερους Δικαστικούς.

Αυτός ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου βρίσκεται  προφυλακισμένος.

Την ίδια τύχη δηλαδή είχε και έτερος Αρχιμανδρίτης συνεργάτης  του Γιοσάκη.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Πρωτοσύγκελος του και μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. κ. Θεόκλητος, υποχρεώνεται σε παραίτηση, δηλώνοντας ότι πράττει τούτο, όχι λόγω των αποκαλύψεων του πρώην Θεσσαλιώτιδος αλλά λόγω των άστοχων εισηγήσεων του.

        ΄Ετερος εκλεκτός συνεργάτης και μόνιμος ένοικος της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας αυτοαποσχηματίζεται και πλέον ιδιωτεύει «λόγω υπερκοπώσεως» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Έτερος συνεργάτης του βοηθός παρά τω Αρχιγραμματεί Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αρμένης  αποσχηματίζεται μετά από τιμωρία του για καταγγελίες ροζ σκανδάλου.

Ένα επίλεκτο μέλος της «Χρυσοπηγής» ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης υπηρετών   στη  Μητρόπολη του Αγίου Πειραιώς φέρεται εν αγνοία του πνευματικού του πατέρα να απομακρύνεται από την ενορία του και να συμμετέχει στην εκστρατεία Ιεροσολύμων υπέρ της Εκλογής Ειρηναίου φέρων όπλο.

Ο εκλεκτός φίλος του, Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, για την μετάθεση του οποίου φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της πλαστογραφίας με απόφαση της Ιεράς Συνόδου απομακρύνεται από το θρόνο του με εξάμηνη αργία για ροζ σκάνδαλα.

Ο προστατευόμενος του Βαβύλης η Φωκάς  τον οποίο βοήθησε παντοιοτρόπως διώκεται από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ κι αποκαλύπτει το ρόλο που του επεφύλαξε ο ίδιος στην εκλογή Ειρηναίου.

Εάν πράγματι  ενήργησε ο Αρχιεπίσκοπος για την ανάδειξη του Ειρηναίου σε Πατριάρχη Ιεροσολύμων τότε είναι και ο κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο με κίνδυνο αφελληνισμού του.

Το αποτέλεσμα των φερομένων ενεργειών  αυτών είναι σήμερα διεθνώς γνωστό.

Κρίση στη σχέση του Πατριαρχείου με τους Παλαιστινίους κρίση στις σχέσεις Πατριαρχείου και Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι επιλογές του αποδεικνύονται εσφαλμένες και τον χρεώνουν με ανικανότητα.

Βεβιασμένα  και παρά το εκπεφρασμένο αίτημα της Εκκλησίας των Πατρών να έχει ένα εντόπιο Μητροπολίτη μεθοδευμένα και πριν ακόμη υποβληθεί η παραίτηση Νικοδήμου επελέγη και επεβλήθη επικοινωνιακά ως νέος Μητροπολίτης Πατρών ο συνεργάτης του, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Χρυσόστομος Σκλήφας.

Η προεπιλογή αυτή επικυρώθηκε με μια πανηγυρική εκλογή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο εκλεγείς νέος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος κατά την χειροτονία του με περισσή και δικαιολογημένη συγκίνηση, τάχθηκε αλληλέγγυος των περιπετειών του Αρχιεπισκόπου και αν ενθυμούμαι καλά, δήλωσε ότι θα γίνει Κυρηναίος να άρει τον σταυρόν του μαρτυρίου του.

Είναι εύλογο, να είναι υποχρεωμένος για την τιμή που του έκανε ο Αρχιεπίσκοπος να εισηγηθεί την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο.

        Όμως από αυτό το σημείο μέχρι να είναι αλληλέγγυος των περιπετειών του Αρχιεπισκόπου είναι  η τεράστιο λάθος η συνειδητή επιλογή.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως ήταν απλά ένα ανθρώπινο λάθος και μια υπερβολή λόγω ευαισθησίας του.

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως γνώριζε ο νέος Μητροπολίτης των Πατρών το βίο και την πολιτεία εκείνων των προσώπων που προώθησε ο Αρχιεπίσκοπος σε κεντρικές, υπεύθυνες και επίζηλες θέσεις και αρμοδιότητες και ήταν πασίγνωστα τα «κουσούρια» τους και η υποδούλωση τους στη «φιλοχρηματία» και τη «φιληδονία».

Εμείς τον καλωσορίζουμε και τον καλοδεχόμαστε και με αυτές τις συνθήκες εκλογής του.

Τον βαρύνει μόνο στην αρχή της πορείας του η έκφραση αλληλεγγύης  προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Κατά τα λοιπά με την πορεία του στην Αποστολική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέου θα αποδείξει ότι αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα του αμαρτωλού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου.

Εμείς του ευχόμαστε να μην χρειαστεί να γίνει Κυρηναίος.

Άλλωστε ο νέος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ήρθε  στην πόλη μας με τη συνοδεία μιας καλής φήμης ,είναι νέος σε ηλικία, έχει γνώσεις και ικανότητες διοίκησης και έξωθεν μαρτυρία ευγενούς πολυτίμου λίθου.

        Μετά από μια απραξία τριάντα χρόνων στην Εκκλησία των Πατρών έχει πάρα πολλά να κάνει, αρκεί να επιλέξει με σοβαρά, ορθά και αντικειμενικά  κριτήρια τους συνεργάτες του, να υπολογίσει τις προσδοκίες του πληρώματος της Εκκλησίας των Πατρών να δέχεται προτάσεις και να ικανοποιεί τις νόμιμες επιθυμίες και του λαϊκού στοιχείου.

Εμείς έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν που είχαν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του πληρώματος της Εκκλησίας και περιμένουμε από το νέο Μητροπολίτη να τις λάβει υπόψιν του  στον προγραμματισμό δράσης του.

Θα είμαστε όπως και το παρελθόν υπέρμαχοι της επιστροφής στην παράδοση της Εκκλησίας με θεσμικές αλλαγές για την επαναφορά στην ενεργό συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου σ΄ολες τις εκφάνσεις της ζωής και λειτουργίας της.

Θα σταθούμε επαινετικά για όσα θετικά  θα δρομολογηθούν ,με προτάσεις για υποβοήθηση του έργου του και εποικοδομητική κριτική για τυχόν παρεκκλίσεις που θα διαπιστωθούν.

        Ο νέος Μητροπολίτης είναι υποχρεωμένος σήμερα περισσότερο από άλλοτε να επιτύχει στο  έργο του και του το ευχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου