Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ»


«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ»




                                     Αργυρίου Ν.Σταυράκη


Το πρώτο  συγγραφικό έργο που είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του τότε Προέδρου Πρωτοδικών Αργυρίου Ν. Σταυράκη  είναι μια νομική-φιλοσοφική σύνθεση υψηλού επιπέδου  με τον χαρακτηριστικό τίτλο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ  στο οποίο πραγματεύεται την ορθή χρήση της νεοελληνικής(Δημοτικής) γλώσσας κυρίως στην νομική επιστήμη και πρακτική.
Απευθύνεται κυρίως στους δικαστές ,δικηγόρους, συμβολαιογράφους και σ’ όσους είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται και να γράφουν δικόγραφα και πάσης άλλης φύσεως έγγραφα.
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται λεπτομερής καταγραφή της νομοθετικής διαδρομής μέχρι την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στον εν γένει δημόσιο βίο και γίνεται μια σκιαγράφηση της νεοελληνικής γλώσσας και ειδικότερα της νομικής –δικαστηριακής γλώσσας με αναφορά σε βασικούς γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που είναι χρήσιμοι για τη σωστή χρήση της γλώσσας.
Στο δεύτερο  μέρος του βιβλίου γίνεται ειδικότερη και εξαντλητική θα λέγαμε αναφορά αλλά και πλήρης ανάλυση της σύγχρονης νομικής ορολογίας όπως την συναντάμε στα μεταγλωττισμένα  σήμερα κείμενα των βασικών νομικών κωδίκων και όπως θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις δικαστικές αποφάσεις και τα πάσης φύσεως δικόγραφα αλλά και άλλα νομικά κείμενα.
Οι απόψεις τις οποίες διατυπώνει ο συγγραφέας στο έργο του αυτό τεκμηριώνονται με πάρα πολλές παραπομπές και υπομνηματισμούς σε νομικά και γλωσσολογικά συγγράμματα και μελέτες που τονίζουν  την επιστημονικότητα του βιβλίου και βοηθούν όποιον ενδιαφέρεται για περαιτέρω έρευνα.
Είναι ένα έργο μοναδικό για το είδος του σήμερα και είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για κάθε φοιτητή της νομικής κάθε  νέο λογοτέχνη, δικηγόρο και    δικαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου