Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΤΥXHΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΑΥΓ.ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ

                                    ΕΠΙΤΥXHΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΗΣ  ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΑΥΓ.ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ




Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση του Φιλολογικού Βραδινού της περασμένης Δευτέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που διοργάνωσε η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Στην αρχή ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών  Λεωνίδας Μαργαρίτης  σκιαγράφησε την προσωπικότητα του διακεκριμένου αγωνιστή  Δημοσιογράφου και Ποιητή Ανδρέα Καπογιάννη, εκδότη της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» του Πύργου και αναφέρθηκε  στους αγώνες του και στην ως τώρα πνευματική του παραγωγή  και την εν γένει επιτυχημένη επαγγελματική του διαδρομή.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εταιρείας  κατά την παρουσίαση του ποιητή είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:   Ο Αντρέας Καπογιάννης  Κύριε Δήμαρχε ,κυρίες και κύριοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι,  είναι πανελληνίως  γνωστός  ως ένας ιδεολόγος αγωνιστής δημοσιογράφος της αριστεράς που κάθε δευτέρα από το ορμητήριό του, τον Πύργο, όπου  επί σειρά ετών Διευθύνει και  κυκλοφορεί την  εφημερίδα που ίδρυσε ο βετεράνος της δημοσιογραφίας πατέρας του,  Αύγουστος Καπογιάννης  την  «ΑΥΓΗ»  Πύργου, κάνει  έναν ηρωικό και τίμιο αγώνα..
Τα θαρραλέα και επαναστατικής ορμής  άρθρα του σηματοδοτούν τη γραμμή πλεύσης του και τον ανυπότακτο αγώνα του κατά του κεφαλαίου και των ισχυρών της γης.
Η  εκρηκτική του γραφίδα ίσως δεν  αφήνει πολλά περιθώρια για να σκεφθεί κανείς  ότι στις έντονες δυναμικές του αντιπαραθέσεις υποκρύπτεται μια ευαισθησία ψυχής που κάνει το δημιουργό-δημοσιογράφο να ξεδιπλώνει τα φύλλα της καρδιάς του και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, τις λύπες, τις αγωνίες του, τη μοναξιά του πολλές φορές, τον πόνο του για το χαμό αγαπημένων μορφών και να μας δίνει  μια ελεγειακή ποίηση που έρχεται να λυτρώσει και να λυτρωθεί κι ο ίδιος από τα πλήγματα των καιρών.
Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο  να γράφουν ποίηση δημοσιογράφοι καριέρας. Θα διακινδύνευα αν έκανα αναφορές σε ονόματα καταξιωμένων ποιητών που άσκησαν με επάρκεια   και  επαγγελματική  καταξίωση τη δημοσιογραφία.
Συνεπώς δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι ο αγαπητός μας Αντρέας μας παρέδωσε σε μια  πολυσέλιδη συλλογή(238 σελ.) τα ποιήματα του.
Για τους ασχολούμενους με τα γράμματα δεν αποτελεί είδηση πως ο Ανδρέας Καπογιάννης εκτός από δόκιμος και μαχητικός δημοσιογράφος είναι και   εμπνευσμένος ποιητής.
Εμείς θα τονίσουμε πως ο Ανδρέας Καπογιάννης γεννήθηκε ποιητής και ανδρώθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον λογοτεχνικό-ποιητικό με την καθοδήγηση του αξέχαστου θείου του και διαλεχτού αείμνηστου  φίλου μου, Τάκη Δοξα και σε μια περιοχή που δημιούργησαν ποίηση καταξιωμένοι ποιητές που καταυγάζουν το Ηλειακό και Ολυμπιακό  πνευματικό στερέωμα.
Πληθωρικός αλλά και ποιοτικός , ανθρώπινος, ειλικρινής με τα αισθήματά του,  και με τους γύρω του, φυσιολάτρης που ζει και αναπνέει το πεύκο και  το αρμυρίκι, ο ποιητής ξεσπά σε ώρες πόνου, έρωτα και ανάμνησης. Πλέκει τα συναισθήματά του και τα κάνει στίχους τραγουδιών που μπορεί ο καθένας μας να τραγουδήσει. Είναι ποιήματα που εκφράζουν τα συναισθήματα όλων των κοινών ανθρώπων γι’ αυτό και αγαπιούνται από όσους έτυχε να διαβάσουν την ποίηση του Καπογιάννη.  Είναι γεγονός πως ευαίσθητοι άνθρωποι υπάρχουν εκατομμύρια, όμως δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να εκφράσουν τον κοινό αίσθημα. Ο Ανδρέας είναι ένας από αυτούς. Κάθε φορά που χιλιάδες ερεθίσματα τον έσπρωχναν στη δημιουργία, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία προχωρούσε στην αποτύπωση και καταγραφή των αισθημάτων του ως λαϊκός παλμογράφος.
   Αυτή τη φορά, μας δίνει μαζεμένους τους κραδασμούς των συναισθημάτων του με την ευκαιρία της πρόωρης απώλειας της αγαπημένης του συντρόφου Αθηνάς, για την οποία έχει αφιερώσει πολλά ελεγειακά ποιήματα αλλά και ολόκληρη την ποιητική του συλλογή την οποία αφιερώνει επίσης και  στην μνήμη των αγαπημένων γονιών  του. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την Εταιρεία μας να παρουσιάζουμε σήμερα το έργου του ποιητή Ανδρέα Καπογιάννη. Για το ποιητικό του έργο θα μιλήσουν προσκαλεσμένοι ειδικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας  Καθηγητής Γιώργος Αγγελόπουλος και ο επίσης Φιλόλογος και Συγγραφέας τέως Λυκειάρχης Φώτης Δημητρόπουλος. Aντιπροσωπευτικά ποιήματα της συλλογής θα απαγείλουν  η Φιλόλογος και ποιήτρια Ευγενία Αρβανίτη-Παλαιολόγου και ο συμπολίτης ηθοποιός, δημοσιογράφος και Λογοτέχνης Αλέξης Γκλαβάς.
Αρχικώς ο λόγος δόθηκε στον πρώτο εισηγητή  Γιώργο Αγγελόπουλο ο οποίος αξιολόγησε θετικά την ποίηση του Καπογιάννη και ευχήθηκε να έχει δημιουργική συνέχεια.
Ακολούθως η  Ευγενία Αρβανίτη εκλήθη  και  απάγγειλε  το ποίημα με τίτλο: «Τραγούδια της Άνοιξης»
Μετά την όντως επιτυχημένη απαγγελία, ο λόγος δόθηκε στο δεύτερο εισηγητή-ομιλητή της βραδιάς Φώτη Δημητρόπουλο ο οποίος αποτίμησε με το δικό του εύστοχο και λογοτεχνικό τρόπο το έργο του ποιητή.
Μετά την ομιλία του δεύτερου εισηγητή ο Αλέξης Γκλαβάς  απάγγειλε με ιδιαίτερη ευαισθησία και χρώμα φωνής το ποίημα με τίτλο:
«Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα» ενώ μετά από πρόταση του προεδρεύοντος απαγγέλθηκε και ένα πρόσφατο δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» (21-9-2015) ποίημα με τίτλο: «ΑΝΑΡΧΟΙ ΚΑΙΡΟΙ».
Μετά τις  απαγγελίες  και τα χειροκροτήματα που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της Εταιρείας και συντονιστής της εκδήλωσης   απάγγειλε  o  ίδιος ένα ,ίσως    από τα  πρώτα ποιήματα του  Ανδρέα Καπογιάννη, που είχε δημοσιευθεί το Νοέμβριο του 1967 το περιοδικό: «Πρωτότυπη Φιλολογική Επιθεώρησις»  εποχή που ο ποιητής  ήταν ακόμη   μαθητής γυμνασίου και εντυπωσίασε.

 Στο τέλος  ο προεδρεύων έδωσε το λόγο στον ποιητή ο οποίος  με  λίγα αλλά ποιητικά λόγια  διανθισμένα με  ευγενείς εκφράσεις ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, ενώ το τέλος της εκδήλωσης  κάλυψαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, δείγμα επιδοκιμασίας για το  έργο  του δημιουργού και τους συντελεστές της θαυμάσιας εκδήλωσης..
Το  κλείσιμο της εκδήλωσης συμπληρώθηκε με την έκφραση των συγχαρητηρίων των  συμμετασχόντων στην εκδήλωση  και με υπογραφή βιβλίων  του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας ,ο ιστορικός συγγραφέας των Πατρών Βασίλης Δάζαρης, ο Δικηγόρος και Συγγραφέας Παύλος Μαρινάκης, ο Ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Λεωνίδας Καρνάρος, η ποιήτρια Μαρία Κολοβού-Ρουμελιώτη, ο ιατρός και συγγραφέας Σπύρος Παπουτσάκης, ο τέως Σχολικός Σύμβουλος και συγγραφέας Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δήμος Νικολόπουλος ο Λογοτέχνης και αρθρογράφος συνεργάτης της ΑΥΓΗΣ Βασίλης Καυκόπουλος, ο συγγραφέας Λευτέρης Πολυκρέτης, ο συγγραφέας εκπαιδευτικός Κώστας Κονίδας,  ο φιλότεχνος Αντώνης Γούναρης, η  συγγραφέας Αντωνία  Χιόνη κ.α.
Τέλος ο τιμώμενος με άλλους εκλεκτούς λογοτέχνες έκλεισαν την βραδιά στη γνωστή ταβέρνα των Πατρών «ΤΑPAS» που  ήδη  λειτουργεί  με  τη  διεύθυνση του νέου ποιητή Γιώργου Μαργαρίτη.
Υπήρξε  κατά κοινή  ομολογία μια  εκδήλωση πλήρως επιτυχημένη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου