Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΤΟΣ ΠΑΛΑΜΑ (2009) ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ



             ΕΤΟΣ ΠΑΛΑΜΑ  (2009) ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

 Την  Παγκόσμια Ημέρα  ποίησης τίμησε με πολλαπλές και από πάσης πλευράς σπουδαίες εκδηλώσεις η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής  Ελλάδος  με τη συνεργασία του  τομέα  Πολιτισμού  ης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας
Με εκδηλώσεις επί καθημερινής βάσεως τόσο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  με συμμετοχή μελών της Εταιρείας αλλά και άλλων πνευματικών ανθρώπων του Λόγου και της Τέχνης οργάνωσε με μοναδική μέχρι τώρα επιτυχία όπως αποδεικνύεται από την προσέλευση του βιβλιόφιλου κοινού και της εν γένει πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης μας βραδινά, όπου τιμήθηκε με ομιλίες  η μνήμη του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 χρόνων από τη γέννησή του.
  Με ιδιαίτερες αναφορές στη ανάγκη να αξιοποιηθεί «χρέος τιμής για την Πάτρα» το σπίτι του ποιητή αλλά και στη ζωή και την πνευματική προσφορά του Κωστή Παλαμά καταξιωμένοι λογοτέχνες κατέθεσαν – φόρο ευλαβικής μνήμης –τον λόγο τους στη ζωή και το πνευματικό ανάστημα του ποιητή θυμίζοντας την παρακαταθήκη του στους πατέρες
Η Εταιρία  με τις εκδηλώσεις για το έτος Παλαμά όπως έχει ανακηρυχθεί το έτος 2009 απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ξέρει να τιμά τους «πατέρες» και να κλίνει ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη τους.
Η εβδομάδα  που ήταν αφιερωμένη στο Έτος Παλαμά, άρχισε με αναφορά του προέδρου της Εταιρείας Λεωνίδα Μαργαρίτη στο σπίτι του Παλαμά και την ανάγκη να μετατραπεί σε μουσείο Παλαμά και πολιτισμικό κέντρο και στη συνέχεια μίλησαν και τα επόμενα βράδια της εβδομάδος   ο Λογοτέχνης και πρωτοψάλτης Βασίλης Καυκόπουλος. ο τ. Λυκειάρχης και συγγραφέας Δημήτρης Παπαθανασόπουλος, ο καθηγητής και συγγραφέας Γεωργ. Σιμιτζής και ο λυκειάρχης και συγγραφέας Φώτης Δημητρόπουλος.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και  Σάββατο που τιμήθηκε   η παγκόσμια ημέρα  ποίησης με τη συμμετοχή του καταξιωμένου γυναικείου Φωνητικού Συνόλου της κ. Γιώτας Αντωνίου ενώ  το βραδινό   μίλησε  ο καθηγητής και μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Παλαμά κ. Γεράσιμος Ζώρας ενώ παράλληλα απονεμήθηκαν τα βραβεία του  ποιητικού Διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Εταιρεία μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου της Περιφέρειας Ν.Δ Ελλάδος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας».
Τη Κυριακή 22-3-2009 τελέσθηκε  ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αποβιωσάντων  προέδρων και των μελών της Εταιρείας Λογοτεχνών.
 Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία του εγκρίτου δικηγόρου της Ηλείας και μελετητή του Παλαμικού έργου κ Στάθη Δάγλαρη.

Στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Παλαμά με πρωτοβουλία της Εταιρείας Λογοτεχνών για ένα δεκαήμερο οργανώθηκε στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών και λειτούργησε έκθεση αντιπροσωπευτική των βιβλίων των μελών της Εταιρείας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν αφ ενός με τη βράβευση των επιτυχόντων στον ποιητικό διαγωνισμό μεταξύ των Λυκείων και γυμνασίων της Νοτιοδυτικής Ελλάδος  και αφ ετέρου με δύο λαμπρές παρουσίες των Ηλείων του πανεπιστημιακού καθηγητή Γερασίμου Ζώρα  εκπροσώπου του  του Ιδρύματος Παλαμά και του εγκρίτου Ηλείου δικηγόρου κ. Στάθη Δάγλαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου