Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Άρθρο 1ο


Ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» με έδρα την Πάτρα.

Άρθρο  2ο

Σκοπός του Σωματείου είναι η διάδοση της αγάπης για τη λογοτεχνία, η εξύψωση και η διάδοση της λογοτεχνικής εργασίας των μελών του, η συμβολή των μελών του στην πνευματική και ηθική προαγωγή της κοινωνίας, η προστασία των ηθικών και υλικών συμφερόντων αυτών και η μεταξύ τους αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη.
Άρθρο 3ο

Ο σκοπός του σωματείου είναι δυνατό να πετύχει με την ίδρυση βιβλιοθηκών, με την έκδοση περιοδικού ,με λογοτεχνικές συγκεντρώσεις και με παρουσίαση και προβολή των έργων των μελών του, με διαλέξεις, με λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με γιορτές και εκδρομές και με οποιοδήποτε άλλο μέσο που μπορεί να εξυπηρετήσει την επιτυχία του σκοπού της εταιρείας.

Άρθρο 4ο

Η Εταιρεία αποτελείται από δόκιμα, τακτικά και επίτιμα μέλη.
Δόκιμα μέλη γράφονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όσοι έχουν δημοσιεύσει ένα βιβλίο πάνω από πενήντα(50) σελίδες και έχουν πλατιά δημοσιογραφική η λογοτεχνική δραστηριότητα. Τα δόκιμα μέλη θα γίνονται τακτικά με απόλυτη πλειοψηφία της Γενικής Συνελεύσεως των μελών μετά τη δημοσίευση και ενός ακόμη βιβλίου.
Τακτικά μέλη εκλέγονται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και με απόλυτη πλειοψηφία, με μυστική ψηφοφορία της Γενικής Συνελεύσεως ,όσοι έχουν δημοσιεύσει δύο(2) τουλάχιστον έργα λογοτεχνικά άνω των πενήντα(50) σελίδων. Η αίτηση εγγραφής θα απευθύνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και θα συνοδεύεται με δύο αντίτυπα από κάθε έργο του υποψηφίου, θα υπογράφεται δε από τρία τακτικά μέλη της Εταιρείας.
Επίτιμα μέλη εκλέγονται έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και με απόλυτη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση όσοι έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στα Ελληνικά Γράμματα και ιδιαίτερα στη Νοτιοδυτική Ελλάδα ή μεγάλες υπηρεσίες ή δωρεές στην Εταιρεία.

Άρθρο 5ο

Τα δόκιμα μέλη έχουν τις ίδιες οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις με τα τακτικά μέλη, μπορούν ακόμη να παρακολουθούν τις εργασίες των Γενικών Συνελεύσεων χωρίς να παίρνουν μέρος στην ψηφοφορία.

Άρθρο 6ο

Σε περίπτωση απορρίψεως αιτήσεως υποψηφίου, νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί από τον ίδιο υποψήφιο στο Δ.Σ. μετά από ένα χρόνο, εάν έχει να παρουσιάσει νέα λογοτεχνική εργασία.

Άρθρο 7ο

Τα μέλη ,τακτικά και δόκιμα καταβάλουν δικαίωμα εγγραφής πενήντα(50) δραχμές και για συνδρομή εκατόν πενήντα(150) δραχμές το χρόνο. Τα ανωτέρω ποσά μπορεί να αυξήσει με απόφασή της η Γενική Συνέλευση. Μέλος που καθυστερεί την καταβολή της συνδρομής του πάνω από δύο χρόνια διαγράφεται από την Εταιρεία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκτός από το δικαίωμα εγγραφής και τις συνδρομές άλλοι πόροι της Εταιρείας  είναι οι προαιρετικές εισφορές των μελών, οι δωρεές προς την Εταιρεία ,τα καθαρά κέρδη από εκδηλώσεις και οι τόκοι των κεφαλαίων. Οι πόροι θα διατίθενται για τους σκοπούς της Εταιρείας μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 8ο

Την Εταιρεία διοικεί Διοικητικό Συμβούλιο από επτά(7) μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση για μια διετία, με μυστική ψηφοφορία και κατά σειρά πλειοψηφίας. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει επίσης και δύο μέλη για Εξελεγκτική Επιτροπή.





Άρθρο 9ο

Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση με πρωτοβουλία του πλειονοψηφήσαντος συμβούλου μέσα σε δέκα το πολύ μέρες θα συνεδριάσει για να εκλέξει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Έφορο.

Άρθρο 10ο

Δικαίωμα εκλογής για το Δ. Σ και την Εξελεγκτική Επιτροπή έχουν μόνο τακτικά μέλη και εφ’ όσον έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς την Εταιρεία.

Άρθρο 11ο

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και έκτακτα όταν ζητηθεί έγγραφα από τρία μέλη του η μετά από πρόσκληση του προέδρου. Απαρτία υπάρχει εάν είναι παρόντα τέσσερα μέλη.

Άρθρο 12ο
.
Κάθε μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα από  τέσσαρες συνεδριάσεις και πέρα θεωρείται ότι παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ.  Για τη συμπλήρωση του Δ.Σ. καλούνται με έγγραφο οι αναπληρωματικοί . Εάν αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. περισσότερα από δύο μέλη και δεν υπάρχουν αναπληρωματικά τότε όσα απέμειναν συγκαλούν αμέσως Γενική Συνέλευση για τη συμπλήρωση του Δ.Σ.

Άρθρο 13ο
.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί την Εταιρεία εις όλες τις σχέσεις  της, συγκαλεί, προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων, υπογράφει με το Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά του Δ.Σ.. Υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής και τα γραμμάτια εισπράξεως. Τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας η κωλύματος αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος.

Άρθρο 14ο

Ο  Γενικός Γραμματέας συντάσσει τα πρακτικά, συνυπογράφει τα έγγραφα με τον Πρόεδρο, φυλάει το αρχείο, τη σφραγίδα, το μητρώο μελών, το πρωτόκολλο, υπογράφει τα πρακτικά των συνεδριάσεων και διεκπεραιώνει την αλληλογραφία της Εταιρείας.

Άρθρο 15ο

Ο Ταμίας εισπράττει τις ετήσιες συνδρομές των μελών και κάθε άλλο έσοδο της Εταιρείας. Κάνει τις πληρωμές  που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο με εντάλματα που υπογράφει ο Πρόεδρος και ο ίδιος. Μπορεί να έχει στα χέρια του από τα χρήματα της Εταιρείας μέχρι του ποσού πέντε χιλιάδων(5.000) δραχμών ,για τις τρέχουσες ανάγκες ,τις υπόλοιπες εισπράξεις οφείλει να καταθέτει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμό της Εταιρείας. Τηρεί τα λογιστικά βιβλία και φυλάει τα δικαιολογητικά των πληρωμών. Συντάσσει κάθε χρόνο τον ισολογισμό, τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό και υποβάλει τούτους για έγκριση στο Δ.Σ.

Άρθρο 16ο

Ο Έφορος ,φροντίζει για την κινητή και ακίνητη περιουσία της Εταιρείας, για τη βιβλιοθήκη και για τις πνευματικές ,καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της Εταιρείας, τηρεί το βιβλίο κινητής και ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας.

Άρθρο 17ο

Οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μελών της Εταιρείας γίνονται μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου ενώ οι έκτακτες όταν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη το Διοικητικό Συμβούλιο η αν το ζητήσει το ¼ των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών με έγγραφη αίτηση στην οποία  θα αναφέρεται και το θέμα συζητήσεως. Οι  αποφάσεις των συνελεύσεων παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία και είναι άκυρες σε αντίθετη περίπτωση. Εάν στην πρώτη Συνέλευση δεν υπάρχει απαρτία η Συνέλευση συνέρχεται την ίδια μέρα και ώρα  της επόμενης εβδομάδος και στον ίδιο χώρο με όσα μέλη και αν παραστούν. Για να υπάρχει απαρτία στην πρώτη περίπτωση πρέπει να είναι παρόντα μέλη τα οποία να είναι ταμειακώς τακτοποιημένα και να αντιπροσωπεύουν το ½  του όλου αριθμού των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών. Μέλη που κατοικούν  εκτός της πόλεως των Πατρών και απουσιάζουν από τη Γενική Συνέλευση μπορούν να ψηφίσουν για οποιαδήποτε απόφαση η εκλογή με γραφτή εξουσιοδότηση σε ένα άλλο μέλος. Κάθε μέλος που παίρνει μέρος στη Γενική Συνέλευση δεν επιτρέπεται να εκπροσωπεί περισσότερα από τρία(3) απόντα μέλη.

Άρθρο 18ο

Στη Γενική Συνέλευση που γίνεται κάθε χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο λογοδοτεί για όσα έπραξε στο προηγούμενο χρόνο, γίνονται κρίσεις και παρατηρήσεις από τα μέλη, διαβάζεται ο απολογισμός και ο ισολογισμός καθώς και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Όλα αυτά εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 19ο

Κάθε διετία στη Γενική Συνέλευση γίνονται αρχαιρεσίες για  την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τις αρχαιρεσίες ενεργεί Εφορευτική Επιτροπή από δύο μέλη της Εταιρείας τα οποία εκλέγει η Γενική Συνέλευση με σήκωμα του χεριού. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορεί να είναι μέλη του απερχομένου Δ.Σ. ούτε υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ.

Άρθρο  20ο

Παύει να είναι μέλος της Εταιρείας: α) όποιος το ζητήσει γραπτώς από το Δ.Σ. β) δεν καταβάλει για δύο χρόνια αδικαιολόγητα τη συνδρομή του. γ)επιδείξει διαγωγή ασυμβίβαστη προς το σκοπό της Εταιρείας. Για την τελευταία περίπτωση χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως. Η Γενική Συνέλευση επιβάλει πειθαρχικές ποινές στα μέλη από την επίπληξη μέχρι την οριστική η την ετήσια διαγραφή.

Άρθρο 21o



Η Εταιρεία έχει σφραγίδα η οποία είναι στρογγυλή και φέρει στην περιφέρεια τις λέξεις «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και στο μέσον Έτος ιδρύσεως 1979.

Άρθρο 22o

Η Τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας, η διάλυση ή συγχώνευση  με άλλη του ιδίου σκοπού οργάνωση αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.
Σε περίπτωση διαλύσεως της Εταιρείας η περιουσία της περιέρχεται εις την Διακίδειο Σχολή Λαού  Πατρών.
Το παρόν καταστατικό  αποτελούμενο από 22 άρθρα ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 1ης Φεβρουαρίου 1979 και υπογράφεται από τα ιδρυτικά μέλη που απετέλεσαν την Εταιρεία.
Πάτρα 1η Φεβρουαρίου 1979

Οι ιδρυτές
1.Τριανταφύλλου Κώστας
2.Σακελλαρόπουλος Νώντας
3.Ανδρικόπουλος Γιάννης
4.Παυλοπούλου Αγγελική
5.Μαργαρίτης Λεωνίδας
6.Πράτσικας Μανώλης
7.Στρουθιάς Τίμωνας
8.Αρφάνης Βασίλης
9.Κάβουρας Δημήτρης
10.Λούκος Λάμπης
11.Κλήμη-Παναγιωτακοπούλου Σοφία
12.Καλογερα-Φραγκοπούλου Σοφία
13.Παπαχρήστου Χρήστος
14.Πουρνάρας  Δημήτριος
15.Παναγιωτακόπουλος Δημήτριος
16.Σκληρός Νίκος
17.Ριζόπουλος Κώστας
18.Μιτάκης Διονύσης
19.Ξανάλατος Τάσος
20.Τσακιράκης Γιώργος
21.Λασκαρης Χρήστος
22.Παπανικολάου Κώστας
23.Μαρασλής Αλέκος
24.Φιλιπόπουλος Τάσος
25.Σαμαράς Χρήστος
26.Λαμπέτης Νίκος

Το παραπάνω καταστατικό συντάχθηκε και υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο Πατρών από το Δικηγόρο Λεωνίδα Μαργαρίτη. Το σωματείο αναγνωρίσθηκε  με την υπ΄αρίθ.310/9-4-1979 απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών και μετά την τελεσιδικία της παραπάνω απόφασης καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Πατρών με αύξοντα αριθμό 761/18-10-1979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου