Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΡΑΤΣΙΚΑ

 Κωνσταντίνου Δ. Ηλιόπουλου
ΕΠΩΔΕΣ-ΤΑ ΟΛΙΣΘΗΡΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΗ-ΠΙΝΑΚΙΑ
Του Μανώλη Πράτσικα

Αναφέρομαι στις τιτλοφορούμενες τέσσαρες ποιητικές συλλογές και καταθέτω τον αιφνιδιασμό μου για την ποιότητα αλλά και για τις διαστάσεις της διεργασίας του ποιητή. Η φαινομενολογία εδώ είναι ίσως αγγελόμορφη.
-Κάλβος στη ροή.
-Καβάφης στην αφήγηση της κεκρυμένης ποιητικής μαρτυρίας.
-Ελύτης στην παλίρροια της παλλόμενης θεματικής και η ελληνική γραμματεία για την κομψότητα των λέξεων.
Μ’ αυτά τα χαρισματικά δεδομένα παρουσιάζεται ποιητικότατα ο Ηλείος  Κ. Δ. Ηλιόπουλος και ο οποίος προσωπικά διαλογίζεται στη διαφάνεια και μιας ευαισθησίας ψυχισμών.  Και αυτό είναι το υπέρτερο.
Ο Ποιητής έχει ένα δικό του σταυρικό σημείο της μοίρας αλλά και θεάται το αναμενόμενο και το τετελεσμένο ως μια ενανθρωπισμένη επιστροφή στην πατρώα γη.
Πρόσθετα στο βιβλίο Πινάκια δημοσιεύονται εννέα(9) πίνακες  του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου που πλησιάζουν τα εκρηκτικά σχέδια του Ματίς.
Στη θεώρηση της προσωπικής δημιουργίας ίσως θεματικά ο Κ.Δ.Η ακολουθεί τον Φοίβο Δέλφη.
Φως στο σκότος/ Η βαθειά γλύκα των οστέων μου. Βιβλίο. Τα Πινάκια Σ.33
Αγκάλη πρωταρχική και ύστατη άγγελε πτερωτών ονείρων. Βιβλίο ΕΠΩΔΕΣ Σ.24
Βαδίζω στα έσχατα του βίου πλήρης εννοιών χάνω δεσμούς και προσηλώσεις και βάρη γένους ανθρώπινου, πνεύμα πλέον εις το στερέωμα Θεός ΄Ύμνος.
Βιβλίο ΟΥΤΗ  ΕΚΕΙΝΗ,Σ,23 Απόμακρη η φιλία, δειλή, πεντατρύφερη, επιθυμητή με ανεκπλήρωτες προθέσεις και ανταλλαγές κοινής οδύνης.
Βιβλίο ΤΑ ΟΛΙΣΘΗΡΑ ΣΗΜΕΙΑ Σ.23 « Παρουσιάστηκε μέσα στο μισόφωτο της εισόδου δροσερή, βαρύστηθη και γλύκα όλη. Είπε πως χάθηκε η ευτυχία, πως είναι μόνη»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου